22. září 2015 • 04:35

BOJTE se nás! Podívejte se na zuřivé tance z MS v ragby

Autor: pro
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejen tvrdá a nesmlouvavá hra. Velké představení je na mistrovství světa v ragby často k vidění ještě dřív, než začne zápas. Sledovaný šampionát, který od pátku probíhá v Anglii a Walesu, získává diváky také zásluhou bojových tanců některých týmů před zápasem. Největší pozornost poutá Haka, kterou straší své soupeře Nový Zélend, ale obhájci titulu nejsou jediní, kteří se takto snaží nahánět hrůzu.



FIDŽI

Právě Fidži na šampionátu ukázalo jako první svůj tanec. Před zápasem s Anglií se seřadili na hřišti k bojovému tanci Cibi a natěšené fanoušky před zápasem tak ještě více nažhavili. Domácí se ovšem nezalekli a před 80.000 diváky zvítězili 35:11.

"Podívejte, stavíme před vámi hradbu! Vaše loď je potopena. Nemyslete si, že i my jsme pod vodou!" zastrašují své soupeře při utkáních už od roku 1939. Cibi je původně válečný pokřik bojového kmene, který se zpíval před bitvou i po vítězství.

VIDEO: Tanec Ciba v podání Fidži před zápasem s Anglií

SAMOA

Také další z tichomořských týmů se uvedl bojovým rituálem. Samoa si přichystala bojovou vložku před utkáním s USA. "Neexistuje žádný jiný tým, teď jsme připraveni! Náš tým je jedinečný, uvolněte cestu," vyzývali své soupeře v tanci s názvem Siva Tau. Jejich proroctví se vyplnilo, Samoa zvítězila 25:16.

VIDEO: I tým Samoy se umí bojovně naladit

Nový Zéland

Haka je nestárnoucí klasikou. Novozélandští ragbisté ji nevynechali ani před prvním zápasem na letošním šampionátu, v němž porazili Argentinu 26:16 na stadionu Wembley. Tradiční maorský tanec předchází jejich zápasům už od konce 19. století, kdy ještě původní obyvatelé měli v týmu jasnou převahu. Soupeři na ní reagují rozdílně - většina si ho vyslechne, aby ukázala svou sílu, někteří ho ale i záměrně ignorují a věnují se rozcvičování.

VIDEO: Haku v podání Nového Zélandu viděla rekordní návštěva

Fidži a jejich bojovný tanec pře zápasem s Anglií
Fidži a jejich bojovný tanec pře zápasem s Anglií

Ragbisté Nového Zélandu předvedli dětem Haku. Podívejte se
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud