16. února 2015 • 04:58

Favorité Synot ligy: Jak vyladili formu? Jak se vydařily přestupy?

Autor: kub, kah, hp, jav
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

S čím jdou do jarní části Synot ligy největší favorité soutěže? To je otázka, na níž hledal deník Sport odpověď u vedoucí Viktorie Plzeň, druhé Sparty a třetího Jablonce. Podívejte se, kdo nejlépe vyladil formu a kdo se nejlépe posílil.



1. Podařilo se vyladit formu?

Plzeň - ČÁSTEČNĚ
Jednou nahoře, podruhé dole. Plzeň se v přípravě prezentovala kolísavými výkony, které se odrazily na výsledcích. Západočeši si připsali skalp Norimberku, od výhry nad Dynamem Kyjev je dělily pouze desítky vteřin. Tým trenéra Miroslava Koubka naopak zaostával v konfrontaci s Hannoverem, hrubě pak Viktorii nevyšla generálka proti Krasnodaru.

Spíš než porážka 0:2 je alarmující výkon, jakým Plzeň přípravné období zakončila. Hráči kupili chyby v obraně, vázla rozehrávka. A aby toho nebylo málo, utkání pro podezření z vážného zranění kolena nedokončil obránce Radim Řezník. „V dalších zápasech musíme jednoznačně přidat,“ měl jasno kouč.

Sparta - ANO, S VÝHRADOU
Konec dobrý, všechno dobré. Poslední z porce dvanácti přípravných zápasů zvládla Sparta v exhibičním stylu, Banskou Bystrici držela celých devadesát minut na její polovině a nedovolila soupeři jedinou střelu na bránu.

„K větší spokojenosti mi chybí jen to, že jsme z množství šancí, které jsme si vypracovali, vstřelili jen dva góly,“ uvedl po výhře 2:0 trenér Vítězslav Lavička. Poslední tým slovenské ligy však pro Spartu nebyl reálným testem, tuhle roli splnily spíš Steaua Bukurešť a Kazaň. Český mistr v těchto konfrontacích selhal (0:3 a 2:4), což je varováním.

Jablonec - ANO
Skutečnou formu prověří až první ostrý zápas na Slovácku. A z konkurentů v boji o titul mají Severočeši nejtěžší start. Jablonec však prohrál v přípravě jediné utkání. I po generálce může být kouč Jaroslav Šilhavý spokojený.

Zaprvé Baumit vyhrál. Po podzimu bronzový celek poslední nesoutěžní zápas sehrál v Nymburku, kam si pozval Varnsdorf. Sice soupeře z druhé ligy, ale bojující o postup. Hübschman a spol. vyhráli na těžkém povrchu 4:1, což je jejich druhá nejvyšší výhra v přípravě. Severočeši začali v sestavě, v níž by měli nastoupit i v prvním jarním kole. A druhý neméně důležitý fakt je, že se nikdo nezranil.

2. Podařilo se tým posílit?

Plzeň - ANO
Na přestupovém poli se Plzeň pohybovala nejobratněji ze všech adeptů na mistrovský titul. Vedení Viktorie mělo jednoznačnou představu, jaké posty v sestavě chce posílit. A jednalo pohotově. Z Teplic zamířil na západ Čech kanonýr Aidin Mahmutovič, po kterém toužila i konkurenční Sparta. Z Ostravy pak přišel talentovaný stoper Jan Baránek.

Oba hráči se po přestupu hlásili hned na prvním tréninku zimní přípravy, trenér Koubek tak měl dost času, aby nové tváře zapracoval do mužstva. Třetí posilou se stal záložník Egon Vůch, jenž však dokončí sezonu v Teplicích. Plzeň vstupuje do jarní části Synot ligy se širokým a konsolidovaným kádrem.

Sparta - NE
Po vyřazení z Evropské ligy hodlali šéfové Sparty kouče Vítězslava Lavičku vyhodit, ale nakonec mu vyjádřili důvěru a dali slib náležitého posílení kádru. Zůstalo však jen u záměru. Z nových tváří se do základní sestavy tlačí pouze Herolind Shala, který přišel jako náhrada za Josefa Hušbauera, další novicové jen osvěží už poněkud zatuchlou lavičku náhradníků.

Fabrice Picault, Ivan Schranz či Juraj Chvátal jsou zatím pouze přísliby, nic víc. Nesplněn je dosud i úkol získat alternativu za Davida Lafatu, proto se stále pracuje na návratu Václava Kadlece.

Jablonec - ANO
Generálka to ukázala. Zaprvé Ján Greguš, posila z Ostravy, odehrál celý zápas. Ze sestavy zatím vytlačil Daniela Rossiho, jenž v první polovině soutěže nechyběl ani minutu.

Další posila Lukáš Masopust to sice bude mít na jaře přes Jana Kopice velmi těžké, ale když proti Varnsdorfu vystřídal, dvakrát se gólově prosadil. I to se počítá, protože právě poslední ligová prohra Jablonce s Plzní 1:2 poodhalila rozdíl mezi oběma kluby v síle lavičky. Valerijse Šabaly se týká třetí bod. A nezapomínejme ani na další výraznou posilu v uvozovkách Víta Beneše, který se vrací po vážném zranění. 

Další zásadní otázky o tom, jak jsou na tom tři nejlepší týmy ligy po zimní pauze i velké srovnání Aidina Mahmutoviče s Davidem Lafatou čtěte v pondělním deníku Sport.

Už nyní si ho můžete přečíst v elektronické podobě ZDE>>>


Deník Sport v čtečce přímo ve vašem počítači objednávejte zde, nebo přímo na www.isport.cz/epaper >>

Deník Sport v App Storu pro mobily a smart phony se systémem iOS (Apple) stahujte zde >>

Deník Sport v Google play pro mobily a smart phony se systémem Android stahujte zde >>

Deník Sport si můžete přečíst i v elektronické podobě Deník Sport si můžete přečíst i v elektronické podoběFoto deník Sport

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud