24. února 2015 • 14:44

Lyžařka Nývltová na MS doběhla 23. na desítce, vyhrála Kallaová

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Lyžařka Eva Vrabcová-Nývltová skončila na mistrovství světa ve Falunu na 23. místě v běhu na deset kilometrů volnou technikou. Suverénně zvítězila domácí Švédka Charlotte Kallová, další medaile získaly v hustém sněžení překvapivě Američanky Jessica Digginsová a Caitlin Greggová. Další česká reprezentantka Karolína Grohová obsadila 55. místo.



Sedmadvacetiletá Kallaová získala první individuální zlato na mistrovství světa, na této trati je i olympijskou vítězkou z Vancouveru. Formu prokázala už v posledním testu před MS, na Světovém poháru v Östersundu vyhrála desítku volnou technikou poprvé právě od ZOH 2010. Zklamáním zato skončil dnešní závod pro norské vládkyně sezony, které promazaly a nejlepší z nich byla až na 22. místě Heidi Wengová.

Bronzová žena ze skiatlonu Kallaová rozjela závod fantasticky, už po kilometru a půl měla před druhou Norkou Therese Johaugovou náskok více než osmi sekund. Pomaleji začala také další z norských medailových adeptek Marit Björgenová, vítězka úvodního sprintu, které se ale nevydařil skiatlon a ani dnes si chuť nespravila. Na prvním mezičasu byla pátá a na Kallaovou ztrácela 12 sekund.

Vrabcová-Nývltová byla v té chvíli na čtrnáctém místě o téměř 17 sekund pomalejší než vedoucí Švédka a bylo jasné, že dnešní závod nebude patřit mezi její nejlepší.

Kallaová tempo nepřepálila, náskok dál navyšovala a bylo jasné, že si jede pro zlato. Norky naopak ztrácely čím dál víc a bylo zjevné, že jejich servismani netrefili v proměnlivých podmínkách mazání. Obhájkyně titulu z minulého MS Therese Johaugová vyhořela (27.) podobně jako Marit Björgenová (31.), lyže nejely ani stříbrné ženě ze skiatlonu Astrid Jacobsenové (33.). Všechny s výjimkou Wengové skončily až za Vrabcovou-Nývltovou.

Na posledním mezičasu už Kallaová měla náskok více než 40 sekund a luxusní vedení pohodlně dovezla až do cíle. Jejími nejbližšími pronásledovatelkami byly překvapivě Američanky: Digginsová má po zlatu z týmového sprintu na minulém MS druhou medaili ze světového šampionátu, Greggová si připsala největší úspěch v kariéře. Dosud byla na MS v individuálním závodu nejlépe 47. před šesti lety v Liberci, na OH ve Vancouveru dojela na této trati třicátá.

Mistrovství světa v klasickém lyžování ve Falunu:

Běh na lyžích:

Ženy - 10 km volně:

1. Kallaová (Švéd.) 25:08,8, 2. Digginsová -41,0, 3. Greggová (obě USA) -46,9, 4. Rydqvistová (Švéd.) -48,6, 5. Faivreová-Piconová (Fr.) -55,2, 6. Von Siebenthalová (Švýc.) -59,2, 7. Išidaová (Jap.) -1:02,5, 8. Niskanenová (Fin.) -1:04,6, 9. Bonerová (Švýc.) -1:05,8, 10. Stephenová (USA) -1:06,4, ...23. Vrabcová-Nývltová -1:53,5, 55. Grohová (obě ČR) -4:23,2.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud