20. dubna 2015 • 14:15

Sparta penaltu kopat neměla, v Hradci sudí chybovali, tvrdí komise

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Víkendové kolo fotbalové Synot ligy přineslo několik sporných momentů, které rozčílily poražené aktéry utkání. Sparta a Hradec dokonce podaly oficiální stížnost na způsob rozhodování Jana Jílka, respektive Miroslava Zelinky. Komise rozhodčích na všechny sporné momenty reagovala. Zároveň se ohradila proti atakům ze stran klubů a zdůrazňuje, že pro pochybení sudích má své vlastní kontrolní mechanismy.



Slovan Liberec – AC Sparta Praha (2:1)

Letenští se zlobili kvůli dvěma momentům. Neodpískané penaltě po ruce Karišika a údajnému faulu na Maria  Holka , který předcházel gólovému rohu Liberce. Podle názoru Komise rozhodčích FAČR sudí Jan Jílek ale oba zákroky posoudil správně.

"Rozhodčí Jan Jílek správně posoudil situaci z prvního poločasu, kdy domácí hráč Karišik ve vlastním pokutovém území nezahrál rukou úmyslně. Obránce se snažil prudce vystřelený míč z krátké vzdálenosti zasáhnout nohou, přitom jej míč zasáhl do ruky. Ruka byla v přirozené pozici, nešla proti míči, Karišik nezvětšoval objem svého těla, aby tak zabránil míči v letu za jeho záda a snažil se otočením těla dotyku míče s rukou vyhnout. Nezpevněná ruka dle televizních záběrů odlétla po dotyku za záda obránce (Karišika)," zní oficiální verdikt komise.

Názor Sportu: Penalta se spíš pískat měla. Především z toho důvodu, že Karišikova ruka byla od těla. Hráč tak objem svého těla oproti tvrzení komise zvětšoval.

Jílek podle komise nechyboval ani u souboje Pavelky s Holkem. "V případě souboje domácího Pavelky a hostujícího obránce Holka v situaci, která předcházela nařízení rohového kopu, ze kterého domácí podruhé skórovali, rozhodčí rovněž postupoval správně. Útočící hráč Pavelka zahrál ve zmíněné situaci dovoleným způsobem tělem a nedopustil se přestupku. Rozhodčí Jílek posoudil souboj v souladu s nasazeným „metrem“ posuzování dovolené a zakázané hry, který dodržel v průběhu celého utkání, což bylo ku prospěchu věci."

Názor Sportu: „Rozhoduje intenzita zákroku, a ta byla v dané situaci nad rámec pravidel. Holek letěl k zemi, aniž by v jeho možnostech bylo souboj ustát.“

Liberec - Sparta: Ruka Miloše Karišika
Video se připravuje ...

Liberec - Sparta: Zákrok na Maria Holka
Video se připravuje ...

CELÝ SESTŘIH: Liberec - Sparta 2:1
Video se připravuje ...

Hradec Králové – Příbram (2:3)

Po důležitém utkání o záchranu domácí běsnili. Za stavu 2:0 pro Hradec nařídil sudí Zelinka už druhou penaltu pro hosty, tentokrát za údajnou ruku Plašila, který navíc po druhé žluté kartě šel ze hřiště. Co na to komise sudích?

"Pokutový kop neměl být nařízen. Jednalo se o střelu z krátké vzdálenosti, bránící hráč v podstatě letícímu míči uhýbal, instinktivně se otáčel s rukama před tělem v přirozené poloze a nijak nezvětšil objem svého těla. Pokutový kop byl nařízen chybně na základě pokynu asistenta rozhodčího," uznává chybu ve svém stanovisku.

Hradec Králové - Příbram: Penalta po ruce-neruce a gól na 1:2
Video se připravuje ...

CELÝ SESTŘIH: Hradec Králové - Příbram 3:2
Video se připravuje ...

Brno – Boleslav (1:0)

V tomto utkání se diskutovalo o přísné žluté pro Jasmina Ščuka . Kapitán Boleslavi dohrával souboj s brněnským matadorem Zavadilem a sudí Lerch jeho zákrok potrestal. Ščuk dostal v sezoně už čtvrté napomenutí a to znamená, že si nezahraje v dalším koole v Plzni.

"Rozhodčí Lerch postupoval v souladu s Pravidly fotbalu – jednalo se o bezohledné kopnutí soupeře v souboji o míč. Rozhodčí byl velmi blízko přestupku a správně jej potrestal napomenutím hráče Ščuka, vysvětluje komise sudích. "Komise také odmítá opakovaná tvrzení, že rozhodčí udělují hráčům čtvrtou, či osmou žlutou kartu v sezoně tak, aby nemohli startovat v následujících zápasech."

Tlak na rozhodčí s blížícím se závěrem Synot ligy roste. Prakticky každé kolo se diskutuje o sporných momentech, které mohli sudí pískat jinak. "Komise rozhodčích se ohrazuje proti tomu, aby hráči a kluby přesouvali veškerou odpovědnost za své výkony a dosažené výsledky výhradně na stranu rozhodčích," zdůrazňuje komise ve svém stanovisku.

"Registrujeme veškeré námitky či podněty klubů k výkonům rozhodčích a v případě prokázání jejich pochybení postupuje standardním způsobem, mezi které patří například i omezení delegací."

Názor Sportu: Sudí Lerch skutečně mohl udělit žlutou kartu. Souboj vypadal nevinně, a ač se to zprvu nezdá, Ščuk prošlápl zezadu Zavadilovu levou nohu.

Ščuk si nezahraje proti Plzni. Podívejte se, za co dostal žlutou!
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud