Štěpán Filípek
26. srpna 2015 • 20:12

Obžaloba Romana Berbra: 5 důvodů, proč by měl odstoupit

Vstoupit do diskuse
0
  • Kdo řídí ve skutečnosti ligové rozhodčí? Podle slov bývalého sudího Libora Kovaříka je to místopředseda FAČR Roman BerbrKdo řídí ve skutečnosti ligové rozhodčí? Podle slov bývalého sudího Libora Kovaříka je to místopředseda FAČR Roman BerbrFOTO: Pavel Mazáč (Sport)

    Roman Berbr, místopředseda a člen výkonného výboru fotbalové asociace i šéf fotbalu na Plzeňsku, nemá v žádné funkci co dělat. Nejen výpověď bývalého sudího Libora Kovaříka představuje slušnou obžalobu, po níž by měl rezignovat nebo skončit nedobrovolně tlakem zvenčí. Na všechny body, které shrnul deník Sport, se podívejte v článku.

  • Škraloupy z minulosti

    Již před mnoha lety zavdal Roman Berbr dostatek příčin k tomu, aby pošlapal vlastní důvěryhodnost. Mezi rozhodčími figuroval coby známá firma, měl pověst sudího, který je tvrdý, nekompromisní, umí pískat podle pravidel – jen to často byla ta jeho. Přesně věděl, co na hřišti chce a kam zápas dovést. Bývalý trenér Bohemians Petr Packert ho v roce 1995 obvinil, že si přímo při utkání řekl o úplatek 150 000 korun, kluboví šéfové ho v anonymní anketě zařadili mezi sudí, které v lize nechtějí. Škraloup má ovšem i z „civilu“: to když se přiznal k působení u obávané StB.

    Roman Berbr o tom, co dělal za komunismu (2013): „Dělal jsem sedm let u rozvědky, to mě utužilo.“

    Roman Berbr Roman BerbrFoto Pavel Mazáč (Sport)

  • Diktatura v nižším fotbale

    Po skončení kariéry rozhodčího cílevědomě budoval na Plzeňsku svou moc, která vzlínala odzdola nahoru. To je klíč k úspěchu, nakonec je to on, kdo ovládá valné hromady fotbalové asociace a rozhoduje o jménu předsedy. Kdyby vše probíhalo demokraticky, prosím, ale Berbr je diktátor. Zneužívá svého postavení, komand poslušných sudích plnících jeho rozkazy i faktu, že jeho lidé působí na všech svazových úrovních. Postupy či sestupy klubů v nižších soutěžích jsou odvislé od placení tučných desátků, „jízdenek do první třídy“. Jeho vliv kulminuje od roku 2013, kdy byl zvolen místopředsedou FAČR. Vzájemně se podporují s jejím šéfem Miroslavem Peltou.

    Roman Berbr o funkci místopředsedy FAČR (2014): „Informace, které teď mám, jsou obrovské. Moc mám větší, než jsem měl.“

    Mezi bafuňáři... Roman Berbr a Dagmar Damková na tribuně před zápasem Česko - Nizozemsko Mezi bafuňáři... Roman Berbr a Dagmar Damková na tribuně před zápasem Česko - NizozemskoFoto Jaroslav Legner (Sport)

  • Lokální fotbalové převraty

    Berbr iniciuje lokální převraty na krajských a okresních svazech, díky armádě bývalých či současných sudích, kteří jsou ve střetu zájmů, svrhává stávající předsedy a instaluje nové, povolné. „Tihle chlapci dostali za úkol vést fotbal,“ řekl někdejší šéf Pardubického KFS Vladimír Janata. Plzeňský architekt celého systému si dokonce vytvořil mapu, kam si barevně vyznačoval spřízněné regiony. Vládne i díky fušování do rozdělování dotací, ač by s nimi neměl mít co do činění. „Vyberte jen ty spřízněné a co vás volí,“ nabádal v roce 2012 nového šéfa na Pardubicku (a sudího) Michala Blaschkeho. „Vliv uplatňuje při volbách, rozdělování dotací i při přidělování středisek mládeže,“ tvrdí Janata.

    Roman Berbr o rozdělování dotací (2013): „Když si budete moct vybrat, jestli dáte pětikorunu manželce, nebo mně, tak ji taky dáte své ženě.“

    Roman Berbr je kontroverzní postavou Roman Berbr je kontroverzní postavouFoto Pavel Mazáč (Sport)

  • Řízení a ovlivňování sudích

    RB nemístě a nepřípustně překračuje kompetence, které má nebo by mít měl. Kariérní vzestupy či popravy rozhodčích, delegace na zápasy (někdy na přání spřízněných funkcionářů) a s tím spojený stálý příjem, to jsou jeho nástroje. Jeho vliv zasáhl až do první ligy, kam za sebe nastrčil svou partnerku a šéfku komise arbitrů Dagmar Damkovou. „U nás rozhodčí neřídí Dagmar Damková, ale právě její manžel Roman Berbr,“ potvrdil ve zpovědi pro Sport sudí Libor Kovařík. „Jeho moc v oblasti rozhodčích je neomezená,“ dodal. Díky tomu Berbr může spolurozhodovat i o titulech, sestupech či výsledcích utkání, je spojován se vzestupem Plzně či komfortní situací Příbrami.

    Roman Berbr o Dagmar Damkové (2014): „Každá její cesta za hranice našeho opravdu malého státu, který opravdu není pupkem světa, je pro náš fotbal zlatým vejcem.“

    Roman Berbr i Dagmar Damková nejdou pro ostrá slova daleko Roman Berbr i Dagmar Damková nejdou pro ostrá slova dalekoFoto Pavel Mazáč (Sport)

  • Vyhrožování a zastrašování

    Nátlakové metody jak vystřižené z minulého režimu, výhružky, vzbuzování strachu, šikanování. Ať už neposlušných rozhodčích nebo oponentů. Takové jsou Berbrovy manipulativní metody. Ostatně tím, že byl u StB (otázkou je, co u bezpečnostních složek opravdu dělal) se chlubil už dlouhá léta, pomohlo to vzbuzovat obavy. Jeho jméno se skloňovalo v souvislosti s fyzickým napadením funkcionáře Václava Chvály, terčem útoku byli někteří sudí. Že by to nemělo s fotbalem nic společného?

    Roman Berbr o členu výkonného výboru FAČR Vlastimíru Hrubčíkovi (2014): „Může to dotáhnout leda k sebevraždě.“

    Miroslav Pelta a Roman Berbr Miroslav Pelta a Roman BerbrFoto Profimedia.cz

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud