23. listopadu 2016 • 09:27

Jaroš o Ondrovi: Jsem zvědavý, jak přijme olympijskou výzvu

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Lezecký svět je stále v úžasu z výkonu Adama Ondry, který v rekordním čase osmi dní zdolal stěnu Dawn Wall masivu El Capitan v Yosemitech. Podle horolezce Radka Jaroše se teď Ondra může zaměřit na skalní prvovýstupy. Zároveň mu ale radí, aby se naplno věnoval olympijské šanci na OH 2020 v Tokiu.



Radek Jaroš dlouhodobě uznává Adamovy výkony a jeho osmidenní show v Dawn Wallu jeho respekt k třiadvacetiletému lezci jen prohloubilo.

„Bomba! Samozřejmě, co si budeme říkat, Adam Ondra je fenomén, který skalnímu lezení téměř vládne, o čemž svědčí, že dostal dva horolezecké Oscary,“ řekl Jaroš, legenda himálajského lezení, který stál na všech čtrnácti osmitisícovkách bez použití umělého kyslíku.

„Navíc potom, co si splnil své sny, tím, že je mistrem světa v boulderingu i v lezení na obtížnost, udělal spoustu provovýstupů, těžkých, krátkých cest na skalách. Tímhle se posunul do jiného levelu. Dá se předpokládat, že se od něj dočkáme dalších věcí v bigwallech.“

Ondra je dvojnásobným světovým šampionem v lezení na obtížnost a také mistrem světa v boulderingu. Právě tyto disciplíny budou součástí olympijské soutěže na Hrách 2020 v Tokiu, kde se sportovní lezení poprvé představí jako olympijský sport.

„Já jsem zvědavý, jak Adam přijme výzvu, kterou mu nabízí olympiáda. To je otázka. Ale podle mě má šanci při svých schopnostech být i na olympiádě úspěšný,“ líčí Jaroš.

Ondrovou nevýhodou na olympiádě bude, že třetí částí soutěže bude lezení na rychlost, která jde proti jeho filozofii lezení. Tou je snaha lézt technicky co nejtěžší a tím i nejkvalitnější cesty. Specialisté na rychlost přitom pořád dokola trénují jednu a tu samou cestu.

„Rychlolezení není jeho disciplína, musel by se zase přeorientovat,“ říká Jaroš. „Ale proč ne, už dokázal tolik věcí, v tolika disciplínách... Je to jedinečná výzva posunout se někam jinam. Lezení na olympiádě nikdy nebylo a já být jím, tak bych do toho šel.“

Jaroš naopak nepředpokládá, že by se Ondra věnoval himálajskému lezení na osmitisícovkách.

„Nepředpokládám, že se někdy přesune do Himálaje, do výškového horolezectví. Je to rozdíl,“ líčí Jaroš. „Říkám, že já jsem keňský maratonec, on byl Usain Bolt . Teď se z Usaina Bolta stává čtyřstovkařem, nebo dokonce běžcem středních tratí. Je to úžasné. Je to pan lezec!“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud