28. října 2016 • 21:53

Vyznamenání pro zlatou gymnastku! Zeman ocenil Věru Růžičkovou

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Prezident Miloš Zeman u příležitosti státního svátku 28. října ocenil i jednu významnou českou sportovní osobnost. Medaili Za zásluhy obdržela na Pražském hradě zlatá medailistka z Londýna 1948, gymnastka, Sokolka i basketbalistka Věra Růžičková.



Gymnastka Věra Růžičková je zakládající členkou Československého klubu olympioniků, věnovala se plavání, po druhé světové válce hrála i první basketbalovou ligu v SK Židenice, podílela se na obnově sokolského hnutí.

"Sokolové již před první světovou válkou tvořili páteř českých společenských organizací, které pomáhaly k národnímu sebeuvědomění a jejich význam se objevil i v roce 1919, kdy se zbraní v ruce bránili vznikající Československo před maďarskou invazí na Slovensku. Během první republiky pak Sokolové nesmírnou měrou přispěli k národní hrdosti. Například formou všesokolských sletů," vyzdvihl Zeman přínos sokolského hnutí ve svém projevu.

Největšího úspěchu dosáhla Věra Růžičková na olympiádě v roce 1948. Do Londýna odletěla jako náhradnice československého týmu gymnastek, ale po onemocnění Elišky Misákové ji musela zaskočit. Podílela se pak na zlatém úspěchu, který ovšem zcela zastínilo úmrtí jejich kolegyně. Eliška Misáková totiž ještě během olympiády na dětskou obrnu zemřela.

„Řekly jsme si, že budeme bojovat o vítězství. A když vyhrajeme, vyhraje i Eliška. Nám se to podařilo, ona bohužel zemřela. Velká radost, velká bolest,“ vzpomínala později Růžičková. Na kamarádku si určitě vzpomněla i při slavnostním přebírání státního vyznamenání na Pražském hradě…

Dojemné sbohem! Lidé zazpívali Čáslavské československou hymnu
Video se připravuje ...

Groteska i díky šampionů. Česko se rozloučilo s Věrou Čáslavskou
Video se připravuje ...

Gymnastka Věra Čáslavská sleduje své soupeřky na světovém kolbišti
Gymnastka Věra Čáslavská sleduje své soupeřky na světovém kolbišti

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud