Jan Vacek
23. srpna 2015 • 13:40

Synot liga v ústraní? Pohárové zástupce čekají zápasy pravdy

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Netrpělivě vyhlížejí čtvrtek, v hlavách hráčů už se prohánějí myšlenky na odvetu play off Evropské ligy. Ještě předtím však musejí Plzeň, Sparta, Jablonec i Liberec odvést svou práci v lize. A jak dokládá zkušenost z této sezony, vložené duely mezi evropskými souboji nejsou pro tuzemskou elitu žádnou procházkou. Spíš naopak.



Maximální koncentrace na utkání v domácí Synot lize, to je pro špičkové celky běžná rutina. Narušení nastává ve chvíli, kdy je v dohledu zápas, svým významem na úplně jiné úrovni. Tak jako nyní. V situaci, kdy všichni čtyři čeští účastníci play off Evropské ligy mají reálnou šanci na proskočení do základní skupiny.

V takové chvíli je pro trenéry ohromně složité, aby hráče přinutili myslet pouze na nejbližší ligovou prověrku. V podobné situaci už elitní čtyřka v této sezoně byla. Výsledek? Plzeň i přes dobrý výkon odevzdala všechny body Dukle, Jablonec s Libercem braly shodně po bodu.

Jediná Sparta dokázala být stoprocentní, domácí zápas s Baníkem Ostrava však otáčela až ve chvíli, kdy trenér Zdeněk Ščasný reagoval na nepříznivý vývoj nasazením opor.

Budou šetři opory?

Základní sestavy všech týmů ve zmíněných ligových zápasech doznaly mnoha změn, trenéři šetřili klíčové muže a dali příležitost členům širšího kádru. Něco podobného se bude opakovat i tentokrát. Zároveň ovšem platí, že si tuzemské těžké váhy nemohou dovolit dnešní duel odchodit. Platí to především pro mistrovskou Plzeň, která dosud v lize uspěla pouze jednou.

„Musíme rychle přepnout na domácí soutěž. Viktoria v ní už poztrácela dost bodů, chceme nastartovat vítěznou šňůru,“ nabádá nový kouč Karel Krejčí před konfrontací s Olomoucí.

Stejné pohnutky cloumají i Jabloncem. I tenhle aspirant na nejvyšší pocty totiž zatím v lize tápe, po čtyřech kolech má na kontě pouze pět bodů. Zatím poněkud chudou bilanci mohou Severočeši obohatit v Brně. „Věřím, že uspějeme, i když je Brno doma nepříjemný soupeř,“ prohodil trenér Jaroslav Šilhavý.

Zbylí dva čeští zástupci v Evropě drží lepší výchozí pozici. Sparta výsledkově zachytila start a vyhřívá se v čele tabulky, Liberec je společně s ní jediným klubem, který v lize dosud neokusil jak chutná porážka. I oni pochopitelně chtějí souboje s Duklou, respektive Teplicemi zvládnout.

Všudypřítomných myšlenek na odvetné partie na evropském pódiu se však hráči jen tak zbavit nedokážou. Především proto jsou tyhle „zápasy z povinnosti“ pro favority tolik ošidné.

Všechny čtyři zápasy můžete sledovat na iSport.cz v přímých přenosech.



Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud