31. srpna 2016 • 19:00

Ohlasy na úmrtí Čáslavské: Úspěchy zůstanou v myslích, napsal Zeman

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Celou českou společnost zasáhlo úmrtí sportovní gymnastky Věry Čáslavské. Vzpomínají na ni osobnosti ze sportu, kultury i politiky. Reakce na sociálních sítích se shodují v tom, že Čáslavská byla především silná osobnost. Podívejte se na jejich přehled.



Miloš Zeman, prezident republiky: "Její mimořádné sportovní úspěchy navždy zůstanou v myslích nás všech."

Olga Sommerová , režisérka dokumentu Věra 68: "Udělala velkou čest a slávu své vlasti - takových je málo. Po listopadu 1989 spoustě lidem pomohla, zajímala se o jejich problémy a na sebe příliš nemyslela. Těch vzestupů a pádů bylo hodně. Celoživotní stres jí však přivodil vážnou nemoc, svůj život ale Věra s energií a statečností ustála. Byla zářivou osobností. Tolik toho udělala, že tady s námi bude pořád - se mnou tedy určitě."

Dana Zátopková , oštěpařka: "Obdivovala jsem její velké výkony, kterými proslavila naši republiku po celém světě. Neměla ten život lehký, ale všechno kolem sebe snášela velmi statečně. Přeji Věře, aby na tom gymnastickém nebi našla klid a pokoj. Dobrých přátel už tam má bohužel dost."

Oldřich Svojanovský, předseda Klubu olympioniků: "Porazila i prognózy lékařů, kteří jí při rakovině slinivky tolik času nedávali. Ještě před třemi týdny byla na dětské olympiádě v Kutné Hoře, kde zapalovala olympijský oheň. Měla tam ten svůj ruksáček s kapačkami a přestože na tom určitě nebyla dobře, snažila se šířit kolem sebe optimismus. Bojovala do poslední chvíle tak, jak byla zvyklá ze sportu." 

FOTOGALERIE: PŘIPOMEŇTE SI NEJSLAVNĚJŠÍ CHVÍLE VĚRY ČÁSLAVSKÉ>>>


Bohuslav Sobotka , premiér:
"Vyjadřuji hlubokou lítost nad smrtí Věry Čáslavské . Český i světový sportovní svět přišel o jednu z obrovských ikon."

Květa Jeriová-Pecková, bývalá běžkyně na lyžích: "Pro mě byla byla vzorem ještě dřív, než jsem začala sama sportovat. Dokázala zvládat i těžké životní situace. Je mi ctí, že jsem ji pak mohla poznat osobně."

Andrej Kiska , slovenský prezident: "Gymnastka Věra Čáslavská byla symbolem odvahy, ukázala světu, že v okupovaném Československu jsou lidé, kteří se nebojí. Tak, jako Věra Čáslavská sklopila oči a dívala se do země v roce 1968 na olympiádě při sovětské hymně, tak dnes asi mnozí sklápíme oči, díváme se do země a myslíme na ni."

Barbora Špotáková , oštěpařka: "Já na paní Věru budu vzpomínat jako na největší srdcařku a bojovnici jak ve sportu, tak v normálním životě. Jako na někoho, komu nebylo nikdy lhostejné, kam se bude ubírat tahle země."

Vavřinec Hradilek , kajakář: "Neskutečná osobnost, sportovkyně s takovým mimosportovním přesahem, že by se málokomu mohlo nechat zdát a snad i snít. Jsem nadšen, že jsme spolu mohli čas od času prohodit pár slov. Vždy inspirativní. Odpočívej v pokoji, Věro."

Jiří Ovčáček , mluvčí prezidenta: "Svobodná. Svá. Slavná. Silná. Věra Čáslavská."

Lubomír Zaorálek , ministr zahraničí: "Ještě před několika dny přijala pozvání na setkání s našimi velvyslanci. Vlastně byla sama naší velvyslankyní. Slavná jako málokdo druhý a přitom statečná a skromná bojovnice.

Kateřina Valachová , ministryně školství: "Měla jsem možnost se s ní několikrát setkat. Je mi to velmi líto. Upřímnou soustrast."

Martin Vačkář, japanolog: "Byla plná energie, měla silnou vůli a nedala na sobě nic znát. Měla velké srdce, věřím, že její energie se neztratí. Když jsem před měsícem tlumočil její rozhovor s japonskou sportovní novinářkou, odpověděla na její dotaz, zda přijede v roce 2020 na olympiádu do Tokia, kladně. Zasmála se a řekla, že tam bude mávat z obláčku."

Martina Sáblíková , rychlobruslařka: Pro mě je hrozně těžké o tom mluvit, protože to byl člověk, kterého jsem si moc vážila. Byl to člověk, který mne dokázal inspirovat a motivovat. Tohle mě hrozně zasáhlo. Hrozně mě to mrzí. Byl to člověk bojovný, člověk, který dokázal lidem dávat naději do poslední chvíle, dokázal je podržet. Stačilo jedno její slovo a vy jste se nad ním dokázali zamyslet. Jsem hrozně ráda, že jsem ji poznala. Je jen hrozná škoda, že tu není mezi námi."

Jarmila Kratochvílová, atletka: "Když jsem to dneska ráno viděla, tak to byla pro mě strašně smutná zpráva. Byla to velká osobnost, nejen sportovní, ale i lidská, a já jsem ráda, že jsem měla možnost čas od času se s ní setkat. V každém případě odešla nejen úžasná sportovkyně, ale i skvělá ženská. Já si ji pamatuji, už když mi bylo deset let, už tehdy jsem věděla, kdo to je, sledovala jsem ji a potom už i fandila, takže se s tím určitě budu vyrovnávat delší dobu."

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud