Ondřej Škvor
12. srpna 2015 • 14:31

Znáte je? PĚT fotbalových pravidel, ve kterých se pletou i hráči

Vstoupit do diskuse
0
  • Některá fotbalová pravidla pořádně neznají ani sami hráčiNěkterá fotbalová pravidla pořádně neznají ani sami hráčiFOTO: Pavel Mazáč (Sport)

    Příbramští koumáci Tomáš Pilík a Roman Bednář rozehráli penaltu vtipně, ale chybně. Nevěděli totiž, že nabíhající hráč nesmí vstoupit ani do pokutového oblouku za šestnáctkou. To ovšem není zdaleka jediná vychytávka, kterou skrývají fotbalové předpisy. Na ty nejzajímavější se můžete podívat.

  • 1. PENALTA: POZOR NA ZAKÁZANÉ ÚZEMÍ

    Co udělal Bednář špatně? Zjednodušeně, vstoupil do zakázaného prostoru. Všichni hráči kromě exekutora a gólmana musí být mimo pokutové území, mimo pokutový oblouk a od brankové čáry ve vzdálenosti větší než míč. A to do okamžiku, než se zahrávající dotkne míče. Pokud kdokoli vběhne do území dříve, jde o porušení pravidel. Když je poruší bránící tým a padne branka, platí. Nepadne-li, penalta se opakuje. Pokud je poruší útočící tým a padne branka, penalta se opakuje. Nepadneli, sudí odpíská nepřímý kop proti útočícímu mužstvu. V případě, že dojde k oboustrannému porušení, pokutový kop se rovněž opakuje. Což byl případ utkání Příbram–Teplice.

    Příbramský SUPERsignál při penaltě! Pilík míč přistrčil Bednářovi
    Video se připravuje ...

  • 2. PŘÍMO Z VÝKOPU? GÓL!

    Proč rozehrávat balon, když můžu rovnou střílet, ne? Je to tak, při výkopu na začátku každého z poločasů či po inkasované brance si nemusí hráči přihrát. Kterýkoli z nich může balon napálit rovnou na soupeřovu bránu, gól platí. A ještě jedna fajnová vychytávka související s výkopem – pokud hráč opakovaně provede výkop nesprávně (směrem na svou polovinu, nebo se dotkne míče dvakrát), dostane žlutou. Když to udělá (ano, musel by být opravdu trouba) znovu, je vyloučen. Pokud se tak stane při výkopu k zahájení utkání, smí za tohoto hráče nastoupit některý z náhradníků, aniž by to bylo považováno za střídání. Tým pokračuje v jedenácti. Věděli jste to?

    ZLATÁ PÍŠŤALKA: Rozhodčí v horku netrefovali penalty
    Video se připravuje ...

  • 3. Z KOPU VLASTNÍ GÓL NEPLATÍ

    Tým zahrává přímý kop, ale hráč si třeba řekne, že pošetří čas. Nakopne tedy balon směrem na vlastní branku. Gólman spí, balon doskáče do sítě a soupeřovi fanoušci jásají. Chybně. Bude následovat pouze rohový kop. Z žádného kopu totiž vlastní branka neplatí. Ani gólman, v tomto případě nějaký smyslů zbavený, si nemůže při odkopu od branky dát vlastňáka. Tedy může, ale neplatí. V takovém případě se kop od branky opakuje. Stejně tak neplatí branka, pokud hráč vhazuje aut a netečovaný míč skončí v brance jeho týmu. I poté následuje roh.

    ZLATÁ PÍŠŤALKA: Lerch a Paták se plácali v penaltách
    Video se připravuje ...

  • 4. MÍČE ROZHODČÍHO: ANI GÓL, ANI OFSAJD

    Míč rozhodčího, to je ta věc, kdy sudí hází balon mezi dva hráče. Většinou to dopadá tak, že se dvojička mezi sebou dohodne a jeden z fotbalistů odevzdá balon druhému týmu. Kdyby však odevzdal míč tak (ne)šťastně, že by dosáhl přímo gólu – neplatí. Kdyby se rozhodl ponechat balon svému mužstvu a trefi l se přímo do vlastní branky – zase neplatí. Pravidlo vzniklo hlavně kvůli duelům, kde se zohledňuje gól na cizím hřišti. Neúmyslně dosaženou branku už nelze „vyřešit“. Existují ovšem situace, kdy se o míč rozhodčího svede skutečná bitva a dvojice hráčů opravdu zkouší vybojovat balon pro svůj tým. Pak pozor! Neplatí ofsajd, takže přihrávka na hráče, který stojí zapomenutý třeba deset metrů za obranou, se počítá! 

    ZLATÁ PÍŠŤALKA: Královec začal skvěle, Franěk měl nastavit víc
    Video se připravuje ...

  • 5. POZOR NA VÝHOZ GÓLMANA

    Mohlo by to nastat, klidně, třeba takhle: brankář prohrávajícího týmu je v šestnáctce soupeře, aby pomohl k vyrovnání. Je mokro. Míč chytá gólman bránícího mužstva a vyhazuje ho směrem na opuštěnou branku soupeře. A že je to mokro, balon pěkně klouže mezi tyče. Je to gól? Jasně. Brankář přece smí hrát rukama, tak proč by ne. Funguje to ale i opačně a historie takovou minelu pamatuje – když si gólman hodí balon mezi své tyče, gól se počítá. Pro jistotu, ani u gólmana ovšem neplatí, že může dosáhnout branky z autového vhazování. 

    Zkušený rozhodčí Jan Jílek Zkušený rozhodčí Jan JílekFoto Pavel Mazáč (Sport)

     

     

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud