Pavel Janega
28. května 2015 • 11:27

Projekt Sparty s mládeží se líbí Chelsea. Přijede se přiučit do Prahy

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Klasické nábory už nefungují a nadaní jedinci se hledají těžko. Jak přilákat do klubu nejmenší fotbalisty? Ve Spartě už dva roky běží projekt, který se zalíbil i slavnému velkoklubu Chelsea. V Česku o něm uvažuje Dukla. Princip spočívá v tom, že si vytipuje mateřské školky v okolí. A po souhlasu ředitele i rodičů si děti mohou zatrénovat v tréninkovém centru na Strahově. Pro větší zážitek je navíc odveze klubový autobus.



„Hledáme různé cesty, jak přilákat malé děti k fotbalu, protože klasické nábory už nejsou tak spolehlivé jako kdysi. Sice je stále pořádáme dvakrát ročně, vždycky přijde asi dvacet dětí, ale už jsou třeba starší a pohybově strašně zanedbaní. Proto sportovního ředitele Jaroslava Hřebíka napadlo, že bychom mohli oslovit mateřské školky,“ říká Jaroslav Vavříček, řídící týmů U6 – U10.

Kvalifikovaní trenéři vždy připraví pro děti různé sportovní disciplíny (nejen fotbalové), které je musí především bavit. To je základ. Ke všemu dostanou na památku upomínkové předměty, zahrají si fotbal a zacvičí v dresech Sparty. „Dětem se touto cestou snažíme vtisknout do pamětí znak klubu, zdejší prostředí i atmosféru. Z toho jsou nadšení,“ podotýká Tomáš Hašler, kondiční trenér juniorského týmu.

Právě on společně s fyzioterapeutem letenského klubu navštívili stáž v Chelsea, kde měli možnost mluvit se všemi trenéry, a práci s mládeží jí představili.

Pohybově nadaných dětí ubývá

„Když si k nám přisedl člověk z vedení, zeptal se, co ve Spartě děláme jinak. Napadl mě právě tento projekt. Říkal jsem si, že ho asi znát nebudou, protože takhle s malými dětmi nepracují. A naprosto je to nadchlo,“ prozrazuje Hašler s tím, že v nejbližší době lidé z Chelsea zavítají do Prahy. Celý proces chtějí vidět na vlastní oči.

Všude ve světě fotbalové kluby bojují s tím, že pohybově nadaných dětí ubývá. „Ale zatímco my bojujeme s ostatními sporty a vlastně i s počítači, u kterých děti vysedávají, pro Chelsea jsou konkurencí Arsenal a jiné kluby v Londýně,“ míní Hašler.

I proto Sparta nabízí těm nejmenším možnost pohybu a zábavy. Už pro čtyřleté děti pravidelně pořádá sportovní kroužek jménem Fotbalová školička, kam rodiče mohou přivést své děti zadarmo a bez jakékoliv registrace.

Nutno ale dodat, že ani mateřské školky samy od sebe neprodukují desítky fotbalistů. „Za dva roky zavítalo na Strahov v průměru asi 300 dětí, z nichž padesát bylo opravdu šikovných. Zhruba polovinu přihlásili rodiče do přípravky Sparty a jen deset dětí u nás zůstalo,“ poodhaluje Vavříček s tím, že ne všichni rodiče kvůli pracovní vytíženosti chtějí či zvládají pravidelně dovážet své děti na tréninky.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud