22. dubna 2016 • 12:01

Nejbohatší sportovec světa v historii? Antický hrdina Diocles porazil i Mayweathera

Autor: Jiří Gabriel
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Milion sem, milion tam. Příjmy světových sportovců šplhají do závratných čísel. Kdo z nich si ale vydělal nejvíc? LeBron James, David Beckham, nebo Tiger Woods? Zapomeňte! Pomyslný žebříček boháčů překvapivě vede Diocles. Antický vozataj si ve druhém století vydělal mnohonásobně víc než dnešní hvězdy.



V období starověkého Říma se lidé bavili okázale. Drsné vozatajské závody se čtyřspřežím přilákaly na hipodrom běžně až tři sta tisíc diváků. Jezdci, kteří měli v sedmi kolech ujet přibližně 13,5 km, si při předjíždění na úzké trati nebrali servítky a v cíli se častokrát počítali mrtví. Jeden z jezdců byl však fenoménem.

Gaius Appuleius Diocles se během své čtyřiadvacetileté kariéry zúčastnil 4257 závodů, z nichž ve více jak třetině zvítězil. To mu vyneslo přes 35 milionů sesterciů, tehdejšího platidla. Podle Petra Strucka z Pensylvánské univerzity si na dnešní peníze vydělal astronomických 15 miliard dolarů, což je v přepočtu 356 miliard korun! Kam se tedy na římského hrdinu hrabou nejproduktivnější borci z NHL nebo NBA…

Struck si dal tu práci a přepočítal tehdejší výdělek. Diocles, který byl podle dochovaných informací negramotný, si za své jmění mohl dovolit koupit obilí pro celý Řím na jeden rok, popřípadě dva a půl měsíce platit římské vojsko. Uznávaný profesor využil ke srovnání armádu Spojených států, která je dnes, stejně jako byla ve druhém století římská, největší na světě. Součet mezd příslušníků americké armády je za dva a půl měsíce právě 15 miliard dolarů.

Dnešní sportovní hvězdy si ve srovnání s římským vozatajem přijdou na drobné. Momentálně je nejlépe placeným sportovcem Floyd Mayweather, který si vyboxoval ‚pouhých‘ 300 milionů dolarů.

 TOP 7 nejlépe placených sportovců

1. Floyd Mayweather Box 300 mil $ 7,1 mld Kč
2. Manny Pacquiao Box 160 mil $ 3,8 mld Kč
3. Cristiano Ronaldo Fotbal 80 mil $ 1,9 mld Kč
4. Lionel Messi Fotbal 74 mil $ 1,8 mld Kč
5. Roger Federer Tenis 67 mil $ 1,6 mld Kč
6. LeBron James Basketbal 65 mil $ 1,5 mld Kč
7. Kevin Durant Basketbal 54 mil $ 1,3 mld Kč

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud