Richard Šíma
20. června 2015 • 14:00

Nad Baníkem visí HROZBA! Roztříštění po Ostravě bude zhouba, ví Lička

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už pouze jedenáct dnů bude mít ostravský Baník právo využívat areál na Bazalech. Poslední červnový den klubu vyprší nájemní smlouva, a pokud se nedohodne s městem, bude muset legendární stánek opustit. Komplexní náhradní prostory Baník nemá a hrozí mu, že se bude muset roztříštit do sedmi míst na území Ostravy. Podle Vernera Ličky, bývalého ostravského hráče, trenéra a manažera, je to cesta vedoucí k záhubě.



Baník se stěhuje do Vítkovic. Tak nějak zní velmi zjednodušené klišé, které se v souvislosti s odchodem ostravského klubu z Bazalů užívá. Nesprávně. Baník bude na novém stadionu ve Vítkovicích pouze hrát. A smí si tam před zápasem jednou zatrénovat. To je všechno. Prostory pro trénování, regeneraci i fungování klubové správy musí hledat Baník jinde.

Podívejte se, kde všude by Baník mohl putovat (pro zvětšení klikněte na obrázek)

Kam všude po Ostravě se možná bude muset roztříštit Baník?Foto Sport

Ještě není všem dnům, pokud jde o možné setrvání Baníku na Bazalech a možnost využití areálu coby tréninkového centra, úplný konec. Alespoň to ve čtvrtek prohlásil Petr Šafarčík, šéf klubu.

„Setrvání na Bazalech je naší prioritou. S městem vedeme jednání, která se v posledních dnech a týdnech zintenzivňují. A cítím snahu najít v řadě náhledů na věc společnou řeč,“ prohlásil majitel Baníku, jenž před časem nabízené podmínky města na pronájem Bazalů odmítl. Zdály se mu přemrštěné. „Ta původní částka už se výrazně snížila,“ poznamenal s tím, že jasno by mohlo být v příštím týdnu.

Pokud se však klub s městem na podmínkách nájmu, jenž by Baník akceptoval, nedohodne, klub se doslova roztříští. Na Bazalech by směl využívat pouze třetí hřiště, které nepatří městu. A-tým by se, pokud jde o trénink, musel spokojit s plochou ve Lhotce, okrajové části Ostravy.

Fanoušci Baníku si po posledním zápase na Bazalech rozebrali i branky
Fanoušci Baníku si po posledním zápase na Bazalech rozebrali i branky

Mládežnické týmy by byly nuceny využívat k tréninku další dvě hřiště na opačných koncích Ostravy. Vedení klubu a veškerá administrativa by se usídlily nedaleko centra města, k regeneraci by Baník mohl využívat ostravskou fakultní nemocnici. A zápasy bude hrát ve Vítkovicích.

„Berme to jako náhradní variantu pro případ, že se nakonec budeme muset z Bazalů skutečně vystěhovat,“ poznamenal Šafarčík s tím, že také jiné tuzemské ligové týmy využívají k tréninku jiné hřiště, než na kterém hrají. A že to není problém, který by Baník nezvládl.

Fanoušci Baníku si po posledním zápase na Bazalech rozebrali i branky
Fanoušci Baníku si po posledním zápase na Bazalech rozebrali i branky

Takhle nemůže fungovat ligový klub, říká Lička

Úplně opačného názoru je ostravská legenda Verner Lička. „Takhle prostě prvoligový klub fungovat nemůže. Jakýkoliv jiný názor je klamný, fiktivní,“ řekl Lička.

„Baník od chvíle, kdy ztratil tréninkové centrum Jeremenko, není v ideální situaci, pokud jde o infrastrukturu. Klub ztratil místo, kde se scházely všechny týmy napříč věkovými kategoriemi, kde se scházeli trenéři a kde byl každý den pohromadě vlastně celý Baník,“ poznamenal Lička a dodal, že situace, která Baníku nyní hrozí, klub rozbije. „Fungování Baníku spadne o další úroveň níže,“ pravil šéf Unie českých fotbalových trenérů.

Ve Lhotce, kde by Baník v případě naprosté ztráty Bazalů trénoval, Lička shodou okolností žije. A místní hřiště dobře zná.

„Naprosto si něco takového neumím představit. Budiž, jsou tam zrekonstruované šatny, ještě jedna místnost, kde by se mužstvo mohlo scházet, ale i tak je to, pokud jde o komfort, obrovský propad. Mám z takové představy husí kůži. Ligové áčko přijde o veškerý servis. Kde je regenerace, kde odpovídající lékařský servis? Pro týmy od třetí ligy níže je hřiště ve Lhotce místem, které by mohlo vyhovovat. Ale pro prvoligový tým? To je naprosto nemyslitelné,“ dodal Lička.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud