19. října 2015 • 15:19

Skokani přišli o šest milionů, Koudelka investuje sám

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ani životní sezona Romana Koudelky, který minulou zimu vyhrál čtyři závody Světového poháru, nezachránila české skoky na lyžích od odlivu klíčových sponzorů. Úsek přišel o firmy OMV a Adidas a rozpočet, v němž vznikla díra šesti milionů korun, je najednou na polovině.



„Úbytek na příjmu je šest milionů od sponzorů,“ potvrzuje šéf skokanského úseku Leoš Škoda. „Na sezonu nám zbývá čtyři, pět. Měli jsme kolem deseti i víc. Musíme se s tím nějak popasovat. Jsem zvědavý, co se stane. Zatím žijeme.“

Odchod partnerů hrozil skokanům už v minulosti, zatím vždycky se podařil odvrátit. Rok po olympiádě v Soči už ale rána skutečně přišla.

„Co se týče oblečení, máme vytipovanou jednu firmu, kterou představíme na naší tiskovce. Co se týče financí, obeslali jsme asi čtyřicet různých míst, těch nejvyšších. Když se k tomu postaví taky zády, to už je pak politická hra a s tím nic neuděláme,“ říká Škoda.

Skokanský úsek se musel hodně uskrovnit, podle Škody se ale snaží, aby se kritická situace nedotýkala sportovců.

„Museli jsme to trošku ponížit. Dotkne se to trenérů, zabezpečení jako takového. Nesmí se to dotknout atletů,“ říká Škoda. „Prodáme nějaká auta, musíme nějak přežít. Je to smutné, ale je to tak. Nastartovali jsme přípravu s mladými, které táhne Koudy. Myslím, že je to dobrá cesta, tak abychom to neshodili ze stolu.“

Skokanům pomohla armádní Dukla, v létě navíc reprezentanti vybojovali placenou kvótu čtyř závodníků a tří členů doprovodu na závody Světového poháru. Problémy však můžou být s financováním cest na mezinárodní FIS závody.

„Pravdou je, že odešli velcí sponzoři a armáda podržela skoky v těžké chvilce,“ uvedl reprezentační koordinátor Jakub Jiroutek pro skoky.net. „Pracovat s minimem financí je opravdu složité, hlavně po stránce materiální a personální. Věřím ale, že ukážeme výsledky a situace se zlepší.“

Roman Koudelka, který jako jediný z českých závodníků dál trénuje pod dohledem rakouského trenéra Richarda Schallerta, do své přípravy investuje vlastní prostředky.

„Platím si hodně věcí sám, ale to je můj nadstandard. To, že jedu za Richiem, to je pro mě jenom plus. Vždycky mi přispěli třeba aspoň na naftu, já jsem si platil ostatní věci. Investuju určitě dvě stě padesát tisíc ze svého,“ vysvětluje Koudelka. „Ale co se týče vybavení, nic jsem nepocítil, mám troje nové boty, koupené kombinézy, takže to je v pohodě.“

Rozvoji českých skoků se mohl pomoct případný výdělek z loňského mistrovství světa v letech na lyžích v Harrachově. I proto, že se kvůli nepříznivému počasí odskákal jen jeden závodní den, však skončil šampionát v pětimilionové ztrátě. Navíc úsek financuje i ženské družstvo. Pokud by se situace nezlepšila, vážnější problémy hrozí příští zimu, kdy se bude konat předolympijské mistrovství světa v Lahti.

„To už si myslím, že nastane problém. Když budeme chtít super přípravu, musíme do toho někde vrazit peníze,“ říká Škoda.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud