Jonáš Bartoš
17. července 2015 • 04:50

Šádek o plzeňských přestupech: Se Spartou si hráče nekrademe

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

O Teclovi, Mahmutovičovi či Kopicovi přemýšleli ve Spartě, nakonec všechny tři hráče v průběhu posledních let ulovila Viktorie Plzeň. Generální manažer klubu Adolf Šádek přesto tvrdí, že o nějakém přetahování vyhlédnutých posil mezi mistrovským celkem a letenským rivalem nemůže být řeč. „Je to o hráčích, kde se rozhodnou prosadit,“ prohlásila jedna z nejvlivnějších osob v plzeňské Viktorii.



Aktuální přestupové období přineslo v západočeském týmu spíš kosmetické změny, trenéru Koubkovi se hlásili „jen“ čtyři noví hráči, z nich Michal Ďuriš se vrátil do dobře známého prostředí z hostování v Mladé Boleslavi. „Prodloužili jsme smlouvu s  Danielem Kolářem a Radimem Řezníkem do roku 2019, s  Davidem Limberským a Františkem Rajtoralem do roku 2018. Už to znamená signál a impuls, že to s našemi ambicemi myslíme opravdu vážně,“ neskrýval spokojenost generální manažer Viktorie Plzeň Adolf Šádek.

Do Plzně přišel z Teplic Egon Vůch, Jan Kopic (Jablonec), Tomáš Kučera (Jihlava) a z hostování se vrátil Michal Ďuriš. Naopak pryč zamířila dvojice Tecl , Wágner (Jablonec), kariéru ukončil Pavel Horváth . Během léta už v Plzni dál hýbat s kádrem neplánují. „Jsme stoprocentně přesvědčeni o tom, že do konce srpna, kdy skončí dvě předkola v pohárech, je náš kádr uzavřen. Pak se to bude odvíjet od toho, jak úspěšní v těch předkolech budeme,“ naznačil Šádek.

Západočeši jsou s posilami spokojení, hráče, které si před sezonou vytipovali, mají. Se Spartou, největším rivalem v Česku, pojali skládání kádru velmi odlišně. Letenští se vydali cestou neprověřených cizinců (Paixao, Fatai), v Plzni se drží strategie kupování z českých, případně slovenských zdrojů.

„Orientujeme se na to, co máme vyzkoušené. Několikrát jsme dali doporučení nebo na jednozápasový test, což se ne vždy osvědčilo. Kvalita hráčů i mezilidských vztahů je věc, která se nesmí zlehčovat, proto šlapeme tam, kde jsme si jistější,“ vysvětlil Šádek. „Kvalitní hráči jsou v Čechách i na Slovensku, musím říct, že když slýchám, jaké mají zahraniční hráči finanční nároky, jsou ti čeští levnější.“

Hlavní cíl Plzně před sezonou? Návrat do pohárové Evropy
Video se připravuje ...

Pelta má kouzlo, je to zdatný protivník

Šádek odmítá, že by se Plzeň o nové hráče nějak mimořádně přetahovala se Spartou. „Takhle ta politika nastavená není, my hráče nepřemlouváme, je to o spoustě jiných věcí. Není to nastavené tak, že bychom si se Spartou kradli hráče. Někdo má ambici hrát ve Spartě, někdo hrát nejlepší fotbal. Je to na hráčích, jak se rozhodnou,“ nastínil Šádek.

Plzeňský funkcionář přiznal, že v českém fotbale s nástupem Jablonce a Mladé Boleslavi konkurence výrazně vzrostla. „Míra ( Pelta ) má osobité kouzlo, je to zdatný protivník, má výborné přesvědčovací vlastnosti.  Jablonec je ambiciózní klub. Vnímám ho jako obrovského konkurenta, na hřišti i v přestupové politice,“ uvedl Šádek. „V Česku jsou momentálně další dva výrazní hráči, Jablonec a v poslední době i Mladá Boleslav, která je velice aktivní,“ upozornil.

V Plzni mají znovu nachystaný mimořádně silný a široký kádr, všechny posty jsou zdvojené, někde dokonce ztrojené. Mužstvo, stejně jako před minulou sezonou, je stavěno pro dvě domácí soutěže i evropský pohár. Loni Plzeň vypadla už v předkole, ale velký počet hráčů pro zachování kvality mužstva si ponechala. „Celý rok systematicky pracujeme tak, aby se to povedlo. Pracujeme na tom s trenérem, realizačním týmem, hráči. Nechceme se bavit o tom, že se to nepovede,“ utnul černé myšlenky plzeňský majitel Tomáš Paclík.

„Naše sportovní cíle se dají shrnout do sloganu Návrat do Evropy. Viktoria Plzeň chce pokračovat v úspěšném tažení, která začala před několika lety, a hrát skupinovou fázi evropského poháru. V česku je cílem obhajoba mistrovského titulu a úspěch v poháru. Cíl, který ode mě také slyší každý trenér, je udržení vysoké návštěvnosti, která v Plzni naši práci provází. To je spojené s atraktivní hrou, chceme, aby se lidé bavili fotbalem a chodili v počtu, ve kterém chodí doteď. To je pro nás stejně důležité jako zmíněné sportovní cíle,“ shrnul Paclík.

Superpohár jako generálka? Bereme ho jako ostrý zápas, varuje Koubek
Video se připravuje ...

Šikmé pruhy i krásné holky! Plzeň ukázala nové dresy pro obhajobu
Video se připravuje ...

Viktoria Plzeň představila fanouškům nové dresy pro nadcházející sezonu.
Viktoria Plzeň představila fanouškům nové dresy pro nadcházející sezonu.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud