Jakub Dvořák
24. srpna 2015 • 09:23

Sparťanské šachy! Stratég Ščasný už vyzkoušel čtyři herní systémy

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

3-5-2, 3-6-1, 4-4-2 a 4-5-1. Že se vám ty kombinace nezdají? Výherní čísla o miliony to rozhodně nejsou. Jsou to herní systémy, které Sparta v novém ročníku použila. Hned čtyři typy rozestavení už trenér Zdeněk Ščasný vyzkoušel a přiznal, že to poslední v zápase s Duklou (2:0) je i kvůli odvetě Evropské ligy proti Thunu. „Sestava se hodně blíží tomu, co tam chceme hrát,“ řekl sparťanský kouč po utkání.



Jako chameleon mění barvy, tak i mužstvo z Letné střídá svá rozestavení. Zatímco na začátku letní přípravy bylo velmi rušno, když sparťani přešli na 3-5-2, nyní je tenhle systém zase v posledních dnech tak trochu minulostí. Sparta totiž nastupuje se čtyřmi obránci. Trenér Zdeněk Ščasný se nicméně tříobráncového systému nevzdává.

CELÝ SESTŘIH: Sparta - Dukla 2:0. Trefil se Krejčí a Lafata
Video se připravuje ...

„Zase přijdou zápasy, kdy budeme hrát na tři obránce. Proto jsme se také ten druhý systém učili. Tentokrát jsem se rozhodl pro jinou variantu a udělal jsem dobře,“ řekl po výhře v malém pražském derby.

Své si k častým změnám stylu hry řekl i kapitán David Lafata, kterému střídání rozestavení problémy nedělá. „Furt se probírá, zda hrajeme na tři, nebo na čtyři obránce. Kolikrát se vrátíme v osmi hráčích a stejně třeba toho góla dostaneme, takže o tom to není.“

Systémy, které Sparta již použila

3-5-2 (CSKA 2:3, 5.8. 2015)
3-6-1 (Mladá Boleslav, 4:2, 14.8. 2015) 
4-4-2 (Thun, 3:1, 20.8. 2015)
4-5-1 (Dukla, 2:0, 23.8. 2015)

Systém, který Sparta praktikovala proti Dukle, svědčil Ladislavu Krejčímu. Ten se v zápase jednou střelecky prosadil a na druhou branku domácího týmu přihrál.

„Máme dva herní styly a střídáme je podle toho, jak určí trenér. Myslím si, že zatím to není problém,“ nevidí v častých změnách žádnou potíž sparťanský záložník.

Zároveň dodává, že mu svědčí spolupráce na levém kraji. „Vyhovuje mi, že hraju nalevo s Matějem Hybšem. Občas k nám seběhne Martin Frýdek a protočíme se. Jsem chvíli uprostřed a on na lajně. Navíc k nám chodí Marek Matějovský, který nám tam rozdává balony,“ vykládal Krejčí o tom, jak probíhala souhra proti Dukle v systému 4-5-1.

Sparta - Dukla: Gól Davida Lafaty na 2:0. Dostal míč do sítě zadkem
Video se připravuje ...

Sparta - Dukla: Gól Ladislava Krejčího na 1:0
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud