6. března 2016 • 12:57

Vasův běh rozhodoval hromadný finiš, vyhráli Dahl a Smutná

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slavný Vasův běh vyhrál v hromadném finiši norský dálkový běžec na lyžích John Kristian Dahl. Stanislav Řezáč skončil devátý a Petr Novák projel po 90 kilometrech cílem v Moře dvanáctý. Ženám kralovala česká rodačka reprezentující Rakousko Kateřina Smutná.



Do cíle Vasova běhu se přiřítilo skoro třicetičlenné pole mužů. Početná skupina necelých šest kilometrů před cílem dojela Nora Christoffera Callesena, který byl v úniku asi padesát kilometrů a vypracoval si náskok více než dvou minut. V závěru se ale propadl.

Dvaačtyřicetiletý Řezáč, který už byl na Vasově běhu jednou druhý a pětkrát třetí, inicioval během závodu zvýšení tempa elitní skupiny. Ve finiši se člen týmu Silvini Madshus držel na nadějné pozici okolo šesté příčky, ale do čela se nepropracoval a cílem projel s odstupem tří vteřin za vítězem.

Novák jel Vasův běh podruhé. Člen týmu Lukáše Bauera Pioneer Investments-Craft byl v cíli ve stejném času jako Řezáč. Dvanácté místem výrazně vylepšil 49. příčku z roku 2012.

Finiš, před kterým si běžci najížděli vzájemně na špičky lyží, jak se tlačili před sebe, rozhodl Dahl a radoval se ze svého druhého triumfu. I další příčky na stupních vítězů obsadili Norové. Druhý skončil Stian Hölgaard a třetí Anders Höst. Čtvrtý byl trojnásobný vítěz Světového poháru a trojnásobný olympijský šampion Švýcar Dario Cologna.

Napínavý byl i dojezd žen. Dlouho vedla Švédka Britta Johanssonová Norgrenová, ale rodačka z Jablonce nad Nisou Smutná se na ni dotáhla, šikovně se propletla mezi muži a slavila první výhru na Vasově běhu. "Byl to perfektní den. Všechno šlo skvěle, neměla jsem křeče, což mi pomohlo," řekla.

Třetí skončila s minimálním odstupem sedmi vteřin další Švédka Lina Korsgrenová, která od této sezony patří do týmu Lukáše Bauera.

Vasův běh, závod v dálkovém běhu na lyžích (90 km klasicky):
Muži: 1. Dahl 4:08:00, 2. Hölgaard -1, 3. Höst, 4. Fjeld (všichni Nor.), 5. D. Cologna (Švýc.), 6. Ottosson (Švéd.) všichni -2, ...9. Řezáč, 12. Novák (oba ČR) oba -3.

Ženy: 1. Smutná (Rak.) 4:17:56, 2. Johanssonová Norgrenová -2, 3. Korsgrenová (obě Švéd.) -7, 4. Bonerová (Švýc.) -2:42, 5. Slindová (Nor.) -2:54, 6. Lindborgová (Švéd.) -6:02, ...27. Zelenková (ČR) -46:40.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud