27. září 2015 • 05:00

PLUSY a MINUSY v derby: Co může pomoct Slavii a co naopak Spartě?

Autor: pj, sh
Vstoupit do diskuse
0
  • Podívejte se na silné a slabé stránky Slavie a Sparty před dnešním zápasem.Podívejte se na silné a slabé stránky Slavie a Sparty před dnešním zápasem.FOTO: Koláž iSport.cz

    Už dnes v 15.00 to vypukne. V Edenu proti sobě nastoupí domácí Slavia a lídr Synot ligy Sparta. Deník Sport zmapoval silné a slabé stránky obou nedělních soupeřů. Kdo špatně brání? A kdo zase vyniká ve standardních situacích? Podívejte se na plusy a minusy pražských „S“.

  • SILNÉ STRÁNKY SLAVIE: STANDARDNÍ SITUACE

    Slavia Praha se raduje z gólu Slavia Praha se raduje z góluFoto Michal Beránek (Sport)

    Účinná zbraň Slavie, v derby může být rozhodující. „Spartu trápí výškový deficit. Kromě Lafaty a Costy nemá ve vzduchu silné hráče,“ říká Martin Hyský. „Například Matějovský často vypomáhá, ale je nedůrazný a nedisciplinovaný.“ Útočné standardky Slavie přitom nejsou jen o Škodovi, platní jsou i Latka, Deli nebo Souček. „Pro jednoho z nich se může Škoda obětovat,“ dodává Hyský.

  • SILNÉ STRÁNKY SLAVIE: PROTIÚTOKY

    Slavia těží z dobrých protiútoků Slavia těží z dobrých protiútokůFoto b

    Na ně Slavia vsadí. Postupný útok jí nejde, kombinačně Spartu asi nepřehraje. Rychlý přechod do útoku ale umí, přesvědčily se o tom např. Liberec, Jihlava či Zlín. „Domnívám se, že proti Spartě bude hrát jednoduše s cílem najít Škodu,“ myslí si Hyský. V takovém případě musí být ale vždy včas podporován ostatními hráči. „Když bude hrát Voltr, mohlo by to fungovat.“

  • SILNÉ STRÁNKY SLAVIE: FORMA MILANA ŠKODY

    Škodovi se ve Slavii střelecky daří Škodovi se ve Slavii střelecky daříFoto Barbora Reichová (Sport)

    Střelecká přesnost ho neopustila. V tomto ročníku se trefil už šestkrát, prosadil se i v reprezentaci. Ale nejde jen o jeho góly, neuvěřitelně pomáhá celému týmu. „Umí si odskočit pro balon zády k brance, vyžádat si ho do pohybu. Je i dostat důrazný. Už v minulém derby ukázal, že je schopný prosadit se přes dva hráče,“ vyjmenoval Hyský útočníkovy přednosti.

  • SLABÉ STRÁNKY SLAVIE: POSTUPNÝ ÚTOK

    Slavii trápí postupný útok Slavii trápí postupný útokFoto ČTK

    Slavia není kombinačně silná, podržet balon delší dobu neumí. Je to dané nejen jednodušším stylem hry a sázkou na rychlé brejky, ale i mnohdy nedostatečnou aktivitou a podporou při útočné fázi, včetně krajních obránců. „Na stranách hřiště má Slavia v ofenzivní činnosti menší kvalitu. Mikula ani Jablonský nejsou tak ofenzivně silní. To třeba Hybš je o parník jinde,“ říká Hyský.

  • SLABÉ STRÁNKY SLAVIE: DEFENZIVNÍ ČINNOST

    Jan Mikula Jan MikulaFoto Michal Beránek (Sport)

    Návod ukázala Mladá Boleslav. Po zapnutí vysokého presinku se obránci Slavie ocitali pod tlakem a uchylovali se k nákopům. To ve většině případech vedlo ke ztrátám. „Vše museli řešit v rychlosti a vůbec si nevěděli rady,“ všiml si Hyský. Nejde ale jen o obránce, špatná defenzivní činnost se vztahuje na celý tým. Disciplinovanost v organizaci je bídná a presink žalostný (nebo žádný).

  • SLABÉ STRÁNKY SLAVIE: NEZKUŠENOST

    Slavia má některé hráče zatím nepříliš zkušené Slavia má některé hráče zatím nepříliš zkušenéFoto ČTK

    Hráčů se zajímavým potenciálem má Slavia dost, ale zkušenosti z velkých zápasů jim chybí. Na rozdíl od Sparty. I proto se noví majitelé poohlíží po hotových fotbalistech, kteří budou okamžitými posilami. „Hrubý už nějakou dobu hraje, ale extra zkušený není. Dobře se jeví Souček,“ říká Hyský. „Třeba na Pitákovi už to stát nemůže. Má to za sebou. Zodpovědnost ale na sebe může vzít Kenija.“

  • SILNÉ STRÁNKY SPARTY: POSTUPNÝ ÚTOK

    Postupný útok je silnou stránkou Sparty Postupný útok je silnou stránkou SpartyFoto Michal Beránek (Sport)

    Vysoké držení míče a vysoká úspěšnost přihrávek. To je síla Sparty. Zásluhu na tom má zejména dvojice Matějovský–Dočkal, od nichž se balon přesouvá do křídel. „Na to sází. Právě uprostřed hřiště vzniká velký rozdíl mezi pražskými S,“ uvádí Hyský. „Důležitá je také aktivní hra beků. Velmi dobře se v ofenzivní činnosti prezentuje Hybš a napravo Frýdek. Kreativní jsou i stopeři.“

  • SILNÉ STRÁNKY SPARTY: UNIVERZÁLNOST HRÁČŮ

    Sparta má spoustu univerzálních hráčů Sparta má spoustu univerzálních hráčůFoto Michal Beránek (Sport)

    Výhoda, která umožňujeŠčasnému neustále šibovat se sestavou. Frýdek je v tomto směru nejvýraznější, i když ne jediný. Kromě stopera a brankáře vyzkoušel všechny posty. „Teď hraje na pravém beku, protože Ščasný není spokojený se Steinhöferem. Pro Frýdka je to ale nejnouzovější místo. Platnější by byl pro Spartu na křídle nebo uprostřed zálohy,“ nabízí svůj pohled Hyský.

  • SILNÉ STRÁNKY SPARTY: FORMA DAVIDA LAFATY

    David Lafata je střelecky ve formě David Lafata je střelecky ve forměFoto Michal Beránek (Sport)

    Co by si Sparta bez něj počala? Lafata už zase vládne tabulce střelců, na kontě má po sedmi kolech sedm gólů. Dokonce v letošní sezoně překonal a zároveň stanovil nový rekord – už devět ligových zápasů po sobě skóroval. Zapomínat nesmíme ani na jeho obětavost. I když to nemusí být na první pohled vidět, spoustu práce odvede i dozadu. Z toho těží středoví hráči pod ním.

  • SLABÉ STRÁNKY SPARTY: ČASTÉ ZMĚNY, NESTÁLÁ SESTAVA

    Časté změny v sestavě Spartě dobře nedělají Časté změny v sestavě Spartě dobře nedělajíFoto Jaroslav Legner (Sport)

    Sparta je nečitelná. Pro soupeře, ale i sama pro sebe. Kouč Ščasný stále hledá ideální jedenáctku, sestavu nemá ustálenou. „To nedělá dobrotu. Už je konec září a Sparta pořád nemá vykrystalizovanou sestavu. Svědčí to o tom, že trenér není spokojený s výkony. Je otázkou, na kolik je to jeho vina. Těžko říct, proč stejná sestava nehraje pospolu delší čas,“ krčí rameny Hyský.

  • SLABÉ STRÁNKY SPARTY: ŠPATNÉ BRÁNĚNÍ STŘEDNÍCH ZÁLOŽNÍKŮ

    Petr Jiráček Petr JiráčekFoto Michal Beránek (Sport)

    V lize Sparta dominuje, tam to moc nevidíte. Slabinu odhalují těžší zápasy v evropských pohárech. „Matějovský, Dočkal a Hušbauer jsou skvělí technici. Cítí hru. Ale směrem dozadu jim chybí dynamika a rvavost. Umějí zabrat, ale je to minimální. V momentě, kdy se kvalita vyrovná, jsou druzí,“ říká Hyský. Vyřeší problém Jiráček? „Po letech, co nehrál, se do toho teprve dostává.“

  • SLABÉ STRÁNKY SPARTY: PŘÍMOČARÝ ÚTOČNÝ STYL

    Přímočarý útočný styl Spartě nevyhovuje Přímočarý útočný styl Spartě nevyhovujeFoto Michal Beránek (Sport)

    V evropských top týmech vidíte neustálou snahu překonat soupeře náběhy za obranu. Snaží se to čtyři a více hráčů. Ve Spartě je to pouze Krejčí. „Měli by se zapojovat i ostatní, ale chybí jim rychlost,“ upozorňuje Hyský s tím, že Hušbauerovi v povedené mistrovské sezoně to šlo. Vstřelil tímto způsobem hodně branek. Teď ale Letenským větší přímočarost chybí.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud