Martin Hašek
31. prosince 2015 • 14:23

Ovlivní Turné PODVODY? Skokani dál čachrují s kombinézami

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejenom vytrénované nohy a cit pro vzduch tradičně rozhodují skokanské závody. Z vývoje leteckých kombinéz v šedé sféře na hraně pravidel už se stal byznys. A zdá se, že i letos při Turné čtyř můstků je to znovu aktuální téma. Navzdory tomu, že se zpřísnila pravidla a mezinárodní federace najala přísného kontrolora z Česka.



Domácí úkoly. Takhle říká reprezentační šéftrenér Richard Schallert bádání světových týmů v oblasti závodních kombinéz. „Rakušané si je letos určitě udělali,“ říká Schallert.

Je to věčná bolest světových skoků. Plocha ve vzduchu rozhoduje, přináší metry. Proto se týmy odjakživa snaží vymýšlet různé finty, jak si pomoct. Před rokem na Turné čtyř můstků už situace přesáhla běžné rozměry. Největší skandál způsobilo vítězství Nora Anderse Jacobsena v Garmisch-Partenkirchenu, přičemž jeho kombinéza byla neregulérní pouhým jedním pohledem oka.

Skokanští šéfové proto přišli pro novou sezonu s novými pravidly. Na můstku jsou hned dva kontroloři, kteří skokanům přeměřují rozkrok, tedy místo na kombinézy, kde se dá vyčarovat nejvíc plochy. Nahoře závodníky překontroluje Rakušan Sepp Gratzer a skokani už se pak nesmějí kombinézy dotýkat. Dole si pak vybírá oběti bývalý reprezentant Borek Sedlák.

Kvalifikace na závod Turné čtyř můstků ve skocích na lyžích v Garmisch-Partenkirchenu:
1. P. Prevc (Slovin.) 143,8 b. (139 m), 2. Kraft (Rak.) 134,6 (135,5), 3. Forfang (Nor.) 132,2 (133), ...7. Koudelka 124,8 (128), 26. Matura 108,2 (119,5), 29. Hlava 105,9 (120), 37. Janda (všichni ČR) 103,1 (116)
Dvojice pro 1. kolo: Matura - Tepeš (Slovin.), Hlava - Lamy Chappuis (Fr.), Janda - Hauer (Nor.), Koudelka - Kornilov (Rus.).

„Pravidla jsou jasná, ale je to stejné jako loni. V každém novém pravidle je hodně kriminální energie, hodně přemýšlení o tom, jak se dostat na limit a někdy i přes limit,“ říká Schallert. „Teď je první měření nahoře, ale je tu nějaký čas mezi měřením a skokem. To je pět, šest minut a všechno se děje v tenhle čas. Pokud si někdo posouvá rozkrok, děje se to v tomhle čase.“

Je to jednoduchá finta, o niž se závodníci ani nemusí příliš snažit. Při měření si kombinézu vytáhnou, aby prošli. Pak stačí trochu povolit a rozkrok se sám posune o pár centimetrů dolů.

„Je to takové jakoby pravidlo, stejně se tam podvádí. Vědí to všichni, ale musíme se chovat stejně jako ostatní,“ vysvětluje reprezentant Jan Matura. „Člověk jde na měření, vytáhne se tam a pak má stejně o ty tři centimetry rozkrok níž.“

Severin Freund se odráží ke skoku na Turné čtyř můstků
Severin Freund se odráží ke skoku na Turné čtyř můstků

Na hraně diskvalifikace

K diskvalifikaci stačí maličkost. Nedávno v Engelbergu nejdřív Jakub Janda měřením prošel, sundal z přístroje jednu nohu, ale pak ho Gratzer na kontrolu vrátil. Kombinéza se pohybem posunula a Janda musel z můstku dolů pěšky.

Poslední neděli byl v Engelbergu diskvalifikován Čestmír Kožíšek v závodě Kontinentálního poháru. Reprezentační koordinátor Jakub Jiroutek pak pro web skoky.net řekl: „Máte dvě možnosti: Buď riskovat, nebo být znevýhodněn a mít rozkrok o jeden až dva centimetry nahoru, což dělá hrozně moc.“

Všechny týmy se proto snaží být na hraně, zvlášť na Turné.

„Musíte být velmi blízko limitu. Tímhle jsem si prošel v Rusku. Říkali mi: Máte příliš mnoho diskvalifikací. Ano, já se tomu mohu vyhnout, ale pak nebudeme mít výsledky, tak si vyberte,“ říká Schallert. „Musíte se snažit vyhnout problémům, ale zároveň jít na limit. Hranice je velmi ostrá, musíte se rozhodnout. Diskvalifikace se může stát. Teď jsme nejlepším určitě blíž než vloni. Taky jsme si udělali domácí úkoly.“

Míru ovšem určují špičkové týmy, které mají na vývoj kombinéz bohaté rozpočty. Říká se, že Rakušané na Turné přijeli s novým speciálním materiálem. Z výsledků prvního závodu v Oberstdorfu září: Mezi nejlepší třicítkou bylo osm Němců a šest Norů.

„Němci jsou doma, Noráci jsou dobří. Tam se spíš jedná o jednoho člověka. Prostě chtějí udělat všechno pro to, aby vyhráli… Co k tomu říct? Když porovnám fotky v Engelbergu a tady…“ uvedl Janda.

Přímo nejmenoval, indicie ovšem jasně směřují k Němci Severinu Freundovi, vítězi prvního závodu Turné v Oberstdorfu. „Já už se tím nezabývám. Já rozkrok vytáhnu na maximum, aby mě Sepp nahoře nedisknul. A ten zbytek je, jak se říká, v rukou božích Seppových,“ dodal Janda.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud