22. února 2016 • 21:10

Bank se loučí jako ikona. Může být hrdý, říká Šárka Strachová

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ondřej Bank se loučí s kariérou jako jeden z nejúspěšnějších sjezdových lyžařů české historie. Posouval při ní hranice možného v soubojích se soupeři z alpských velmocí a také ve schopnosti nepoddat se bolavým karambolům.



„Posunul hranice v překonávání zdravotních obtíží úplně někam jinam. Znám málo lidí, kteří by byli schopni něco takového,“ oceňuje Bankovu vytrvalost bývalý reprezentant Bohumír Zeman. „Jeho loňská sezona byla dobrá, z toho má člověk samozřejmě radost. Proto chápu, že se mu to nechtělo opouštět. Člověk tím žije na sto procent.“

Bankova kariéra se zlomila na loňském MS v Beaver Creeku, kde si v kombinačním sjezdu vážně poranil kotník a s následky bojuje dodnes.

Ondřej Bank oznámil konec kariéry: Proti Jágrovi vypadám trapně
Video se připravuje ...

„Když dojde k něčemu podobnému jako u něj, kalkulace jsou potom jiné. Když jsou děti, je hrozně těžké se od toho oprostit,“ říká Zeman. „Ondra je výjimečný lyžař. Jako závodník byl nesmírně talentovaný. Měl opravdu hroznou smůlu s tím, jak ho zranění přibrzďovaly na cestě k úspěchu. S tou loňskou sezonou poslední může být spokojený. Bylo vidět, že se po těch letech dopracoval k tomu, že na to měl a sahal po místech nahoře.“

Bankovu kariéru ocenila i jeho reprezentační kolegyně Šárka Strachová. „Ondra může být hrdý na to, co ve sportovním životě dokázal. Do jeho další etapy mu přeji hodně štěstí. Podle mě to bylo dobré rozhodnutí. Určitě bude inspirací a motivací pro malé lyžaře,“ věří Strachová.

Šéf sjezdařského úseku Aleš Krýzl vnímá Bankův konec jako konec jedné éry mužského alpského lyžování v Česku.

Krýzl: Doufal jsem, že Bank vydrží


„Vloni skončili Martin Vráblík a Filip Trejbal, doufal jsem, že Ondra vydrží,“ uvedl Krýzl. „Loňská sezona až do Beaver Creek vypadala úžasně. On je skvělý človíček, ikona českého sjezdového lyžování. Jsem rád, že jsem s ním na všech akcích mohl být. Když kolenu nevěří a bolí to, ve sjezdových disciplínách je to o život. Jsem nostalgický a smutný, ale věřím, že své zkušenosti bude předávat dál.“

Bank se loučí jako jeden z nejlepších českých závodníků historie. „Těch lidí bylo víc a vždycky ta generace měla někoho zvláštního nebo výjimečného. Ondra mezi chlapama v poslední době neměl konkurenci,“ uvedl Zeman.

Krýzl řadí Banka do společnosti právě Zemana, vítěze kombinace v Kitzbühelu 1981, a Miloslava Sochora, který sbíral v sedmdesátých letech špičkové výsledky včetně třetího místa v obřím slalomu Světového poháru v Aare.

„Pro mě je to Bobas (Zeman), Míla Sochor a Ondra. Bobasovi jezdí vítězná lanovka na Hahnenkammu. Škoda, že se to Ondrovi taky nepodařilo. Měl na to,“ říká Krýzl.

Ondřej Bank v počátcích své kariéry
Ondřej Bank v počátcích své kariéry

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud