Richard Šíma
8. května 2015 • 14:00

V Baníku mě popravili, vrací se Martin Lukeš ke svému konci v klubu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byla to poprava. Tak s odstupem patnácti měsíců označil někdejší ostravský kapitán Martin Lukeš svůj náhlý konec v Baníku, který ho potkal loni v lednu. V rozhovoru pro web fanouškovského sdružení Baník Baníku řekl, že způsob, jakým se s ním klub před rokem rozloučil, mu zlomil srdce.



O tom, že v Baníku skončí, se loni pětatřicetiletý Lukeš dozvěděl na schůzce s klubovým šéfem Petrem Šafarčíkem, tehdejším trenérem Františkem Komňackým a Radkem Slončíkem, který v té době vykonával funkci sportovního ředitele.

„Pocit vzteku a hnusu z toho, jakým způsobem mě tři jmenovaní popravili, mě nepřešel dodnes. I když dnes už vím, že bych v klubu stejně fungovat dál takto nemohl,“ řekl Lukeš pro web.

Trenér Komňacký tehdy odůvodnil Lukešovo vyřazení z kádru tím, že současné fotbal jde jiným směrem. „Žádá od hráčů dynamiku, nasazení, rychlost a agresivitu. To nám Martin ve svých pětatřiceti letech nemohl garantovat. Vzal to jako profesionál, nebyl to rozchod s boucháním dveří,“ pravil loni v lednu kouč.

Ale Lukeš to zjevně cítí jinak. A výkonnostní důvody odmítá. „Odtrénoval jsem celou zimní přípravu, odehrál všechny přípravné zápasy na zastaralé umělé trávě ve Vítkovicích v kopačkách, abych Komňackému nezadal jedinou záminku k tomu, aby mi mohl cokoliv vytknout, ničil jsem si obě operovaná kolena bez chrupavek a menisků, jen proto, abych mohl za Baník hrát dál. Respektuji vývoj kariéry každého fotbalisty, skončili stokrát lepší hráči než já, ale ne tímto způsobem,“ řekl Lukeš, nyní hráč Vratimova, účastníka 1. A třídy.

„Můžu pochopit i určitý záměr majitele a vedení klubu včetně trenéra v tom, že když vyhodí pětatřicetiletého hráče, tak může dojít k většímu progresu ostatních hráčů,“ připustil hráč, jenž byl v roce 1997 vyhlášen Talentem roku.

„Avšak nejednalo se o můj případ. Podporoval jsem všechny hráče kádru a neměl jsem ambice být za každou cenu v sestavě. Šlo mi jen o to, aby mužstvo fungovalo. Samozřejmě musím také dodat, že jsem neběhal série kilometrů v přípravě ve stejných časech jako například Greguš nebo Frydrych, což bylo v mém věku logické,“ prohlásil Lukeš.

Komňacký chodil za Svěrkošem a vysvětloval: Nebyla to moje volba

Odmítl také to, že by za jeho loňským lednovým odchodem mohl být jeho špatný vliv na ostravskou kabinu. „Dodnes mám skvělé vztahy se všemi stávajícími členy kádru Baníku. To, co píší Šafarčíkovi lidé na jeho webu, bych nazval svinstvem. Škoda, že se nemůže nikdo z kluků vyjádřit,“ řekl Lukeš pro banikbaniku.cz.

„Komňacký chodil po mém vyhazovu za Svěrkym ( Václavem Svěrkošem ) a tvrdil, že se nejedná o jeho volbu a musel se jen postavit na stranu Šafarčíka,“ dodal ještě hráč, který v Baníku strávil celou svou kariéru s výjimkou ročního působení ve Slavii.

Na Baník prý jeho bývalý hráč, jenž podle svých slov stále nemá s klubem srovnány své finanční záležitosti, momentálně nechodí. „Nevím, jak bych se tam vůbec dostal a za vlády současného majitele a vedení. Podporuju bojkot Chacharů! Klukům i přesto fandím, ale to oni moc dobře vědí! Pokud je majitelem někdo jako Šafarčík, jeho syn je druhým nejvyšším v klubu a o fotbale neví vůbec nic a je navíc podporován Helštýnem, kterého odevšad vyhodili, a Balažovičem, který v Anglii myl nádobí, tak to ani jinak vypadat nemůže,“ pustil se Lukeš do managementu současného Baníku.

Vyjádření Baníku Ostrava

"Martin Lukeš měl při našem příchodu do Baníku exekučně obstavené účty a my jsme mu pomohli tyto jeho osobní problémy vyřešit. Do slova a do písmene jsme se postarali o jeho živobytí a přes všechny problémy jsme mu ještě o rok prodloužili smlouvu, kterou jsme v předstihu doplatili. Je mi líto, že chyby za svůj promarněný talent hledá všude jinde, jen ne u sebe."

Petr Šafarčík, majitel Baníku Ostrava

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud