1. dubna 2009 • 09:10

Vrzáňovou uvedli do Síně slávy

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Šedesát let poté, kdy poprvé vyhrála zlato na mistrovství světa, byla krasobruslařka Ája Vrzáňová uvedena do krasobruslařské Světové síně slávy. Ceremoniál s oceněním, které považuje za absolutní vrchol sportovní kariéry, se konal o víkendu během MS v Los Angeles.



"Bylo to skvělé a krásné. Je to velká, velká, velká čest," popsala s dojetím sedmasedmdesátiletá pražská rodačka své pocity. "Jen bruslaři, kteří toho hodně docílili a strávili na ledě celý život, se do této Světové síně slávy dostanou. Jsem opravdu tak šťastná a tak hrdá. Doufám, že Česká republika na mě bude hrdá taky," řekla ČTK jediná sólová krasobruslařka se světovým titulem v historii československého a českého sportu po návratu z Los Angeles do New Yorku, kde žije.

Při mistrovství světa držela palce českému krasobruslaři Tomáši Vernerovi, který skončil na čtvrtém místě. "Jel tak skvěle, udělal překrásného čtveráka v krátkém programu a zbytek jel také výborně. Nejenom já, ale všichni říkali, že měl být třetí. Gratuluji mu, protože jel krásně a s krásným stylem," ocenila dvaadvacetiletého sportovce.

Českému krasobruslení podle ní scházejí teď výrazné ženské osobnosti. "Bohužel, nemáme děvčata, není to moc dobré. Ale Amerika je na tom také špatně," poznamenala.

Dvojnásobná mistryně světa z let 1949 a 1950, mistryně Evropy z roku 1950 a čtyřnásobná mistryně Československa z let 1947 až 1950 opustila vlast po londýnském šampionátu v roce 1950.

Kdyby ji býval nechal tehdejší komunistický režim jezdit do světa, s emigrací by váhala. "Ale chtěla jsem ukázat světu, co jsem dokázala, chtěla jsem jet ven a vidět svět, a ne jet do Ruska a začít tam učit," zavzpomínala na dobu, kdy ji komunističtí předáci posílali do Moskvy, aby tam jako sotva devatenáctiletá dívka trénovala sovětské krasobruslařské naděje.

Jejím druhým domovem se staly Spojené státy, kde pod uměleckým jménem Aja Zanova vystupovala přes 20 let jako hvězda v ledních revuích Ice Follies a Ice Capades. Se svojí matkou žila v kalifornském Hollywoodu, zatímco otec zůstal v Československu. Po sňatku s česko-americkým restauratérem Pavlem Steindlerem se koncem 60. let přestěhovala do New Yorku, kde mimo jiné několik let vedla největší veřejný bruslařský stadion Wollman Rink v Central Parku.

Do své původní vlasti se vrátila poprvé až v roce 1990 a od té doby přijíždí i několikrát ročně. Před pěti lety jí prezident Václav Klaus udělil státní vyznamenání Za zásluhy.

Plaketu a medaili jako doklad o zařazení do Síně slávy převzala v sobotu na ledě před finále soutěže žen na MS. Po krasobruslaři, rozhodčím a místopředsedovi Mezinárodní bruslařské unie Josefu Dědičovi je teprve druhou zástupkyní českého krasobruslení ve Světové síni slávy, která sídlí v americkém Colorado Springs.

Spolu s Vrzáňovou do ní byli uvedeni také kanadská sportovní dvojice Barbara Underhillová a Paul Martini, která získala zlato na mistrovství světa v roce 1984, a jejich krajan Brian Orser. Dvojnásobný stříbrný medailista z olympijských her a mistr světa z roku 1987 byl na světovém šampionátu v Los Angeles přítomen také jako trenér čerstvé mistryně světa Korejky Kim Ju-na.

Do Síně slávy byli zařazeni také kanadská rozhodčí Joyce Hiseyová, rakouský krasobruslařský choreograf a manažer Willy Bietak a Rus Nikolaj Panin-Kolomenkin, který v roce 1908 získal za "speciální figury" na zimní části londýnské olympiády pro Rusko první olympijské zlato, ale později už nesměl za svoji vlast nikdy startovat. Zemřel v roce 1956.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud