5. února 2015 • 16:36

Samková ukončila sezonu. Je psychicky unavená, už ji štvali i lidi

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Olympijská vítězka ve snowboardcrossu Eva Samková předčasně ukončila sezonu. Chce si v poolympijském roce odpočinout zejména po psychické stránce, věnovat se dětem na kempech, jezdit víc na oblíbeném koni a hlavně se kvalitně připravit na příští zimu. Že jejím posledním závodem budou zámořské X-Games, se rozhodla už před sezonou, rozhodnutí ale zůstalo uvnitř jejího týmu.



"Celý podzim jsem to věděla, že to takhle bude, jen jsem to nikde neříkala," prozradila Samková . Důvodem je skutečnost, že loni v létě v poolympijském shonu nestihla pořádně trénovat. "Jsem z toho unavená, spíš psychicky než fyzicky. Chci se věnovat sobě, dětem na kempech, což je přínosnější než jezdit na závody," prohlásila.

Samková hodlá ale trénovat pořád dál, hlavně na suchu, v Čechách bude i jezdit na sněhu, dokonce se zúčastní mistrovství České republiky. Ale jen proto, že ji to baví. Věnovat se bude hlavně dětem, její tým organizuje dva kempy. "Z nich si vyberu děti a vezmu je na svůj vlastní třetí kemp, kde se jim budu osobně věnovat," uvedla.

Chce se věnovat i svému koni Pepinovi. Toho dostala právě za vítězství v Soči. "Dlouho jsem na něm nejezdila," podotkla jednadvacetiletá snowboardistka. "A také mám kamarády v pekárně, chtěla bych si to tam vyzkoušet," řekla se smíchem Samková v narážce na to, jak na mistrovství světa v Kreischbergu přijela s vlastnoručně upečeným čokoládovým dortem a potom se chlubila "formou".

Díky a čus

Její rozhodnutí neuspíšila skutečnost, že v jediných dvou závodech sezony ve světové špičce, na MS a na X-Games, se jí nedařilo a skončila po pádech šestá. "To nebylo kvůli tomu. Ukončila bych sezonu, i kdybych vyhrála. Řekla bych 'díky a čus'. Bavilo mě to, ale fakt si chci odpočinout," zopakovala.

Eva Samková skončila na mistrovství světa šestá, což ji úplně nepotěšilo
Eva Samková skončila na mistrovství světa šestá, což ji úplně nepotěšilo

Rok se zlatou olympijskou medailí na krku pro ni byl náročný. Plnila sponzorské povinnosti, věnovala se médiím a propagaci snowboardingu. "Chvíli mě to hrozně bavilo, chvíli mě to zase nebavilo a byla jsem naštvaná. Ale hrozně moc věcí mě to naučilo. Samozřejmě bych neměnila, ale nebylo to úplně snadné," zhodnotila hektický rok.

Ten jí přinesl štěstí i peníze. Díky tomu její tým pracuje nezávisle, mohl angažovat nové lidi a vzít pod křídla i mladé talentované jezdce. "Bohatství? Haha. Mám víc na zabezpečení týmu, ale pořád je co zlepšovat," podotkla.

Musela být s lidmi, s nimiž být nechtěla

Stinnou stránkou po vší té slávě bylo to, že se někdy musela přetvářet. "Musela jsem být s lidmi, s nimž jsem úplně být nechtěla. I když jsem společenskej člověk, občas mě lidi štvali," přiznala. "Bylo toho hrozně moc," připustila.

I proto se chce v letošním létě "uklidit" na Nový Zéland a pořádně se tam připravit na sněhu na další sezonu. Byť nebudou olympijské hry ani mistrovství světa, ale "jen" Světový pohár a X-Games. "Ani jedno jsem ještě nevyhrála, takže motivaci mám. Ale hlavně mě to musí bavit, výsledky jsou vedlejší, sport musí být zábavný. Navíc mezinárodní federace slíbila, že bude víc Světových pohárů," dodala s vírou.

Aktuální snowboardcrossový rok je totiž zvláštní. Před Vánoci byly kvůli nedostatku sněhu odloženy a pak zrušeny úvodní závody SP v Montafonu. Samková proto před MS absolvovala jen dva závody Evropského poháru. SP tak nyní tvoří tři závody v březnu ve Squaw Valley, Veysonnaz a La Molině. Ty ale Samková už nepojede, stejně jako neodjela obhajovat zlato na univerziádu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud