18. listopadu 2015 • 16:47

Saudkův kalendář? Špotákovou zachytil jako bojovnici se synem

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tradice fotografování armádních atletů optikou Jana Saudka vytrvala i letos. Tentokrát zvolil Saudek formu dvojitých portrétů ve formě karet. V kalendáři mezi sportovními osobnostmi nechybí ani jeho osmiměsíční dcera Josefina, kterou nese na rukou obrovitý kajakář Josef Dostál.



Víc než dvoumetrový chlapák, loňský mistr světa a letošní mistr světa na singlkajaku a člen úspěšné sestavy čtyřkajaku, na dolním snímku v dresu zatíná svaly. Na tom horním, do půl těla, drží Saudkovu nejmladší dceru.

„Tak má vypadat chlap!“ hodnotí Dostálovo focení Saudek . „Směl jsem ho fotografovat poprvé v životě – a když už tam stál, polonahý a obrovský, strčil jsem mu do těch mocných paží i svou poslední dceru, kterou jsem vyfotografoval rovněž poprvé za jejích osm měsíců. (Tak se přiživuju na slávě opravdových sekáčů…) Promiň, Pepo! (To dítě je totiž taky Pepina.)“

Moderní pětibojař a olympijský vítěz David Svoboda
Moderní pětibojař a olympijský vítěz David Svoboda

Saudek tentokrát nafotil sedmnáct reprezentantů armádního sportovního centra Dukla pro Raiffeisenbanku. Mezi jeho objekty patřili třeba lyžař Ondřej Bank , snowobardistka Šárka Pančochová , moderní pětibojař David Svoboda , cyklista Jaroslav Kulhavý , kanoista Martin Fuksa, vodní slalomářka Štěpánka Hilgertová nebo atleti Pavel Maslák a Barbora Špotáková . Ta na polovině fotografie jako matka drží svého syna Janka, dole je pak znázorněná ve stylu atletické bojovnice s oštěpem.

„Opět příjemné focení a bezvadné setkání s mistrem. Fajn bylo i, jak se nám tam motaly obě děti, Janeček byl nadšený z malé Josefínky,“ usmívala se Špotáková.

„Focení bylo rychlé a výsledná fotka je krásná. Skvělý je hlavně nápad udělat foto jako dvouhlavou kartu. Pan Saudek mě přesně vystihl, jsou to moje dvě tváře, moje dvě já. V současnosti to řeším - kolik času strávím se synem a kolik věnuju přípravě na olympiádu v Riu.“

Kajakářku Annu Kožíškovou, mistryni světa v maratonu, fotil Saudek už podruhé. „Já si o sobě myslím, že nejsem fotogenická, příšerná držka…“ žertovala Kožíšková.

Saudek má ale na věc jiný názor: „Dlouho jsem přemítal, proč to celé portrétování šlo tak pěkně do ruky, a pak jsem to konečně objevil: Do Dukly se berou jen hezcí lidé! To za mých časů nebylo – dřív někteří závodníci měli pěknou trhu. Inu, časy se mění…“



Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud