29. října 2015 • 04:44

Sláva na Hradě: Fibingerová se smála s Čechem, Nedvěd se Šporclem

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO + FOTO | Ve svých 43 letech se dočkal jednoho z nejvyšších ocenění, které v Česku lze vůbec dosáhnout. Český fotbalista Pavel Nedvěd byl spolu s bývalou úspěšnou koulařkou Helenou Fibingerovou vybrán prezidentem Milošem Zemanem z řad sportovců, aby převzal Medaili Za zásluhy. „Sportovci enormně zvyšují prestiž Česka,“ ocenil Zeman význam dvou českých legend.



Nedvěd spolu s dalšími vyznamenanými usedl na pódium ve Vladislavském sále na Pražském hradě, kde se ve středu večer konal slavnostní večer u příležitosti 97. výročí vzniku Československa. Spolu s Helenou Fibingerovou se stal v pořadí sedmým sportovcem, kterého se Zeman během tří let ve funkci rozhodl ocenit.

Pavel Nedvěd dostal vyznamenání od prezidenta. Jako čtvrtý fotbalista
Video se připravuje ...

Na slavnostní ceremoniál se dostavily politické špičky země, velvyslanci a další významní hosté. Nechyběl ani předseda FAČR Miroslav Pelta . Před samotným předáváním státních vyznamenání přednesl Miloš Zeman očekávaný prezidentský projev. Svá slova věnoval právě těm, které se letos rozhodl ocenit. Zastavil se také u dvou sportovců, kteří se v roce 2015 dostali na jeho seznam.

„Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval mi nedávno říkal, že sedmdesát procent prestiže České republiky způsobují právě čeští sportovci. Nechci polemizovat s tímto číselným vyjádřením, ale že k této prestiži přispívají enormně, to je nesporné. Je mi ctí, že je proto dnes mohu odměnit,“ prohlásil Zeman.

Pavel Nedvěd si po udílení státních vyznamenání podává ruku s dalším oceněným, hudebním a filmovým kritikem Antonínem J. Liehmem
Pavel Nedvěd si po udílení státních vyznamenání podává ruku s dalším oceněným, hudebním a filmovým kritikem Antonínem J. Liehmem

Jeho kancléř Vratislav Mynář pak postupně představoval všechny oceňované osobnosti, kterým prezident předával státní vyznamenání. Šlo se podle abecedy, takže Helena Fibingerová seděla blízko Františka Ringo Čecha , se kterým před ceremoniálem krátce zavtipkovala.

Pavel Nedvěd zase sdílel slavnostní chvíle se zpěvákem a hercem Václavem Neckářem . Po předávání medailí se pak držitel Zlatého míče zdravil třeba s houslistou Pavlem Šporclem či dalším oceněným, hudebním a filmovým kritikem Antonínem J. Liehmem.

Po ceremonii se všichni hosté přesunuli na slavnostní banket. Pavel Nedvěd možná už na mobilu hledal výsledky svého Juventusu, který právě bojoval na hřišti Sassuola. V klubu italského mistra nedávno povýšil do funkce viceprezidenta. Jeho tým nakonec ovšem padl 0:1, což byla zřejmě jediná kaňka na slavnostním večeru.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud