Karel Häring
7. května 2015 • 04:00

Co nabídne šlágr mezi Spartou a Plzní? BITVA o tři body i 370 milionů

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už v sobotu to vypukne. Přímý souboj Sparty s Plzní. Bitva, která může rozhodnout, anebo naopak ještě víc zdramatizovat boj o titul. Její přesah však může být i větší a může ovlivnit budoucí chod dvou nejúspěšnějších českých klubů posledních let. Nový šampion totiž výrazně zvýší své šance na jackpot přesahující 370 milionů korun za účast v Lize mistrů. O tohle půjde v sobotu především.



Synot liga může zažít jeden z nejvypjatějších finišů své historie. Jistě, před třemi i dvěma lety se o mistrovi rozhodlo až v závěrečném kole, ale od té doby se vztahy mezi Spartou a Plzní ještě víc vyostřily a rivalita vzrostla. A znovu může být mistr znám až poslední hrací den.

Plzeňský trenér Miroslav Koubek se už po výhře nad Slováckem snažil význam šlágru jara lehce snížit. „To utkání ještě nemusí nic rozhodnout, pořád jsou po něm tři kola. Ale samozřejmě hodně napoví,“ prohlásil.

To každopádně. Situace je jednoduchá. Pokud by dokázala Plzeň v Generali Areně poprvé od března 2012 zvítězit, titul by jí už nemělo nic vzít. Na Spartu by získala šestibodový náskok, s lepší bilancí vzájemných zápasů vlastně sedmibodový. Tím pádem by jí stačilo získat k mistrovské jistotě z posledních tří kol tři body, což je při pohledu na zbývající los (s Jihlavou, na Bohemce, s Příbramí) více než pravděpodobné.

Také remíza by stavěla Viktorii do mnohem lepší pozice, jen by musela ve zbytku soutěže nasbírat – za předpokladu, že by Sparta své zbývající duely vyhrála – šest bodů.

Mnohem zamotanější by byla situace v případě výhry Letenských. Je totiž důležité, o kolik by západočeský klub porazili. Jestliže jen o jeden, pořád bude bilance vzájemných soubojů vyznívat v jejich neprospěch. Tím pádem by měla Viktoria stále situaci ve svých rukou a v případě následujících tří výher by slavila. Naopak pokud by byl rozdíl tří či vícególový, stejná výhoda by se přelila na stranu Sparty.

Trenér Ščasný proti Plzni uvažuje nad změnou rozestavení
Video se připravuje ...

Nejzamotanější stav by nastal v případě jakéhokoliv dvoubrankového vítězství domácích. Pak by totiž při konečné bodové shodě rozhodovalo skóre a v posledních třech kolech by se fanoušci mohli dočkat hodně divokých výsledků. Momentálně je na tom lépe Plzeň s rozdílem plus 40, zatímco Lafata a spol. o šest méně. V jejich neprospěch hovoří i celkový počet nastřílených branek, jenž by hrál roli v momentě, pokud by oba kluby měly shodný rozdíl. Viktoria skórovala devětapadesátkrát, Sparta dala čtyřicet osm gólů.

Oba kluby jsou si vědomy významu šlágru, byť ho nechtějí svými výroky zveličovat. Navzdory tomu, že si poprvé od sezony 2009/2010 zahrají o účast v Champions League dva české kluby, je výrazný rozdíl, jestli se o ni pokusí šampion v tzv. mistrovské části, nebo druhý tým v „nemistrovské“, která je mnohem náročnější.

A to přestože Plzeň by v ní zřejmě byla na rozdíl od Sparty nasazená, jelikož už ve třetím kole by jim hrozili vicemistři zemí jako Nizozemsko, Turecko, Ukrajina či Rusko, případně 3. tým Francie. A v případném rozhodujícím play off pak čtvrté celky z Anglie, Španělska případně Německa. To už je Mission Impossible.

Sparta se chystá na Plzeň. Titul jim nenecháme, burcují hráči
Video se připravuje ...

Schůdnější cesta vede přes mistrovskou část. A start v Lize mistrů je obrovským lákadlem, od nové sezony budou bonusy za postup ještě výraznější, protože přesahují 370 milionů korun, a to i v případě, že by ve skupině nezískal tým ani bod.

Z pohledu českých klubů je finančně lukrativní už jen samotný postup přes 3. předkolo Champions League. I v případě následného vyřazení z play off (a automatickém přesunu do skupiny EL) totiž příjmy dosahují 150 milionů korun. A především Plzeň by si minimálně tuto sumu velmi ráda připsala na účet. Není totiž vyloučeno, že v případě druhé absence v základní skupině v řadě by sáhla k úspornějšímu režimu, jelikož náklady v předchozích sezonách výrazně vzrostly a bez peněz od UEFA by se rozpočet naplňoval složitěji. Naopak případný postup by její pozici na domácí scéně ještě výrazněji posílil.

Pro Spartu by neúspěch v ligové soutěži mohl vést k dalším změnám, ať už v realizačním týmu či kádru. A každý podobný průvan si pak vyžádá víc času, než přinese efekt.

V sobotním šlágru leží v banku opravdu mnohem víc než jen tři body.

CESTA DO LIGY MISTRŮ:

Schůdnější (mistr) 3. PŘEDKOLO Složitá (vicemistr)
Plzeň i Sparta ANO NASAZENÍ Plzeň asi ANO, Sparta spíš NE
Mistr Švédska, Norska, Finska, Maďarska, Slovenska či Srbska MOŽNÍ SOUPEŘI 3. tým Francie, vicemistr Belgie, Nizozemska, Ruska, Švýcarska, Turecka, Ukrajiny
Schůdnější (mistr) 4. PŘEDKOLO Složitá (vicemistr)
Plzeň ANO, Sparta spíš ANO NASAZENÍ Plzeň spíš NE, Sparta NE
Mistr Bulharska, Izraele, Polska, Slovinska, Chorvatska MOŽNÍ SOUPEŘI 4. tým Anglie, Německa a Španělska, 3. tým Itálie či Portugalska

Lafata před Plzní: Vzájemnou bilanci neřeším, chci vyhrát
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud