17. dubna 2015 • 14:45

Slovák i trenér z Bayernu. Sparta místo Lavičky chtěla cizince

Autor: kub, pj, jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Než oznámili příchod trenéra Ščasného, hledalo vedení Sparty i jiné varianty. Na Letné hodně pošilhávali po trenérovi ze zahraničí, který by mohl dát největšímu českému klubu ztracený drajv. Sportovnímu řediteli Jaroslavu Hřebíkovi se velmi zamlouval například Erik ten Hag, kouč rezervy Bayernu Mnichov.



Zdeněk Ščasný dostal šanci. Ve Spartě ale musí během sedmi zápasů dokázat, že má na to, aby trénoval letenský soubor i v následující sezoně. Podmínky vedení jsou jednoduché. Sparta potřebuje titul, případně se musí výrazně pozvednout uvadající hra.

Pokud se letenský tým pod novým trenérem nenastartuje, má už teď Sparta připravené alternativy. Klub by se nejspíš obrátil do ciziny. Už v zimě, kdy byl Lavičkův vyhazov po vyřazení z Evropské ligy na spadnutí, Sparta kontaktovala Erika ten Haga, trenéra rezervy Bayernu Mnichov.

Pětačtyřicetiletý progresivní Holanďan padl sportovnímu řediteli Jaroslavu Hřebíkovi do oka během trenérského sympozia v Praze a případné spolupráci v letenském klubu se a priori nebránil. Bayern je samozřejmě Bayern, ale ve Spartě by dostal možnost bojovat o Ligu mistrů. Podle posledních zpráv se však nakonec rozhodl prodloužit působení v mnichovském velkoklubu.

Trenér Ščasný: Zkusím vrátit hru Sparty tam, kde byla
Video se připravuje ...

Druhou zahraniční variantou je pak Adrián Guľa, bývalý hráč Opavy, Jablonce či Viktorie Žižkov. Devětatřicetiletý Slovák si udělal trenérské jméno v Trenčíně a byl na Letné v okruhu širších kandidátů už v roce 2012. Tehdy však dostal přednost zkušenější Lavička . Guľa je momentálně pod smlouvou v Žilině, s níž bojuje o slovenský titul právě s Trenčínem. Žilina ztrácí na druhém místě dva body.

V tuhle chvíli je nicméně na forhontu Ščasný, který se musí pokusit o malý zázrak. Stáhnout pětibodový náskok na Plzeň, která je na jaře stoprocentní. „Je to pro mě další výzva,“ říká odhodlaně.

V nové éře Sparty (od roku 1989) tým jen jednou trénoval někdo jiný než Čech nebo Slovák. V letech 1994 a 1995 mužstvo vedl Jürgen Sundermann z Německa.

Zdeněk Ščasný, nástupce Vítězslava Lavičky ve Spartě
Zdeněk Ščasný, nástupce Vítězslava Lavičky ve Spartě

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud