Martin Hašek
21. října 2016 • 12:45

Pořádání lyžařských SP v Česku? Liberec je mrtvý, říká funkcionář

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tradiční ouverturou v Söldenu se o víkendu obřími slalomy rozjede nablýskaný bílý cirkus lyžařského Světového poháru, české podniky v něm ale budou scházet. I kvůli „dědictví“ libereckého světového šampionátu z roku 2009 - areály, do kterých se pod vedením Kateřiny Neumannové nalilo přes 800 milionů korun, jsou totiž pro potřeby konání velkých závodů v současné době téměř nepoužitelné.



Nejstarší lyžařský svaz světa, ten český, přivítá v zimě Světový pohár jenom díky snowboarďácké show ve Špindlerově Mlýně. Dalším vrcholem bude následující juniorské mistrovství světa ve freestyle snowboardingu. Tradiční lyžařské disciplíny mají letos smůlu.

„Získat pořadatelství Světového poháru či jiných vrcholných akcí je čím dál těžší. Pro nadcházející sezonu jsou snowboardový svěťák a mistrovství světa juniorů ve snowboardingu dostatečně významnými událostmi,“ říká Lukáš Sobotka, prezident Svazu lyžařů. „Finanční nároky jsou dost významné. A koncepce MŠMT, co se týká sportovních akcí, se doposud neustálila. Že bychom se pouštěli do velkých akcí a dělali každý rok tři Světové poháry? Na to by náš stát ani svaz neměly.“

Ještě před dvěma lety to tak být mohlo. Snowboardový Snowjam ve Špindlerově Mlýně měly doprovodit závody skokanů a sdruženářů na libereckém Ještědu. Svaz ale nakonec pořadatelství vzdal, protože neměl jasno o státních garancích.

„Státní podpora je na hraně, situace se moc nezměnila,“ líčí Sobotka. „Máme říjen a ani nevíme, jestli na Světový pohár a juniorské mistrovství světa ve snowboardingu něco dostaneme. Ale myslím, že už je to lepší než před dvěma lety. Máme určitou míru jistoty, že to budeme schopní zprocesovat.“

Liberec je mrtvý, ať žije Nové Město

České šance na přidělování závodů Světového poháru nepříznivě ovlivnila situace libereckých areálů na Ještědu a ve Vesci, které byly pro světový šampionát 2009 zrekonstruovány či nově vybudovány v souhrnné částce 841 milionů korun.

Ve Vesci se po světovém šampionátu závody Světového poháru uskutečnily dvakrát, vždy ale šlo o v Česku méně populární sprinty. A úsek běžeckých disciplín už s Vescem do budoucna ani nepočítá, protože díky biatlonovému MS vznikl lépe vybavený areál v Novém Městě na Moravě.

S dědictvím po lyžařském šampionátu v Liberci se potýká Kateřina Neumannová i čtyři roky poté
S dědictvím po lyžařském šampionátu v Liberci  se potýká Kateřina Neumannová i čtyři roky poté

„Liberec je zřejmě mrtvý,“ připouští šéf úseku Pavel Benc. „Teď jsme řešili, aby se tam udělalo zasněžování. Čerpadla, která měla brát vodu z rybníka, už tam nejsou. Musela by se brát voda z vodovodního řadu, což je drahé. Liberec je pro nás asi pasé. V Novém Městě je pro nás naprosto dokonalé zázemí. Bylo by pro nás zbytečné chodit do Liberce, kde žádné zázemí není.“

Od roku 2012 se ve Vysočina Areně pořádají běžkařské závody Světového poháru každou druhou sezonu. Letos v lednu sice organizátory zklamala nízká divácká účast, budoucnost přesto vypadá dobře. Příště se běžkařská elita v Novém Městě na Moravě sejde v lednu 2018, krátce před startem zimních olympijských her v korejském Pchjongčchangu.

„Vždycky je to zákulisní boj vedení našeho svazu a vedení FIS, abychom si systém udrželi. Náš svaz na FIS vnímají dobře, není tam žádná překážka,“ věří Benc. Nejlepší skokani na lyžích byli v Česku naposledy při leteckém světovém šampionátu v Harrachově, kde se v roce 2014 kvůli větru závodilo jen v jednom ze třech dní. Posledním závodem SP byla v roce 2013 generálka na MS v Harrachově.

Skoky se na Ještěd (snad) vrátí

Skokanskému vedení FIS se příliš nezamlouval návrat na Ještěd, upřednostňovalo Harrachov. Můstky po slávě leteckého šampionátu ale chátrají a čeká se, jak se pohne projekt zdejšího olympijského sportovního centra.

„Čekáme. Na podzim by o olympijských sportovních centrech a následně o řešení konceptu sportovního centra v Harrachově měla jednat vláda,“ říká Sobotka.

Česku nepomohlo, že se předloni už přiděleného závodu v Liberci vzdalo. Původně plánovaný návrat na příští sezonu nakonec nevyšel. „Ale máme tam poolympijskou sezonu, mělo by to být v Liberci na Ještědu,“ láká Sobotka na comeback v sezoně 2018/2019.

Pro příští léto se o posun snaží aspoň pořadatelé Raškova memoriálu na umělé hmotě ve Frenštátu pod Radhoštěm, kde se závod zatím pořádá jako Kontinentální pohár.

„V rámci Raškova memoriálu plánujeme letní Světový pohár žen,“ říká ředitel Raškova memoriálu Jan Baier s tím, že by se ženský závod zařadil do kategorie Grand Prix, letní obdoby skokanského SP. Mužský závod by se stal nově součástí Beskydského turné spolu s podniky ve Wisle a Szczyrku.

Své jisté mají alpští lyžaři, v březnu 2019 se v rámci ženského slalomu a obřího slalomu vrátí Světový pohár po osmi letech do Špindlerova Mlýna.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud