10. ledna 2016 • 17:16

Norové Sundby a Johaugová ovládli Tour de Ski, Jakš byl 19.

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Norský běžec na lyžích Martin Johnsrud Sundby vyhrál etapovou Tour de Ski jako první muž potřetí za sebou. Mezi ženami zvládla nejlépe obávaný výběh na sjezdovku Alpe Cermis ve Val di Fiemme jeho krajanka Therese Johaugová a prestižní seriál ovládla podruhé v kariéře. Sundby vyhrál Tour s největším náskokem v historii a o rekord připravil Lukáše Bauera.



Z českých reprezentantů se při neúčasti Bauera a Evy Vrabcové-Nývltové do cíle osmidílného závodu dostal jen Martin Jakš a na devatenáctém místě doběhl za vítězem s odstupem více než 9:30 minuty. Z českých závodnic jako poslední kvůli zdravotním problémům po pátečním závodu v Toblachu odstoupila Petra Nováková.

Sundby měl před závěrečnou etapou náskok skoro tří minut, náročné stoupání si mohl "vychutnat" a pravidelným tempem si dojel pro suverénní triumf. Prestižní seriál vyhrál o tři a čtvrt minuty, Bauer držel rekord od roku 2008, kdy kraloval Tour s náskokem 2:47 minuty.

Triumfem Sundby nakročil i za ziskem hattricku v hodnocení Světového poháru. Třemi výhrami v Tour de Ski se vyrovnal Dariu Colognovi ze Švýcarska, který zvítězil v letech 2009, 2011 a 2012. Rekordmankou mezi ženami je Polka Justyna Kowalczyková, která vyhrála čtyřikrát po sobě v letech 2010 až 2013.

"Když má Justyna má čtyři výhry v řadě, tak já chci pět," vtipkoval spokojený Sundy v rozhovoru pro Eurosport. "Tohle je skvělý den, pracoval jsem na tom od šampionátu ve Falunu a je parádní, že jsem to dokázal," řekl norské televizi NRK.

V boji o druhé místo uspěl další Nor Finn Haagen Krogh a třetí skončil Rus Sergej Usťjugov. Další Nor Petter Northug doběhl čtvrtý. Johaugová v závěrečné stíhací etapě odsunula na druhé místo krajanku Ingvild Östbergovou, na třetím místě dovršila norský triumf Heidi Wengová.

Johaugová přitom před stíhačkou na devět kilometrů ztrácela na Östbergovou 39 sekund, v cíli jí však nadělila 2:21 minuty. "Byla to sakra těžká práce a teď je to nádherný pocit. Letos to bylo moje mistrovství světa," řekla sedmadvacetiletá Johaugová. Třetí Wengová ztratila tři minuty a 14 sekund.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud