Romana Barboříková
4. února 2016 • 05:00

Svět se diví: Ester Ledecká na lyžích? Vždyť ta jezdí na snowboardu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pozor! To je ta mistryně světa na snowboardu a tady jede na lyžích? Podivovali se lyžařští trenéři při Evropském poháru, ve kterém minulý měsíc startovala Ester Ledecká. A teď si to nejspíš budou říkat i při Světovém poháru v Garmisch Partenkirchenu, který má o víkendu vůbec poprvé ve své kariéře jet.



Jestli má na nohou jedno nebo dvě prkna? Je to fuk. Alespoň obojživelnici Ledecké, která sklízí úspěchy na snowboardu a teď i na lyžích. Snad před začátkem každé sezony se ještě stále juniorské reprezentantky všichni ptají, jestli už se rozhodla pro jednu z disciplín. A ona stále odpovídá totéž: „Chci jezdit obojí.“ Má totiž jeden velký sen. „Chtěla bych jet na olympiádě na snowboardu i na lyžích,“ netají se.

K tomu je ale potřeba se tam nejdřív kvalifikovat. Ve snowboardingu se to nejeví jako žádný velký problém, i když z programu příštích Her Mezinárodní olympijský výbor vyřadil paralelní slalom, ve kterém česká závodnice loni získala titul mistryně světa. Ovšem s lyžováním to bude složitější.

Vnučka hokejisty Jana Klapáče si sama moc dobře uvědomuje, že to všechno nepůjde samo a hned. Proto v zimě absolvovala přípravu v Chile v Ondřejem Bankem a byla i na soustředění ženského týmu, kde zase okoukávala um Šárky Strachové.

Teď už ale jezdí sama za sebe a vůbec ne špatně. V lednu absolvovala několik závodů Evropského poháru. Ve sjezdu v rakouském Altenmarktu-Zauchensee byla osmá, dvanáctá a osmadvacátá. „Na začátku jsem ale měla strach. Na sjezdových lyžích jsem nestála od září od Chile, předtím jsme spíš trénovali obřák. Ale byla jsem strašně překvapená, jak mě to bavilo. Od první tréninkové jízdy jsem si to užívala,“ vzpomíná Ledecká.

Podívejte se na závěr finálové jízdy Ester Ledecké a její vítězné gesto
Video se připravuje ...

A užívala si i atmosféru okolo, hlavně údiv trenérů ostatních závodnic. „Já jsem to sice neslyšela, ale vyprávěli mi, že trenéři tam říkali: Hele, to je ta Ledecká, ta mistryně světa na snowboardu a teď tady stojí na lyžích. Je to pro ně asi zvláštní,“ usmívá se sympatická slečna.

Zvláštní je to ale i pro ni samotnou. Přesedlat ze snowboardu na lyže několikrát během pár měsíců není tak snadné, jak by se mohlo zdát. „Přeštelovat se z lyží na snowboard jde rychleji. Trvá to tak dva dny, než si zvyknu a začnu zase jezdit jako já. Opačně to jde trošku hůř. Trenéři mi vždycky říkají, že jezdím jako lyžařka na snowboardu nebo naopak. To není dobré, ale snažíme se s tím rychle vypořádat.“

Olympijský sen je krásná věc, ale je třeba pro něj i něco udělat. Proto čeká snowboardovou superhrdinku (podle kombinézy, ve které závodí) velká premiéra. Na tento víkend má naplánovaný první start ve Světovém poháru v Garmisch Partenkirechenu.

Tam se v sobotu pojede sjezd a v neděli Super G. Pro svou premiéru v SP si nevybrala Češka zrovna malé sousto. „Není těžšího sjezdu, který bych mohla na začátek jet. Snad jen v Kitzbühelu jako předjezdec,“ žertovala milovnice komiksů. I proto jí v německém středisku bude pomáhat Tomáš Bank, bratr Ondřeje, který přerušil sezonu a tak má i jeho trenér volno.

Který ze závodů, případně zda oba, v Ga-Pa pojede, se rozhodne až po trénincích. Jedno ví ale celý tým Ledecké už předem. Nesmí mít žádná velká očekávání. „Na snowboardu je teď sice hodně úspěšná, ale lyže jsou trošičku něco jiného,“ uvědomuje si lyžařský trenér Petr Kouřil přezdívaný Olsen, že s velikánkami jako Lindsey Vonnová či Lara Gutová se jeho svěřenkyně nemůže srovnávat ani v nejmenším. „Od prvních závodů by tak měla očekávat hlavně získání zkušeností. Tam o nic jiného nejde. Teď toho času na lyže není tolik, aby mohla s těma holkama závodit rovinu,“ krotí Kouřil nadšení.

Program v Ga-Pa (SP žen)

Dnes: 1. trénink sjezd
Zítra: 2. trénink sjezd
Sobota: sjezd (11.30)
Neděle: Super G (11.00)

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud