Richard Šíma
11. února 2015 • 12:58

Baník dluží městu, město Baníku. Přijde klub o dotaci 15 milionů?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
Draft NFL bude honbou na quarterbacky, můžou být hvězdy i propadáky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ostravský Baník má další problém. Rada města klubu neschválila patnáctimilionovou dotaci. S odůvodněním, že klub dluží městu na nájemném za užívání Bazalů. Baník dluh přiznává, hájí se ale tím, že pohledávky, které vůči městu eviduje, jsou podstatně vyšší. A že existuje ústní dohoda, podle níž mělo město své pohledávky vůči Baníku umořit v dluhu, které vůči klubu má.



„Statutární město Ostrava eviduje pohledávku za nájemné ve výši 786 tisíc korun plus úroky ve výši 10 tisíc korun a pokutu ve výši 23 tisíc korun, dohromady se jedná o 819 tisíc korun,“ sdělila Andrea Vojkovská, tisková mluvčí ostravského magistrátu. „Problémy s placením nájemného evidujeme u Baníku od podzimu roku 2013, od září roku 2014 nemají zaplacené nájemné,“ dodala Vojkovská s tím, že bezdlužnost je podmínkou pro získání dotace.

Baník se hájí tím, že po městu naopak žádá vyplacení částek, které kromě jiného investoval do nutných úprav Bazalů, jež jsou obecním majetkem, nikoliv majetkem klubu. „Jsou například nedořešeny investice pro získání licence stadionu či plnění pojistné události po loňském utkání se Spartou. Částky, které Baník žádal po městu proplatit, převyšují dva miliony korun. Oprávněnost jejich výše byla několikrát prověřována a odsouhlasena, městem však dosud neuhrazena,“ prohlásil Petr Šafarčík, majitel Baníku.

Ze zákulisí Bazalů: světlo trefené při oslavách i staré pračky
Video se připravuje ...

„Nedořešením těchto problémů navíc město dle našeho názoru nesplňuje od loňského roku podmínky vyplývající z nájemního vztahu mezi námi. Proto jsme do vyřešení problematických vztahů pozastavili placení nájemného a snažili jsme se dojednat smírné řešení, bohužel zatím bez výsledku. Je však zcela zřejmé, že celkové saldo vzájemných závazků a pohledávek je ve prospěch Baníku,“ dodal Šafarčík.

Rada města se bude schválením patnáctimilionové dotace pro Baník zabývat znovu 24. února. „Dotace ve všech oblastech musejí schválit ještě zastupitelé,“ upřesnila Vojkovská. „Pozastavení dotace považujeme v současné chvíli za dočasné a vzhledem k tomu, že zastupitelé se tímto bodem budou zabývat na svém březnovém zasedání, vidíme ještě dostatečný časový prostor pro narovnání všech sporných záležitostí. Chce to však již začít neprodleně jednat,“ uvedl Šafarčík.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud