Stanislav Hrabě
6. září 2015 • 15:06

Číňané odvracejí konkurz Slavie, nový majitel chce klubu vrátit slávu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Insolvenční soud, který byl stanoven na 15. září, se patrně konat nebude. Slavii Praha už by tak nehrozil konkurz a následný úpadek, který by měl pro pražský klub fatální následky. Vstup čínské společnosti CEFC jako majoritního vlastníka (59,97 %) má být zárukou, že všechny spory budou urovnány klidnou cestou, že dojde mezi všemi stranami - dlužníkem a věřiteli - k dohodě a mimosoudnímu vyrovnání pohledávek.



Nejen věřitelé, ale i zaměstnanci Slavie Praha včetně hráčů si mohou oddychnout. Movitá čínská společnost CEFC ještě před kapitálovým vstupem do pražského klubu dolaďovala nepříjemné záležitosti, které by přinesl insolvenční soud 15. září, jehož případný rozsudek o uvalení konkurzu by negativně mohl poznamenat přímo existenci Slavie. Podle informací deníku Sport už byly učiněny kroky, aby vůbec k soudu nedošlo.

„Velmi dobře si uvědomujeme, jak specifická a náročná je investice do fotbalového klubu s tradicí, historií a podporou fanoušků, jakou má SK Slavia Praha. Chceme ze Slavie vytvořit silný a stabilní fotbalový klub a vrátit ji tam, kam právem patří - na vrchol,“ řekl v tiskovém prohlášení čínské společnosti CEFC její prezident Chan Chauto.

Proklamativní slova pro fanoušky, mezi řádky se však dalo i vyčíst, že nový majitel dobře ví, co je třeba v nejbližších dnech učinit - zastavit insolvenční soud, jenž by klub mohl poslat do konkurzu. Potřebné kroky už byly prý učiněny. Tedy ne mezi představiteli nového vedení Slavie a věřiteli, ale jejich právními zástupci. „Už spolu jednali a dochází k dohodě,“ potvrdila osoba, která je velice dobře obeznámena s tímto případem. Některé pohledávky vedení klubu uznávalo, jiné rozporovalo, v jaké výši dojde k urovnání je zatím předmětem jednání. Ale ta směřují k tomu, že Městský soud v Praze nebude mít v polovině měsíce co projednávat.

Oficiálně bylo sedmi subjekty nárokováno celkem 24 236 765,74 korun. Z toho dvě společnosti odkoupily pohledávky od původních věřitelů, do návrhu na insolvenční řízení se přihlásili bývalý ředitel klubu Zbyněk Kusý, dva bývalí hráči Slavie slovenský útočník Milan Ivana a Mario Lička, hráčský agent Alexandre Losenický požaduje proplacení provize za přestup kapverdského obránce Fernando Nevese, Městská část Praha 10 peníze za prodej vstupenek.

Kdo se připojil k návrhu na insolvenční řízení Slavie
Zbyněk Kusý 15 969 508,81 Kč
ONLINE SERVICES LTD 6 751 800 Kč
MČ Praha 10 10 750 297 Kč
Mario Lička  416 750,08 Kč
Gamma Enterprise  147 919 Kč
Alexandre Losenický  82 960,63 Kč
Milan Ivana 92 200 Kč
CELKEM 24 236 765,74 Kč

Jiní věřitelé se nepřihlásili, byť Slavia ve svém finančním rozboru, který si v červenci vyžádal soud, přiznala další pohledávky - 11,5 milionu korun dluhů po splatnosti a dalších 157,6 milionu před splatností, z toho 126 milionů bývalému majiteli Aleši Řebíčkovi. A její dluhy navíc nadále narůstaly.

Mzdu nebrali ani hráči s profesionální smlouvou. Podle informací Nedělního Sportu nedostali dvě poslední výplaty za červenec a srpen. Na účet chodí hráčům peníze patnáctého každého měsíce, v září by mělo být už všechno urovnáno nebo dohodnutý splátkový kalendář. „Vedení hráče požádalo, aby počkali a nedožadovali se platů cestou arbitráže nebo soudu. Ubezpečilo je, že vstup nového investora s velkými finančními možnostmi je otázkou několika týdnů,“ prozradila osoba znalá poměrů v Edenu. Hráči počkali a klub nezažalovali.

Čínská společnost CEFC si vyřešení této nepříjemnosti dala jako prioritu a důsledně jedná. Ostatně jiná cesta ke stabilitě -natož prosperitě - než odvrácení konkurzu nebyla.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud