28. listopadu 2016 • 11:47

Nástroj proti lenosti! Samková se v Praze projela na unikátní dráze

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Olympijská šampionka ve snowboardcrossu Eva Samková musí za tréninkem pravidelně vyrážet do zahraničí, zázemí pro její nástupce se v Česku ale postupně zlepšuje. Dalším důkazem je unikátní pumptracková dráha, která vyrostla v areálu Na Beránku v Pertoldově ulici na Praze 12. Samková se jako ambasadorka projektu na ní hned projela.



„Pumptrack je geniální nástroj proti lenosti a skvělý trenažér pro všechny pohybem nadšené lidi. S týmem na něm trénujeme mimo zimní sezonu, často si pak na pumptrack vyrazím jen tak, s longboardem,“ říká Samková .

Nové moderní sportoviště vybudovala městská část Praha 12 na přání mladých občanů. Unikátní dráha o délce 86 metrů je nejdelší modulární dráhou v České republice. Náklady na úpravu areálu a samotnou stavbu nepřesáhly 2 miliony korun. Dráha je určena všem věkovým kategoriím.

Trenér týmu a zároveň reprezentační kouč Marek Jelínek pumptrack představuje také jako výbornou pomůcku pro komplexní rozvoj pohybu dětí.

„Vycházím z ověřeného předpokladu, že čím lépe bude dítě ovládat jízdu ve ztížených podmínkách pumptrackové dráhy, tím víc pozornosti bude moci posléze využít pro bezpečnou jízdu v běžném provozu v pražských ulicích i mimo ně,“ říká Jelínek. „Jsem si jist, že pumptrack tak výrazně zvyšuje bezpečnost těch, kteří se na něm v jízdě zdokonalují.“

Eva Samková na longboardu na nové pumptrackové dráze v Praze
Eva Samková na longboardu na nové pumptrackové dráze v Praze

Tato dráha v Pertoldově ulici je celkově sedmou na území České republiky.

„Požadavek na výstavbu pumptrackové dráhy zvítězil během našeho loňského veřejného Fóra udržitelného rozvoje u takzvaného stolu mladých. Jedná se o diskuzi místních občanů určující priority, které má zdejší radnice přednostně řešit,“ vysvětluje starosta Prahy 12 Milan Maruštík.

Dostat děti od počítače

Po pumptrackové dráze se můžete spustit na kole, koloběžce, bruslích, longboardu a skateboardu. Jedná se o klopené zatáčky s boulemi, které se jezdec snaží projet tak, aby zdokonalil styl jízdy a nemusel se přitom nijak odrážet. Uzavřený okruh je navíc nízkoprahový, vyzkoušet jej tak může skutečně kdokoli.

Samková pojede v nové sezoně i s novou parťačkou v reprezentaci
Video se připravuje ...

„Pumptracková dráha pomůže rodičům dostat děti od počítačů na čerstvý vzduch ke zdravému pohybu, kdy budou trávit volný čas smysluplně a aktivně,“ říká Lenka Vedralová, radní pro dopravu a protidrogovou politiku městské části Praha 12, podle které byla Pertoldova ulice pro stavbu tratě ideální volbou. „Jde o mnoho let opuštěnou a nevyužívanou plochu v majetku hlavního města Prahy, které nám pozemek propůjčilo a slíbilo i poskytnutí finanční podpory.“

Za nápadem vybudovat pumptrackovou dráhu v Pertoldově ulici stojí patnáctiletý student a sportovec nedaleké základní školy Na Beránku Matyáš Kulich, který spolu se spolužáky prosadil nápad na pumptrackové hřiště na Fóru udržitelného rozvoje městské části Praha 12 a poté začal s vedením radnice jednat o konkrétním umístění a podobě trati.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud