Jakub Konečný
13. září 2015 • 04:05

Posilu Sparty čeká v Jablonci debut. Cítím se dobře, hlásí Jiráček

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Šlágr kola bude mít bonbonek navíc. Na půdě ambiciózního Jablonce si v dresu Sparty odbude ostře sledovaný debut Petr Jiráček, jehož příchod na Letnou vzbudil velkou pozornost. „Cítím se dobře,“ hlásí poslední letní posila vedoucího týmu Synot ligy.



Nejvyšší česká soutěž zažije zítra velký návrat. Na její scénu znovu vstoupí hráč, který poslední zápas v Synot lize odehrál 2. prosince 2011. Tehdy byl jako hlavní hvězda Plzně u výhry 4:1 nad Bohemians. Nyní Petr Jiráček naváže přetrženou nit coby hráč úhlavního rivala Viktorie – pražské Sparty.

„S Jiráčkem do Jablonce počítám, uvidíme na jaký post,“ prohlásil už s předstihem kouč letenského celku Zdeněk Ščasný, který o Jiráčka hodně stál. Spartě se jeho přestup podařilo uzavřít ještě v srpnu, takže nová akvizice měla v průběhu dlouhé reprezentační přestávky dost času na to, aby se do nového týmu patřičně integrovala.

„Cítím se dobře. Doufám, že se aspoň na krátký čas na trávník v Jablonci dostanu,“ řekl Jiráček pro Sparta.tv. „Jestli to bude od začátku, nebo až v průběhu, se necháme překvapit,“ dodal.

Pravděpodobnější, ba téměř jistá je první varianta. Byť Ščasný zmínil jeho univerzálnost, dá se předpokládat, že se sokolovským odchovancem počítá na post štítového záložníka, kde vinou zranění Lukáše Váchy a karetního trestu Lukáše Marečka de facto žádné jiné možnosti nemá.

Jiráček se tedy jeví jako jasná volba. Právě po přesunu z levého kraje zálohy do jejího středu z něj vyrostla velká opora Plzně a posléze i národního týmu, kterému vydatně pomohl na EURO 2012, kde pak patřil mezi nejlepší hráče českého výběru. Bundesligová angažmá ve Wolfsburgu a Hamburku sice Jiráčkovi i vinou zdravotních problémů úplně nevyšla, nicméně Sparta věří, že nezískala vyhořelé palivo, nýbrž hráče, který její někdy až příliš statickou a pohodlnou hru rozhýbe.

„Je to typologicky záložník, kterého v kádru nemáme,“ uvedl Adam Kotalík, generální ředitel letenského klubu. „Chybí nám záložník, který by pracoval na velkém prostoru mezi oběma šestnáctkami a odjezdil celých devadesát minut,“ dodal na vysvětlenou.

Jiráček může začít naplňovat vysoká očekávání na hřišti Jablonce, jednoho z hlavních rivalů Sparty v boji o titul. Po pěti kolech je mezi oběma týmy rozdíl pěti bodů ve prospěch Pražanů, takže se dá očekávat velká ofenziva domácích, kteří budou pod velkým tlakem. Další zaváhání po rozpačitém vstupu do sezony si už „galacticos“ zkrátka nemohou dovolit. Hráče v rudém dresu s číslem 24 tedy čeká pořádně žhavý debut. Bude mít před obnovenou premiérou v tuzemsku trému?

„Abych řekl pravdu, nervózní jsem před každým zápasem – ať už jde o českou ligu, bundesligu, nebo reprezentaci,“ přiznal Jiráček. „Trošku nervozita musí být, nelze jít na hřiště jen tak.“

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud