Květoslav Šimek
4. dubna 2015 • 10:15

Judista chce do Ria. Makal na horách, Japonci jej házeli na parkety

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dvě těžká zranění připravila judistu Alexandra Jurečku (24 let) o rok a půl slibně nastartované kariéry. Aby se z toho nezhroutil, sedl si k papíru a hustě jej popsal hromadou krátkodobých i dlouhodobých cílů. Sám tomu říká motivační seznam. Postupně si položky odškrtává a pomalu se dostává k řádku, na kterém stojí: Olympijské hry v Brazílii 2016!



Havířovský judista, který studuje a trénuje v Praze, měl v roce 2013 našlápnuto mezi absolutní světovou špičku. Ve váze do 90 kilogramů bral bronz na Univerziádě v Kazani a dvě medaile stejného kovu si odvážel z turnajů elitní kategorie Grand Slam v Baku a Moskvě. Ve světovém žebříčku IJF byl osmý.

„Jenže jsem si pak v Tokiu utrhnul rameno,“ vzpomíná Jurečka na první vážné zranění. „A když jsem se po operaci vrátil, tak jsem si hned na prvním turnaji na Kubě přetrhnul vazy v koleni. Takže jsem byl mimo rok a půl. Nebylo to nic jednoduchého, ale musel jsem se s tím poprat.“

V té době si také sepsal svůj motivační seznam. A není jen o sportu. Má tam i plány týkající se studia na vysoké škole (FTVS), věci z osobního života, nebo z tréninků. Od drobností typu – dám postupně tolik a tolik kilogramů na bench, až po velkolepé cíle a plány. Olympiáda v Riu je hodně vysoko. Nicméně na vrcholu seznamu není.

„Největší cíl?“ usměje se takřka stokilový hromotluk. „Být lepším člověkem! Nedávno jsme byli na tréninkovém kempu v Japonsku a ta jejich zdvořilost, respekt k soupeři, kultura a přístup k životu mě vždycky hrozně inspiruje. Je ale pravda, že když se pak s Japoncem začnete bít, jde úcta stranou a klidně vás zahodí mimo tatami na parkety. Čtyřikrát se ukloní a pak vás tam hodí znovu.“

Během rekonvalescence se Jurečka společně s osobním trenérem Marcelem Frenštátským snažili pracovat hlavně na technice a taktice boje. Kondici a sílu nabírali i v rakouských Alpách při dlouhých a náročných skialpinistických výšlapech.

„Tři hodiny se šplháte do kopce, pracujete

Alexandr Jurečka v akci na tatami.Foto Archiv Alexandra Jurečky
na dlouhodobé vytrvalosti, vyčistíte si hlavu,“ popisuje Frenštátský. „Jen si pak musíte dát pozor při sjezdu,“ pousmál se Jurečka. „Je to paráda, už jsme ke skialpinismu zblbli i Lukáše Krpálka. Jestli je ale moje technika při sjezdu hrozná, tak Lukáš je na tom ještě hůř,“ dodal se smíchem.

Krpálek je v boji o olympiádu jasnou jedničkou českého týmu. Jurečka věří, že se do Ria dostanou i další Češi. „Věřím, že by se nás tam mohlo sejít až pět. Ale bude to záhul. Pro mě po zranění a dlouhé pauze obzvlášť. Body se budou sbírat na nominačních turnajích, na první se chystám začátkem května do Chorvatska.“

V každé váhové kategorii může na olympiádě startovat maximálně 24 borců. A jen jeden z každé země. Klíčovým nominačním kritériem bude postavení ve světovém žebříčku IJF (prvních 20), nominaci si zajistí i medailisté z MS 2015 v Astaně (24.-29. srpna).

Jurečku čeká pořádná šichta. Kvůli zranění spadl ve své váze z 8. místa světového žebříčku na 52. „Musím hlavně zpátky získat sebejistotu,“ říká Jurečka. „Po výpadku jsem měl strach jít do chvatů, hned jsem padal na zem. Věřím, že na tom postupně zapracuji a jistota se mi vrátí.“ Pokud ano, může si olympijskou kolonku na motivačním seznamu odškrtnout.

Judista Alexandr Jurečka a jeho trenér Marcel Frenštátský.Foto Archiv Alexandra Jurečky

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud