Ivo Pospíšil
9. února 2014 • 04:57

Cinkne opět medaile? Proti Sáblíkové stojí kombinézy od astronautů

Autor: Ivo Pospíšil, ČTK, rjm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česko už sice jednu medaili na ZOH 2014 získalo zásluhou biatlonisty Jaroslava Soukupa, dnes ale můžou zacinkat cenné kovy třeba hned dva. Do boje jdou totiž dvě české favoritky – rychlobruslařka Martina Sáblíková v závodě na 3000 metrů a také hvězda biatlonu Gabriela Soukalová, kterou čeká sprint.



Rychlobruslařka Martina Sáblíková je velkou favoritkou na medaili, tohle jí prostě nikdo neodpáře. Na poslední olympiádě ve Vancouveru získala tři medaile. Navíc se teď v Soči ukáže na tříkilometrové trati, kde vládne průběžnému pořadí Světového poháru. Její zlatý sen chce ale utnout nizozemská raketa Ireen Wüstová, stejně jako další soupeřky.

Jaké? Američané, Kanaďané a Rusové si přivezli nové typy rychlobruslařských kombinéz, na jejichž vývoji se podíleli i astronauti a přišly prý na miliony dolarů. Právě ty je mají posunout k nejrychlejším časům v historii.

Zda budou tyto země úspěšné, nikdo neví. Za favoritky se počítají Nizozemka Ireen Wüstová, Němka Claudia Pechsteinová a také Martina Sáblíková. Dohromady tohle trio nasbíralo 15 olympijských medailí a do Soči přijelo v ideální formě. Každá z žen může tři kilometry vyhrát.

Martina je favoritkou, říká Wüstová


„Samozřejmě Martina je velkou favoritkou a Claudia je také velmi silná. Ale já jsem jednou z nich a cítím se v té roli spolufavoritky dobře,“ řekla Wüstová. „Moje vyhlídky mi dodávají dobrý pocit. Přináší to malý tlak navíc a je to tlak, který mám ráda. Díky němu ze sebe dostávám to nejlepší,“ prohlašuje.

To Martina Sáblíková tuší, že o cenné kovy bude bojovat víc závodnic. „Myslím si, že favoritek je více. Jsme tři, které bychom tam měly být, ale pak jsou další soupeřky, které by se na stupně vítězů mohly dostat,“ uvedla už před časem česká rychlobruslařka. „Na tři kilometry je tam favoritek alespoň deset,“ doplnil kouč Sáblíkové Petr Novák.

Soukalovou čeká sprint


Tím ale nedělní medailové ambice českých sportovců v Soči zdaleka nekončí. Víkend snů může podtrhnout biatlonistka Gabriela Soukalová, kterou čeká sprint na 7,5 kilometru.

Čtyřiadvacetiletá rodačka z Jablonce nad Nisou ještě v předminulé sezoně vybojovala v hodnocení seriálu jen čtyři body, v posledním roce ale razantně vstoupila mezi absolutní světovou elitu.

Od předloňského prosince sedmkrát vyhrála závod Světového poháru a většinu probíhající sezony vévodila pořadí seriálu. I proto se řadí mezi favoritky.

„Získat medaili bylo by to nádherné, ale v biatlonu nikdy předem nevíte. Jednou trefíte všechno, podruhé vám foukne a netrefíte nic,“ snažila se zbavit role favoritky Soukalová.

O cenný kov může zabojovat i Veronika Vítková, která v této sezoně už dvakrát skončila na stupních vítězů.

Martina Sáblíková hovoří s trenérem Petrem Novákem při přípravě v olympijské hale v Soči
Martina Sáblíková hovoří s trenérem Petrem Novákem při přípravě v olympijské hale v Soči

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud