11. prosince 2015 • 16:49

Paráda Sáblíkové! Připsala si 40. vítězství ve Světovém poháru

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rychlobruslařka Martina Sáblíková vyhrála v Heerenveenu závod na 3000 metrů a připsala si jubilejní 40. individuální vítězství ve Světovém poháru. Trojnásobná olympijská šampionka si i po čtvrtém startu na dlouhých tratích v této sezoně udržela neporazitelnost.



Sáblíková dosáhla zatím nejvýraznějšího vítězství na trojce v tomto ročníku SP, když druhou Nizozemku Annouk van der Weijdenovou předčila o 1,89 sekundy. Ruska Olga Grafová na třetím místě zaostala již o více než tři sekundy.

"Vítězství se nikdy neomrzí," uvedla na svém webu Sáblíková, která má jedno prvenství v SP ještě z týmového závodu. "Moc si toho vážím, hlavně tady v Heerenveenu. Byly tu všechny holky. Dělali tady nový led a nikdo pořádně nevěděl, jak to komu pojede. Zdál se mi trochu měkčí, nemohla jsem jet ty svoje kroky, musela jsem jet víc frekvenčně," popsala.

Osmadvacetiletá česká hvězda ovládla tříkilometrovou trať stejně jako na úvod seriálu v Calgary a před týdnem v Inzellu. Mezitím vyhrála i závod na 5000 metrů v Salt Lake City. V průběžném pořadí Světového poháru má se stoprocentním ziskem 400 bodů náskok 160 bodů před druhou Ruskou Natalijí Voroninovou a míří k desátému triumfu v hodnocení na dlouhých tratích.

"Jsem překvapená, že to takhle jde. Takový start do sezony jsem nečekala," uvedl Sáblíková, která v září startovala na mistrovství světa v silniční cyklistice a na ledě začala trénovat až měsíc před úvodním podnikem Světového poháru.

Právě se svou nejbližší soupeřkou v celkovém hodnocení Voroninovou jela Sáblíková v závěrečné rozjížďce a porazila ji o 4,35 sekundy. Jednadvacetiletá Ruska skončila v závodě pátá.

"Závod byl super, jelo se mi fakt dobře. Ani jsem neměla krizi, jako v posledních dvou kolech v Inzellu. Čas je perfektní, pod 4:04 je to super," libovala si Sáblíková.
Na start šla v dobrém rozpoložení i díky tomu, že v divizi B obsadila devatenáctiletá Nikola Zdráhalová dvanácté místo a získala své první tři body v SP v kariéře. "Už před závodem jsem proto měla dobrou náladu, cítila jsem se tady dobře," řekla Sáblíková.

V závodu na 500 metrů skončila Karolína Erbanová sedmá a dosáhla nejlepšího výsledku v sezoně. V Calgary byla osmá na kilometru, pětistovku zajela dosud nejlépe před týdnem v Inzellu, kde vybojovala deváté místo. Čtvrté vítězství na této trati v sezoně si vyjela Korejka I Sang-hwa.

 

Ženy:

3000 m: 1. Sáblíková (ČR) 4:03,50, 2. Van der Weijdenová (Niz.) 4:05,39, 3. Grafová (Rus.) 4:06,57, ...divize B: 12. Zdráhalová (ČR) 4:18,34.

Průběžné pořadí SP (po 4 ze 6 závodů): 1. Sáblíková 400, 2. Voroninová (Rus.) 240, 3. Schoutenová (Niz.) 215, ...38. Zdráhalová 3.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud