19. srpna 2015 • 05:00

Odvážný blázen! Bez jištění šel po laně 290 metrů nad zemí

Autor: ija
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jaký je rozdíl mezi odvážlivcem a bláznem? Možná hodně malý. Spencer Seabrooke by o tom mohl vyprávět. Ztřeštěný Kanaďan přešel rokli širokou 64 metrů po laně, které se houpalo ve výšce 290 metrů nad zemí. Bez jakéhokoli jištění! A to je světový rekord.



Chůzi na tzv. slacklinu vynalezli nejspíš provazochodci, pro které bylo promenování se po pevně nataženém laně zřejmě už příliš snadné. Obě disciplíny jsou si podobné, jenže u slackline je lano volné, pruží a pod chodcem se houpe.

Většina slacklinerů provozuje svůj sport přibližně metr nad zemí a lano si upevňuje mezi dva stromy v parku, šílenci jako Seabrooke ovšem přijímají jiné výzvy. Například přejít bez jištění 64 metrů mezi dvěma horskými vrcholy, s roklí hlubokou 290 metrů pod nohama. A to se Kanaďan věnuje nové disciplíně teprve tři roky!

Seabrooke uskutečnil svůj pokus v kanadském Squamishi nedaleko Vancouveru už začátkem srpna, video se ale objevilo na You Tube až minulý týden. Je z něj patrné, že budoucí rekordman byl několikrát na pokraji pádu a jednou to s ním vypadalo hodně povážlivě.

VIDEO | Podívejte se na odvážný výkon

Rekord ale padl, ten předchozí byl překonán o sedm metrů. Před „ostrým“ pokusem se rodák z Ontaria rozcvičil tím, že přešel lano s jištěním. „Ovládat dron s kamerou a současně sledovat, jak si vykračuje 290 nad zemí, bylo šílené. Něco takového jsem za celý svůj život nezažil,“ prozradil videoreportér Zackary Moxley, který pokus zaznamenal.

„Tělo vám občas signalizuje, co nemáte dělat, ale v hlavě si musíte pořád opakovat, že to dokážete, a prostě se snažit,“ shrnul své pocity novopečený světový rekordman Seabrooke.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud