5. května 2015 • 17:42

Pelta potvrdil: Španělský sudí bude řídit šlágr Sparty s Plzní

Autor: šq, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už je to oficiální. Sobotní klíčové utkání jarní části Synot ligy mezi druhou  Spartou a vedoucí Plzní bude řídit španělský rozhodčí. Informaci, kterou přinesl úterní deník Sport, potvrdil nyní i předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta. „Věřím, že to bude krásný a napínavý fotbal a rozhodnutí španělského sudího nebude nikdo zpochybňovat,” uvedl Pelta pro deník Sport.



Pelta k tomuto kroku přistoupil po konzultaci s předsedkyní komise rozhodčích Dagmar Damkovou a společně se obrátili na šéfa evropských sudích a prezidenta španělské fotbalové asociace Ángela Mariu Villara. „Doporučil nám španělského rozhodčího, jméno z bezpečnostních důvodů zveřejníme ale až před utkáním,“ tvrdí Pelta.

 

Tento krok se podle něj nemá vykládat tak, že nevěří českým arbitrům. „Není to o nedůvěře v české sudí, ale musíme si přiznat, že je to rozhodující zápas, který je důležitý a jeho výsledek zřejmě rozhodne nejen o letošním mistrovi ligy, ale ve hře je rovněž postup do zahraniční Ligy mistrů. Kdykoliv jsme se rozhodli v minulosti pro volbu rozhodčího ze zahraničí, odpadly veškeré diskuse.“

 

Nebude to poprvé, kdy se v Synot lize objeví rozhodčí ze zahraničí. V letech 2001 a 2003 pískal derby mezi Spartou a Slavií Slovák Ľuboš Micheľ, v říjnu 2006 pak řídilo derby Sparta - Slavia německé trio v čele s hlavním arbitrem Michaelem Weinerem. V březnu 2013 zápas Sparta – Plzeň řídil respektovaný Wolfgang Stark z Německa.

"Je to nestandardní krok a pevně věříme, že ho komise rozhodčích dobře uvážila a je si jeho správností jistá. V tomto případě doslova závisí výsledek důležitého utkání na profesionalitě, formě a vnitřní odpovědnosti zahraničního rozhodčího, nad kterým Fotbalová asociace České republiky nemá žádnou sankční pravomoc. Plnou odpovědnost za tento nestandardní krok a výkon zahraničního rozhodčího nese komise rozhodčích," uvedl za Spartu v klubovém prohlášení ředitel komunikace Ondřej Kasík.

 

PROHLÁŠENÍ MIROSLAVA PELTY

“Bude to jedno z nejsledovanějších utkání této sezony Synot ligy. A protože jsem chtěl předejít všem dohadům a případným spekulacím, rozhodl jsem se, po poradě s paní Damkovou, doporučit komisi rozhodčích, aby oslovila šéfa evropských sudích a požádala o někoho ze zahraničních kolegů. Angel Maria Villar nám doporučil španělského rozhodčího, jméno z bezpečnostních důvodů zveřejníme ale až před utkáním. Není to o nedůvěře v české sudí, ale musíme si přiznat, že je to rozhodující zápas, který je důležitý a jeho výsledek zřejmě rozhodne nejen o letošním mistrovi ligy, ale ve hře je rovněž postup do zahraniční Ligy mistrů. Kdykoliv jsme se rozhodli v minulosti pro volbu rozhodčího ze zahraničí, odpadly veškeré diskuse. Proto jsem se v tak výjimečném případě a u tak závažného utkání rozhodl doporučit znovu tento postup. Věřím, že to bude krásný a napínavý fotbal a rozhodnutí španělského sudího nebude nikdo zpochybňovat.”

 

 

 

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud