Pavel Janega
9. února 2015 • 07:21

Rozhodují detaily. Dočkal zhubl tři kila a zlepšil pohyb, říká lékař Sparty

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z TURECKA | Hru profesionálního sportovce může ovlivnit každý detail. Proto je nutné, aby dbal životosprávu, hlídal si váhu a třeba postupně nabíral svalovou hmotu. Například letenský záložník Bořek Dočkal v nedávné době zhubl tři kila. Není to moc, že ano? Přesto to výrazně ovlivnilo jeho pohyb na hřišti. „Je dynamičtější,“ tvrdí klubový lékař David Erhart, jenž se ve Spartě nestará jen o správnou výživu, ale i řadu dalších důležitých činností.



Ve Spartě pracuje už tři roky. A její nabídku nemohl odmítnout. Lékař David Erhart je totiž fanouškem letenského celku už od dětství. „Sparta je nejlepší, to je jasný,“ říká s úsměvem během povídání o náplni jeho práce. Označuje ji za zajímavou a netají se, že ho nesmírně baví.

Lékař Sparty David ErhartFoto Michal Beránek SPORT
„Lékařů, kteří jsou ochotní věnovat fotbalu víkendy a všechen volný čas, mnoho není. Je těžké takové lidi najít a přitáhnout je ke sportu,“ prozrazuje Erhart.

Dodává, že rozhodně nechce vystupovat jako „expert na všechno“. Když si s určitým případem neví rady, přizve na konzultaci i jiné odborníky.

„Každopádně je práce pro Spartu velmi zajímavá,“ říká.

Na starost má zraněné hráče, o kterých kouči Vítězslavu Lavičkovi podává pravidelné reporty. Ten je v tomto ohledu velice náročný. Chce mít naprosto přesné informace, v jaké fázi rekonvalescence se jeho svěřenci na marodce nacházejí a kdy s nimi může výhledově počítat.

„Jakékoliv opomenutí a nedostatečnou informaci hodnotí trenér velmi negativně,“ přiznává Erhart s tím, že ale neřeší „jen“ zranění a akutní stavy. Zároveň zasahuje a ovlivňuje výživové postupy fotbalistů nebo se ve spolupráci s celým realizačním týmem snaží najít cestu, jakým způsobem minimalizovat riziko zranění. Prevenci je dáván ve Spartě velký význam.

„Například pro hráče po zranění vymýšlíme s kondičními trenéry optimální rehabilitace a regenerace. S maséry a fyzioterapeuty pak sestavujeme co nejlepší rehabilitační program. Příprava zdravých i zraněných hráčů musí být ovšem nastavena co nejlépe na každý individuální případ. Když se podíváte na naše hráče, každý je jiný. Z hlediska muskulatury vypadá jinak Vácha , Holek nebo Brabec. Jedná se o odlišné fyziognomické typy,“ podotýká.

„Nechceme z Krejčího udělat kulturistu“

Protože Erhart působil u mládežnických reprezentací, spoustu hráčů Sparty zná mnoho let a umí přesně popsat jejich vývoj. „Třeba Láďa Krejčí byl prototypem křehkého hráče. Zažil jsem ho ve věku sedmnácti let, kdy jsme hráli se stejně starými Nizozemci. Ti kluci ho převyšovali o hlavu, svalově na tom byli úplně jinde. Když na něj spadli, tak jsme se báli, aby to vůbec přežil. Dneska jdou jeho tělesné parametry významně nahoru. Když ho vidíte v zápase, tak vystupuje daleko tvrději a kompaktněji než předtím,“ popisuje Erhart.

Křídelník Sparty Ladislav Krejčí při tréninku v rámci soustředění v Turecku.Foto Michal Beránek (Sport)

I takové tintítko, jakým Krejčí býval, dokázalo nabrat svalovou hmotu. To zaznamenali nejen soupeři, ale i jeho spoluhráči na tréninku. Každý souboj s ním teď cítí daleko víc než před pár lety. Erhart však upozorňuje na důležitý fakt, že ačkoliv letenský rychlík často chodí do posilovny, nezvedná „jen“ tuny železa. „Pracuje s kvalifikovaným kondičním trenérem tak, aby svalová hmota narůstala postupně. Nechceme z něj udělat kulturistu během půl roku. Zátěž musí být správně dávkovaná, aby nedošlo k přetrénování a neměla špatný vliv na únavnost kloubů,“ varuje.

Zda už je Krejčí v ideálním stavu, o tom realizační tým Sparty často debatuje. Kondiční trenéři jsou údajně dvojího názoru, že se tomu blíží nebo že už se do ideálu dostal. „Láďa by ale na tom chtěl ještě zapracovat. V kariéře chce samozřejmě výš. A jsou náročnější ligy na světě, než je ta česká,“ uvědomuje si Erhart.

Dočkalovu hru ovlivnila tři kila

Zajímavost nastala i v případě Bořka Dočkala. V poslední době shodil tři kila a pozitivně se to podepsalo na jeho hře. „Nejlépe by to asi popsal on nebo trenér, ale ovlivnilo to jeho pohyb i další věci. Nyní je třeba dynamičtější,“ prozrazuje sparťanský lékař.

Problém by nastal, kdyby zhubl daleko víc. Anebo naopak. Podle Erharta by to mělo při jeho současné zátěži negativní vliv na jeho výkonnost. „Jestliže by Bořek přibral, ovlivnilo by to jeho motoriku, pohyblivost i metabolismus. Jeho tělo by na všechno spotřebovalo víc energie,“ přemýšlí.

Pochvaluje si ale, že ve Spartě se s takovýmito problémy nestřetává. Hráči do jednoho dodržují životosprávu a nemusí je ani nikdo hlídat. Naopak prý sami chtějí a přicházejí s dotazy, jak se po této stránce zlepšovat. „A my musíme být připravení jim říct adekvátní odpověď, která je posune. Ne to odbýt slovy ‚tohle se nějak udělá, dej tomu čas‘. Jsou to absolutní profíci,“ dodává Erhart, podle něhož hráči jí hlavně rýži, těstoviny, bílé maso, ovoce nebo zeleninu.

„Občas si samozřejmě dají biftek. Ale pokud je to kvalitní maso a kvalitně upravené, proč by si ho nedali? Určitě ale vědí, že před zápasem nemůžou sníst pečenou kachnu a knedlík se zelím.“

DAVID ERHART
Narozen: 2. října 1968
Pozice: chirurg, lékař Sparty
Už pětadvacet let se živí jako chirurg. Pracoval v Ústřední vojenské nemocnici, před dvěma lety se přestěhoval do Nemocnice Na Františku. Do Sparty nastoupil po návratu Jaroslava Hřebíka v lednu 2012. Spolu s ním i Josefem Pešicem působil u mládežnických reprezentací, kde pracoval s ročníky 1993 až 1991. Byl u stříbrné medaile na mistrovství Evropy v roce 2011. S krátkými přestávkami pracoval také pro Duklu, téměř devět let strávil ve Viktorii Žižkov. Se sportovní medicínou začínal v házenkářských mužstvech Dukly Praha a Sokolu Kobylisy.

Lékař Sparty David Erhart
Lékař Sparty David Erhart

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud