28. února 2016 • 15:20

Skokanský rekordman! Suverénní Prevc vyhrál i Světový pohár

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slovinec Peter Prevc se s velkým předstihem stal celkovým vítězem Světového poháru ve skoku na lyžích. V Almaty dnes třináctým vítězstvím v sezoně vyrovnal rekord Rakušana Gregora Schlierenzauera a před šesti zbývajícími závody má v čele seriálu nedostižný náskok 619 bodů před obhájcem Severinem Freundem z Německa. Roman Koudelka v Kazachstánu obsadil 12. místo, Jan Matura skončil třiadvacátý.



Prevc se stal prvním skokanem, který v jedné sezoně dokázal vyhrát Turné čtyř můstků, mistrovství světa v letech i Světový pohár. Seriál ovládl poprvé po druhých místech z předchozích dvou sezon. Vloni nasbíral stejně bodů jako Freund, pro kterého rozhodl větší počet výher.

Tehdy měl Prevc na kontě jen tři triumfy, letos má po vítězném double v Almaty velkou šanci osamostatnit se v čele historické statistiky podle počtu vítězství v sezoně. Té od ročníku 2008/09 vládl Schlierenzauer a v ohrožení je i Rakušanův rekord v počtu získaných bodů (2083). Prevc jich má nyní 1898.

Freund dnes mohl Prevcovu korunovaci alespoň odložit, pokud by jej dokázal porazit. Třiadvacetiletý Slovinec ale vyhrál už první kolo a ve druhém Freundovi nestačil k jeho předstižení ani rekord můstku 141,5 metru. Prevc předvedl dva vyrovnané skoky dlouhé 139,5 a 139 metrů a porazil Němce o 11,6 bodu. Třetí skončil Nor Daniel Andre Tande.

Koudelka skočil dvakrát 133,5 metru a na rozdíl od sobotního závodu mu tentokrát unikla elitní desítka. Matura se po nepovedeném předchozím závodu vrátil na bodované pozice díky výkonům 131 a 125,5 metru. Lukáš Hlava s Jakubem Jandou zůstali v prvním kole pod hranicí 130 metrů a prvního z nich na 34. místě dělilo od postupu 1,1 bodu. Janda skončil o dvě příčky za ním.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud