Ondřej Němec
21. listopadu 2016 • 11:11

Češi se blýskli na mistrovství v jiu jitsu, první zlato má i Ben Cristovao

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

V září si přivezl z mistrovství Asie v brazilském jiu jitsu bronz a netajil se tím, že chce v budoucnu lepší kov. Splněno! Zpěvák a sportovec Ben Cristovao si z mezinárodního šampionátu v Madridu přiváží zlatou medaili. Není však sám, patří do týmu Jungle BJJ, který byl ve Španělsku zastoupen celkem třemi členy a získal dohromady šest zlatých medailí.



Říká, že ho brazilské jiu jitsu neskutečně baví, a tak do něj dává všechno. O slovech Bena Cristovao nelze pochybovat, důkazem jsou jeho úspěchy. Po bronzu z mistrovství Asie, vybojoval v neděli 20. listopadu zlato na prestižním mezinárodním turnaji Madrid Open.

„Mám za sebou náročnej den, ale mám zlato. Moje první zlato,“ podělil se úspěšný zpěvák a bojovník o radost se svými fanoušky na Instagramu. „Miluju to!“

Cristovao bojoval mezi bílými pásy ve středně těžké váze (do 88 kilogramů i s kimonem).

Zpěvák a bojovník na šampionátu brazilského jiu jitsu v Madridu
Zpěvák a bojovník na šampionátu brazilského jiu jitsu v Madridu

„Můj největší sen za poslední dobu, bylo zlato ve sportu, kterej miluju,“ hodnotil vítězství. „Měl jsem tři zápasy a tři výhry.“

Cesta na nejvyšší stupínek však nebyla snadná. „Beru antibiotika a nechtěl jsem vůbec zápasit. A kdyby mě tým nedotlačil, vůbec do toho nejdu. Takže poučení: nelitovat se, nevzdávat se a alespoň to zkusit. Naplno.“

VIDEO: Podívejte se na sestřih z mezinárodního šampionátu v Madridu 

Ben Cristovao byl jedním ze tří zástupců akademie Jungle BJJ, kterou v Praze (Lublaňská 20) vede slavný trenér Fernando Nascimento Araujo, sám držitel černého pásu čtvrtého stupně. Dalšími dvěma zástupci Jungle BJJ ve Španělsku byli Michal „Timbalada“ Herčka, jenž vybojoval zlato a stříbro, a Eldar „Yakuza“ Rafigaev, který získal celkem čtyři zlaté medaile v různých kategoriích.

Právě Rafigaev, rodák z moldavského Kišiněva, patří do světové špičky zápasníků v brazilském jiu jitsu a grapplingu. Vlastní čtrnáct mistrovských pásů a získané medaile počítá na kila (aktuálně přes 20 kg).

Michal Herčka je uznávaným trenérem a společně s Benem Cristovao založili pod patronátem trenéra Fernanda Araujo akademii brazilského jiu jitsu v Brně (Václavská 6).

VIDEO: Cristovao je jedním ze zakladatelů nové akademie jiu jitsu v Brně 
 

JIU JITSU
Brazilské Jiu Jitsu, zkráceně BJJ, je bojové umění, úpolový sport a sebeobranný systém, který se zaměřuje na úchopy, páčení a škrcení, jež se uplatňují hlavně v boji na zemi. Umění bylo odvozeno z japonského bojového umění Kodokan judo na počátku 20. století, který se sám vyvinul z japonského ju jutsu v 19. století. Umění podporuje zásadu, že menší, slabší člověk se může úspěšně bránit proti většímu, silnějšímu útočníkovi pomocí správné techniky, především uplatňováním páčení a škrcení.

GRAPPLING
Způsob zápasu, v němž je cílem dostat soupeře do situace, kdy je donucen se vzdát. Využívá se k tomu techniky označené anglickým výrazem submisson. Jde primárně o techniky z boje na zemi – páčení (zámky), škrcení, lámání. Grappling je ve své podstatě sportovní verzí MMA, která nepovoluje údery a kopy.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud