28. července 2015 • 16:28

Skandál na ME! Kosteleckému dali těžší náboje, zlatého střelce vyřadili

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Střelec David Kostelecký byl diskvalifikován ze soutěže v trapu na mistrovství Evropy v Mariboru. Olympijský vítěz z Pekingu neprošel namátkovou kontrolou hmotnosti nábojů, kterými jej pro závod vybavil výrobce. Soutěž pokračuje bez něj, o šanci na zisk medaile tak přišlo celé české družstvo, které tvořili ještě Jiří Lipták a Pavel Vaněk.



Rozhodčí převážili vzorek Kosteleckého nábojů během druhé položky. Místo povolených 24 gramů s půlgramovou tolerancí navážili 24,7 gramu. To podle Kosteleckého představuje nic neřešící brok nebo dva navíc. Ani další vzorek pravidlům těsně nevyhověl, následovala proto diskvalifikace. "Neměl jsem šanci se bránit," řekl Kostelecký serveru sport.cz.

Hned poté se obrátil na výrobce patron, s kterým spolupracuje už deset let a slavil s ním řadu významných úspěchů včetně olympijského zlata v roce 2008. "Je z toho zděšený. Poslali rozhodčím certifikát ke konkrétní sérii, s níž jsem střílel, vše bylo v pořádku," řekl Kostelecký a dodal: "Výrobce tvrdí, že se jedná o konkurenční boj. Asi na tom něco bude. Zřejmě vadím někomu z vlivných soupeřů nebo svazů," podotkl.

Výrobci střeliva zároveň vyjádřil důvěru. Chystá se za ním hned ve středu. "Budeme problém hned řešit a chystat novou sérii pro mistrovství světa," řekl Kostelecký.

Čtyřicetiletý Kostelecký byl favoritem závodu. Letos už vyhrál dva Světové poháry, z ME má šest medailí včetně titulu z roku 2002 a v Mariboru obhajoval bronz.

Ve Slovinsku přitom Kostelecký nebyl první obětí nového pravidla. V semifinále skeetu juniorek něco podobného potkalo italskou spolufavoritku Chiaru Di Marziantoniovou.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud