9. března 2016 • 09:58

Squashový král Jan Koukal chce 20 titulů, na Spartu se ale nepohrne

Autor: rjm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český squashový král se jmenuje Jan Koukal. Je mu dvaatřicet, fandí fotbalové Slavii a nedávno se oženil. Na kontě má už sedmnáct mistrovských titulů. Kde bere motivaci a jaké má další sportovní cíle? "Baví mě vyhrávat. Každá porážka mě štve. Určitě squash musíte milovat, kvůli penězům ho dělat nejde," prozradil čtenářům.



Čtenáři pálili na známého squashistu otázky ze všech možných oborů. Koukal třeba prozradil, že určitě nebude hrát déle než Jaromír Jágr. Před posledním šampionátem si přivedl na tiskovou konferenci jako zarytý slávista fotbalisty Sparty. Udělal titul, ale návštěvů na fotbalovou Letnou neplánuje.

"Pozvánku na trénink Sparty jsem nedostal a určitě se tam nebudu tlačit," vzkázal fotbalovým kamarádům Jakubu Brabcovi a Ladislavu Krejčímu. Navíc připustil, že fotbalista je sice nadšený, ale squashových titulů má ve sbírce více než nastřílených gólů. "Na tréninku občas bránu trefím a v soutěžních zápasech, kterých nehraju mnoho, góly přibývají pomalu. Takže tituly vedou," usmál se squashista.

Koukal se nebál odpovědi na žádnou otázku, prozradil, že ve svém oblíbeném pokeru vyhrál jednou sto tisíc korun, ve squashi to bylo o něco méně. "Ale v pokeru jsou ty prohry dražší, " dodal. Za poslední titul mistra republiky dostal přitom dvacet tisíc korun.

Ve svém sportu je hodně populární, byť se mu vyhýbají senzace. Tituly ale dokáže oslavit pořádně. "Slavil jsem klasicky ve svém obýváku U Buldoka, Proti loňsku byla oslava decentní. Domů jsem dorazil kolem páté a do půl osmé ještě koukal na zápas McGregora v UFC. Od soboty jsem U Buldoka nebyl a bojím se, co mě tam čeká za účet," smál se znovu Koukal, jenž poslední šampionát spolupořádal.

Právě kvůli problémům s kurtem prožil pořádně horké chvilky. Jinak známého pohodáře jen tak něco nerozhodí. "Kromě rozhodčích," vyhrkne squashista. "Co se týče mistrovství, tak nejhůř mi bylo ještě před turnajem, jehož jsem byl spolupořadatelem. A to, když se rozbilo sklo při stavbě skleněného kurtu a do poslední chvíle jsme nevěděli, jestli najdeme řešení a na kurtu se vůbec bude hrát. Nakonec se všechno zvládlo," oddechl si.

Jan Koukal

honzik, 9. března 2016
Ahoj, chtěl někdo po finále například triko, nebo podpis? :) jestli ano co přesně.
Lidé chtěli obojí. Podpisů na rozdání jsem měl více než triček :-)
Martin, 9. března 2016
Jde být úspěšným squashistou pouze z pracovitosti, dřiny a trochou talentu? A nebo je za potřebí mít dar od přírody? Jaký je váš názor :-)
Talent může být výhodou na začátku. Ale pak to bez pracovitoszi a dřiny nejde. To je víc než talent.
Tomáš, 9. března 2016
Ahoj, jak probíhá Tvůj kondiční trénink?
Trénuji jak na kurtu, s míčkem i bez míčku. Hodně běhám kopce i schody. Samozřejmě část strávím i v posilovně.
Daniel, 9. března 2016
Ahoj Honzo, nedávno jsem našel stránky squashové akademie na facebooku. Zaujala mě možnost zavedení tréninků i pro veřejnost. Boužel tam není vůbec napsané kdy, kde a jaká by byla cena. Dá se to někde zjistit?
Nejjednodušší je kontaktovat Petra Martina 731 334 722, který tréninky má na starosti a řídí je.
Gramofon, 9. března 2016
v roce 2009 jste byl hodně nasra*ej po semifinále ?
Naštvaný jsem po každé porážce a ta v roce 2009 nebyla výjimkou.
honzik, 9. března 2016
Kolik jsou přibližně odměny za vyhraný turnaj či MS republiky ? dekuji
Za republiku to bylo dvacet tisíc korun. Za domácí turnaje je to méně.
Tomas, 9. března 2016
Ahoj. Muj dotaz zní. Dá se tímto sportem vydělat ? Jestli ano,kolik přibližně ? :)
Jsem závislý na sponzorech, díky nim se můžu věnovat squashi naplno. Kvůli penězům to dělat nejde. Člověk musí milovat squash a životní styl s ním spojený.
Petros, 9. března 2016
Mate v planu jeste objizdet zahranicni turnaje, nebo se budete ted specializovat na domaci mistrovstvi a dvacitku?
Příští týden vyrážím na turnaj do Švýcarska. Bez zahraničních turnajů by to nešlo.
MŠtěpán, 9. března 2016
Dobré ráno, gratulace k sobotě! Je dobře, že máte stále hlad po titulech na domácí scéně... proto v případě, že dosáhnete na dvacátý titul (ač ve Viktorce doufáme, že majitelem #2017 nebudete :-) ) vyjedete na skleněný kurt na kole jako slavní bratři Pospíšilové? díky, squashi zdar!
Takhle daleko nekoukám. Plánování mi nejde. Teď se soustředím na zisk osmnáctého titulu.
Stařec a moře, 9. března 2016
Budete hrát déle než Jaromír Jágr?
Nikoliv :-)
Obyčejný člověk, 9. března 2016
V čem je lepší skleněný kurt proti tomu normálnímu. Může si na něm někdy zahrát obyčejný člověk?
Na skleněném kurtu se diváci můžou koukat ze všech stran. Čím víc lidí, tím lépe. V neděli po finále mistrovství republiky byla šance si ve skleněném kurtu zahrát. Další možná bude během finále extraligy družstev v Arkádách na Pankráci v květnu.
Kulibali, 9. března 2016
Pletou si vás často s jmenovcem z badmintonu?
Občas.
Honzík, 9. března 2016
Čau Honzo :) V první řadě, bych Ti chtěl moc pogratulovat k dalšímu titulu. Je to neuvěřitelné, co tady už takovou dobu předvádíš. Mám dvě otázky :) 1.Co říkáš naa vycházející hvězdu českého squashe, Viktora Byrtuse? Máš nějaký tip, kam by to mohl dotáhnout? 2. Co říkáš na obrat Olgy Kolářové ve finále žen? :) Děkuju a přeju hodně štěstí v dosažení dvacítky :)
Viky je ohromný talent. Ale kam by to mohl dotáhnout se neodvažuji odhadovat. Teď ho čeká asi nejtěžší období, kdy pomalu bude přecházet mezi dospělé. Obrat Olgy byl neskutečný, samozřejmě trochu šťastný, ale jenom se potvrdilo, že se musí hrát až do konce.
Tomáš, 9. března 2016
Ahoj, chci se zeptat na tři otázky. Jsi zvyklý se fotit s fanoušky? :-) Jak často jsi býval v minulosti na kurtu a jak často jsi na něm nyní? A poslední: Co by jsi doporučoval hráčům kteří jezdí na turnaje katerogie C a D aby se dostali co nejrychleji na skleněný kurt? :-)))
Zvyklý nevím, ale občas se někdo vyfotit chce. Na kurtu jsem býval a stále jsem denně. Asi nejrychlejší by bylo si skleněný kurt postavit :-)
Šàkul , 9. března 2016
Pane Koukinku velka gratulace! Jak se citite po zisku dalsi trofeje a kdy vam v turnaji bylo nejhur? A jak probehla afterparty v nejlepsim klubu Buldock? Dekuji a uz ted se tesim na ten dalsi titul.. Čenda
Nejhůř mi bylo ještě před turnajem, jehož jsem byl spolupořadatelem. A to když se rozbilo sklo při stavbě skleněného kurtu a do poslední chvíle jsme nevěděli, jestli najdeme řešení a na kurtu se vůbec bude hrát.
Jiří Sedláček , 9. března 2016
Jsem fanoušek tohoto sportu a nedávno sem našel možnost tréninku s tebou ale dost mě odradila cena 6 tisíc za 50 minut. Nepřijde ti to trochu přehnané? Díky hodně zdaru
Já hodiny dávám jen výjimečně. Soustředím se na svoji kariéru a tak ani nechci moc hodin. Proto je cena taková.
Radek747, 9. března 2016
Čau Honzo, kdo jsou (byli) tvoji oblíbení hráči v rámci PSA? Dále k k jakému hráči opět z okruhu PSA bys přirovnal právě svůj herní styl? A nakonec, kdo byl pro tebe nejtěžší soupeř, kterému si na profesionálním okruhu čelil?
Mým největším oblíbencem vždy byl a navždy zůstane Jonathon Power z Kanady, jehož styl a pojetí hry bylo jedinečné. Můj styl se těžko k někomu přirovnává. Je tak trochu unikátní. Nejtěžším soupeřem byl na kurtu právě Jonathon Power, který hrál tak rychle, že to nebylo lidské :-)
Noname, 9. března 2016
Jak vypadá tvá letní příprava a vůbec celý rok, kolikrát denně a jak často trenujes?
Léto je pro mě asi nejméně oblíbená část roku. Většinou mám tři tréninky denně. Během sezony trénuji dvakrát denně.
Patrik, 9. března 2016
Dobrý den, pořádáte společně se squashovou akademii nějaké letní soustředění? Co mužů udělat pro to, abych se popřípadě zúčastnil ?Děkuji
Soustředění se momentálně připravují a sledujte facebook squashové akademie. Tam se vše včas dozvíte. Pak už se stačí jen včas přihlásit.
Vacátko, 9. března 2016
V jednom z rozhovorů jste říkal, že jste byl po utkání rozbitej jak cikánský hračky. Co si pod tím mám představit?
Bolel mě celý člověk. A ještě dva dny jsem se nemohl hýbat. Stát se vám to může po čemkoliv :-)
Ella, 9. března 2016
Jakým nejlepším způsobem se snažíte vypořádat s nervozitou? Jak probíhá vaše rozcvičení před utkáním a kolik času mu věnujete ? Předem děkuji za odpovědi.
Nasadím sluchátka, pustím Grand Champ od DMX, a v tu chvíli vytěsním ostatní svět. A začnu se soustředit na zápas. Rozcvičení trvá zhruba půl hodiny.
Tchajwan, 9. března 2016
Líbí se vám, že do fotbalové Slavie vstoupili Číňani? Už jste si u nich dal Čínu? Je tohle cesta i pro squash?
Nezlobím se, bez financí je to těžké. Doufejme, že s příchodem financí a tím pádem i stability klubu, se zase začne blýskat na lepší časy. Čínu mám rád, ale nevím, kde ji majitelé Slavie nebízejí :-) V Šanghaji už se velký turnaj hraje a vzhledem k potenciálu Číny, ať už lidskému nebo ekonomickému, by uchycení tohoto sportu v Číně byla pro squash pecka. Není to nemožné, k raketovým sportu mají Číňani blízko.
Jenda, 9. března 2016
Když si šli kluci ze Sparty zahrát s vámi squash, kdy se objevíte na tréninku fotbalové Sparty?
Pozvánku na trénink Sparty jsem nedostal a rozhodně se tam nebudu tlačit :-)
Koumes, 9. března 2016
Věříte na nějaké rituály? Někde jsem totiž četl, že nosíte na zápasy špinavé ponožky nebo co. Jak to je?
Na rituály mě moc neužije, žádný nemám. Jen se rozcvičuji už asi deset let při DMX u alba Grand Champ. A ponožky? Ty se snažím nosit čisté :-) Na trénink si občas vezmu každou ponožku jinou. A to kvůli mému kondičnímu trenérovi, který je nesmírný puntičkář.
Bedžbr, 9. března 2016
Co si myslíte o korupci ve fotbale? Zažil jste ve squashi domluvený zápas?
Ve fotbale se točí velké peníze a asi to k němu momentálně patří. A ve squashi jsem se s ničím podobným nikdy nesetkal.
Sigi1893, 9. března 2016
Jak to máte s vaší fotbalovou kariérou? Dal jste dohromady víc gólů než máte squashových titulů? Já slyšel, že ne.
Fotbalista jsem nadšený. Na tréninku občas bránu trefím a v soutěžních zápasech, kterých nehraju mnoho, góly přibývají pomalu. Takže tituly vedou.
Kalič, 9. března 2016
Jak jste oslavil poslední titul? Kolik vás to stálo?
Klasicky ve svém obýváku U Buldoka, Proti loňsku byla oslava decentní. Domů jsem dorazil kolem páté a do půl osmé ještě koukal na zápas McGregora v UFC. Od soboty jsem U Buldoka nebyl a bojím se, co mě tam čeká za účet :-)
Karamela, 9. března 2016
Prý jste si vzal nějakou Adélu a dal košem Gabriele Soukalové. Pak to má od ní na mistrovství nějak vypadat. Fandíte jí aspoň?
To bude asi omyl. S Gábinou chodí můj jmenovec badmintonista Petr Koukal, takže s konzultací výsledků se prosím obracejte na něj :-) Ale Gábině samozřejmě fandím.
Gambler, 9. března 2016
Co je dražší záliba - squash nebo poker? A kde se dá víc vyhrát? Jaký balík jsi naposledy vyhrál?
Záleží, jestli člověk vyhrává nebo prohrává. Rozhodně v pokeru může být výhra větší než ve squashi. Ale prohry jsou v pokeru daleko dražší. V životě jsem v pokeru vyhrál na turnaji nejvíc asi sto tisíc. Ve squashi to bylo asi čtyři tisíce dolarů, tehdy asi osmdesát tisíc.
Srnka, 9. března 2016
Je známé, že fandíte Slavii, jak je to možné, že je vaše manželka sparťanka. To si jako rozumíte? To jsem z toho jelen.
Láska nezná hranice. To, že je moje žena sparťanka, je její největší minus v mých očích, takže je to s ní vlastně ráj na zemi.
Hičkok, 9. března 2016
Vypadáte pořád v dobré náladě, kdy vás naposledy něco rozhodilo? Případně, co vás dokáže spolehlivě rozhodit?
V obou případech je odpověď squashový rozhodčí :-)
Levák, 9. března 2016
Sedmnáct titulů je slušný číslo, ale soupeře to asi moc nebaví. Nebudeš hrát příště levou rukou? Nemyslím to tak, že jsi levák.
Asi jsem trochu sobec, ale mě to vyhrávání baví. Levačkou hraju rád a myslím, že mi to s ní i docela jde. Kdybychom hráli levačkou všichni, kromě Mekáče a Švece (leváci), tak bych si věřil.
Kubrt, 9. března 2016
Ahoj, vypadá to, že se tady ani nemusí ty mistrovství hrát, když pořád vyhráváš. Kde stále bereš motivaci?
Mám pořád nějaké cíle. Momentálně možná trochu neskromně je to dvacet titulů. A hlavně vyhrávání asi nikdy neomrzí, naopak prohry štvou.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud