4. září 2015 • 11:30

Slavia má nového majitele! Získali ji Číňané, podíl má i Šimáně

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po měsících spekulací mění fotbalová Slavia majitele. Jejím novým majoritním vlastníkem je čínská finanční a energetická společnost CEFC, která získala 60 procent akcií. Deník Neovlivní.cz o tom informoval exministr obrany Jaroslav Tvrdík, později to potvrdil i samotný klub na svých stránkách. Zbývající čtyřicetiprocentní podíl připadl podnikateli a spolumajiteli letecké společnosti Travel Service Jiřímu Šimáněmu a jeho společnosti Fly Sport Investments s.r.o. Dosavadním majitelem klubu byl bývalý ministr dopravy Aleš Řebíček.



Největší soukromá firma v Šanghaji a šestá největší privátní firma v Číně plánuje Slavii vynést zpátky na místa, které po úspěšných letech vyklidila. "Chceme ze Slavie vytvořit silný a stabilní fotbalový klub a a vraátit ji tam, kam právem patří - na vrchol," řekl prezident společnosti Čchan Čchao-tuo.

Prvním krokem nového majitele má být zajištění finanční stability klubu, protože Slavia čelí insolvenčnímu řízení kvůli vleklým sporům s bývalým generálním ředitelem Zbyňkem Kusým. Návrh na něj podala v červnu společnost Online Services z tichomořské Samoy, která uplatňuje pohledávku přesahující šest milionů korun po splatnosti. Dalších 150 tisíc se domáhá společnost Gamma Enterprise.

Řebíček koupil Slavii v srpnu 2011, kdy byl klub ve finanční krizi a hrozila mu ztráta profesionální licence. Situace se ale nezlepšila a o prodeji se spekulovalo již delší dobu. Mezi údajné zájemce patřil kazašský podnikatel Talgat Bajtazijev, ruský podnikatel Dmitrij Romaněnko a údajně také CSKA Moskva nebo Petr Kellner.

Podle deníku Neovlivní.cz prodej Slavie zprostředkoval někdejší ministr obrany a prezident česko-čínské obchodní komory Jaroslav Tvrdík, který je velkým fanouškem vršovického celku. Zajímavostí je, že CEFC má podíl ve skupině J&T Finance Group, která vlastní pražského rivala Spartu.

PŘEHLED MAJITELŮ FOTBALOVÉ SLAVIE
1991-93 - americký podnikatel českého původu Boris Korbel

červen - prosinec 1993 - Fotbalový oddíl Slavia

1994-97 - více akcionářů bez většinového majitele (například První privatizační fond (PPF), Fotbalový oddíl Slavia, společnosti WIKA, Benzina, Česká pojišťovna a další)

1997-2006 - britská investiční společnost ENIC

2006-11 - tehdejší šéfové klubu Petr Doležal (generální ředitel) a Tomáš Rosen (člen představenstva akciové společnosti)březen-květen 2011 - Antonín Franc (podle spekulací tisku byl ale skutečným vlastníkem kontroverzní podnikatel Petr Sisák)

květen-srpen 2011 - investiční a finanční společnost Natland Group

2011-14 - bývalý ministr dopravy Aleš Řebíček

2014-15 - Aleš Řebíček a společnost Vinet (vlastník stadionu v Edenu)

od září 2015 - čínská finanční a energetická společnost CEFC

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud