Karel Häring
14. dubna 2015 • 13:50

V Plzni se neholí a mají odvážný sen: Zpečetit titul na Spartě

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
PRVNÍ DOJEM: Vsetín by si měl pomoct přesilovkami. Naskočí do baráže Jágr?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na tvářích většiny hráčů Plzně mohutní plnovousy. To je jasný signál, že boj o titul se přesouvá do rozhodující fáze. Viktoria vede sedm kol před koncem o pět bodů a ve hře jich je stále dvacet jedna. Nicméně se k trofeji krok za krokem blíží. A žije svůj tajný, lákavý sen. Zpečetit jej na Letné.



Když záložník Jan Kovařík přišel po výhře 4:1 nad Brnem mezi novináře, přiznal, že ho už vousy svědí. Holicí pěna ještě zůstane delší dobu zavřená. V plzeňské kabině platí stejné pravidlo jako v předchozích sezonách, v nichž bojovali o titul: dokud není jistý titul, nebo zůstane teoretická naděje na jeho získání, vousy rostou dál.

„Ta druhá varianta se doufám nestane,“ prohodil Kovařík, jenž proti Brnu přispěl jednou trefou k výhře 4:1. Tuhle plzeňskou tradici, která vznikla v první mistrovské sezoně 2010/2011, zažil poprvé před dvěma lety. „Tehdy jsme to ale nedrželi tak dlouho, snad jen měsíc a půl. Teď je to déle a docela to škrábe,“ usmívá se.

Shodit co nejdříve své ozdoby, i to je motivace viktoriánů. A v kabině asi není hráč, jemuž by se nezamlouvalo, kdyby k tomu došlo po 27. kole, kdy se Plzeň představí na Letné. „Bylo by to krásné,“ dodává Kovařík.

K tomu může dojít, pokud Viktoria šla do zmíněného duelu s šestibodovým náskokem a vyhrála by. Nebo jich měla k dobru devět a na Spartě neprohrála. Celá kabina ale ví, že dvojnásobného mistra ještě čeká dlouhá cesta. Ve hře je stále jednadvacet bodů.

Nicméně následující tři kola určí, s jakým bodovým rozestupem do očekávané bitvy oba týmy vstoupí. Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se náskok Viktorie nějak výrazně snížil. Jistě, jedou do Teplic, ovšem Spartu nečeká snadný duel v Liberci. A zatímco Západočeši pak mají na programu dva domácí zápasy (Ml. Boleslav a Slovácko), Letenští přivítají Brno a jedou do Mladé Boleslavi.

Není to ovšem jen los. Plzeň zatím zvládá boj sebevědomě, bez zakolísání. Na jaře neztratila ani bod, celkem si připsala už devět výher v řadě. Jen jednou jich bylo v rámci české ligy víc (11), a to v první mistrovské sezoně, kdy pod trenérem Pavlem Vrbou drtili na podzim 2010 konkurenci.

CELÝ SESTŘIH: Plzeň – Brno 4:1
Video se připravuje ...

Lepší než památná sezona pod Vrbou

Ovšem z hlediska celkového počtu bodů po 23. kole jsou na tom svěřenci Miroslava Koubka dokonce o čtyři body lépe než v památné sezoně.

Právě z Vrbovy éry současný kouč hodně těží díky zkušenostem, které Limberský a spol. získali v těžkých situacích. I proto zůstali klidní, i když na ně Sparta svými výhrami v zápasech hraných o den dřív bodově dorážela. „Kluci se nenechávají dostávat pod tlak, což je nepochybně díky zkušenostem týmu,“ prohlásil Koubek.

S tím souhlasí i Kovařík. „Spousta hráčů zažila i těžké reprezentační zápasy, máme ostřílené mužstvo, a v tomto směru nám to pomáhá.“ To se projevilo v utkáních, kdy se herně až tolik nedařilo, jako v Hradci či v Ostravě. To byly ale výjimky, celkově Plzeň potvrzuje, že z hlediska herní kvality je na tom nejlépe z celé ligy. Svůj podíl na tom má i šířka kádru. Jakékoliv absence se doposud podařilo nahradit.

A dalším faktorem je i vliv trenéra Koubka. Během zimní pauzy přiznal, že svou situaci vnímá tak, že mu fotbalový osud nabídl druhou šanci na zisk titulu, který mu unikl s Baníkem (2010). A podle toho k tomu přistupuje. Nechce podcenit jediný detail. Po výhře se Zbrojovkou vzal mužstvo na hotel. Důvod je jasný: důvěřuj, ale prověřuj...

A dokazují to i jeho slova po výhře nad Brnem, kdy neskrýval - byť s lehkým úsměvem - že ho mrzí inkasovaná branka za stavu 4:0, protože i celkové skóre může ve finiši rozhodovat.

Zatím v něm má Viktoria v porovnání se Spartou navrch (+7). Stejně jako v celém boji o titul.

Viktoria Plzeň po 23. kole

2014/2015 1. 19 - 2 - 2 54:17 59

2013/2014 2. 16 - 5 - 2 53:17 53

2012/2013 1. 15 - 5 - 3 41:15 50

2011/2012 3. 14 - 4 - 5 55:33 46

2010/2011 1. 17 - 4 - 2 56:21 55

Adin Mahmutovič a David Limberský se radují z branky
Adin Mahmutovič a David Limberský se radují z branky

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud