15. února 2014 • 16:05

Super-G ve stylu crash party. Krasavice padaly jako hrušky ze stromu

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Téma nebezpečí se vrací na olympijské sjezdovky. Poté, co na příliš drsnou trať upozorňovali sjezdaři a jejich ženské kolegyně dokonce docílily „zjemnění“ svého závodu, poznaly elitní lyžařky tvrdost sněhu v horách nad Soči během sobotního super-G. Třetina žen závod nedokončila, bouralo se jako na crash party.



Vyrazit do závodu s vysokým startovním číslem nebylo tentokrát při super-G na olympiádě v Soči na škodu. Zatímco první lyžařky jedna za druhou padaly, jejich soupeřky si to prohlížely na obrazovce a analyzovaly, kde je chyba.

Sedm z prvních osmi žen nezvládlo super-G dokončit, celkově vypadlo 18 z padesátky startujících. Kombinace tepla, špatného sněhu a neobvykle obtížně postavené trati udělala svoje.

"Ve spodní části trati nebyl sníh, žádná sranda to nebyla. Škoda pro všechny, protože podmínky byly katastrofální," stěžovala si Laura Gutová. A to měla tolik kuráže, že skončila čtvrtá.

Ne všem se to podařilo.

"Všude kolem se padalo, těžko se držely lyže. Nevím, jestli tohle je nejlepší cesta, jak ukázat náš sport. Tohle nebyl závod. Jenom snaha dostat se dolů," řekla Gutová.

Záludné byly hlavně oblouky v samotném závěru trati. Tam se padalo a vyjíždělo z cesty nejvíc.

Spokojené mohly být snad jen Rakušanky, jejichž trenér Florian Winkler trať stavěl. Vyhrála jeho svěřenkyně Anna Fenningerová, třetí skončila Nicole Hospová. Mezi ně se vklínila stříbrná Němka Maria Höflová-Rieschová.

Klára Křížová zajela sedmnáctý čas, Kateřina Pauláthová pětadvacátý.

Fanoušci museli ocenit, že rakouská princezna Anna Fenningerová dojela bez pádu a tudíž bez modřin, to by si její půvabný kukuč nezasloužil. Jiné takové štěstí neměly.

„Když startovaly ty první, já jsem ještě seděla dole v zázemí pro závodníky a tam jsem sledovala televizi. Obrazovka je i na startu, navíc tam stojí i trenér, který hlásí informace z trati,“ ocenila Křížová, startující s číslem 33.

Jednou z obětí olympijských sjezdovek byla i Tina Weiratherová z Lichtenštejnska. Do super-G ji nepustilo zranění kolena z tréninku na sjezd minulý týden.

„Já jsem šťastná, že jsem dojela až do konce,“ oddechla si Julia Mancusová.

Höflové-Rieschové se vedle přírodních překážek postavil do cesty i lidský faktor. Během jízdy se na trati začal pohybovat jeden z pracovníků, upravujících popadané branky. Zkušená Němka sice vyloučila, že by ji to rozhodilo, nicméně chybu v závěru udělala. Přetáhla poslední skok a musela hodně zpomalit, aby se vešla do branky.

„Stávat by se to (přítomnost lidí na trati) stávat nemělo, protože je to nebezpečné. Vzhledem k dnešku to problém nebyl. Viděla jsem, že byl na cestě mimo trať, ne do mé stopy,“ řekla Höflová-Rieschová.

Španělská závodnice Carolina Ruiz Castillová do cíle Super G nedojela, skončila v ochranné bariéře
Španělská závodnice Carolina Ruiz Castillová do cíle Super G nedojela, skončila v ochranné bariéře

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud