Jakub Konečný
29. září 2015 • 11:22

Jak Ščasný (ne)plní úkoly. Spartě našel systém B, jinde pohořel

Vstoupit do diskuse
0
  • Trenér Sparty Zdeněk ŠčasnýTrenér Sparty Zdeněk ŠčasnýFOTO: Michal Beránek (Sport)

    V neděli tomu bylo 165 dní, co se Zdeněk Ščasný stal trenérem Sparty, doba hájení tedy už dávno pominula. Energický kouč měl letenský tým z gruntu změnit. Zrychlit, zefektivnit, zkvalitnit, zocelit. Zasloužená prohra v derby však jasně potvrdila, že Sparta dál trpí neduhy, které vedly k odvolání Vítězslava Lavičky. Z analýzy deníku Sport vyplývá, že úkoly, které po svém nástupu Ščasný přijal, vesměs neplní.

  • 1. ÚKOL: TITUL

    Vertdikt Sportu: NESPLNĚNO

    Když v půli dubna nahradil odvolaného Vítězslava Lavičku, dostal Zdeněk Ščasný od vedení klubu jasný úkol – obhájit titul. Vinou zaváhání Plzně to sice měla Sparta ve své moci, jenže v přímém souboji Viktorii na vlastním hřišti podlehla, a skončila druhá. Komunikačně zdatný Ščasný nicméně dokázal Daniela Křetínského a spol. přesvědčit, že se změnou rozestavení na 3-5-2 a náležitými posilami bude líp, takže dostal smlouvu i na tuto sezonu. Fakt, že vinou stříbrné pozice bude klub bojovat o Ligu mistrů v náročnější nemistrovské větvi kvalifikace, nikoho příliš nevzrušoval.

    Fotbalisté Plzně zvedají po zápase s Příbramí mistrovský pohár Fotbalisté Plzně zvedají po zápase s Příbramí mistrovský pohárFoto Pavel Mazáč (Sport)

  • 2. ÚKOL: PLÁN B

    Vertdikt Sportu: SPLNĚNO

    Dalším zadáním pro Zdeňka Ščasného byl taktický plán B, alternativní varianta k rozestavení 4-3-3, které měla Sparta zažité pod Vítězslavem Lavičkou tak dokonale, že v případě nepříznivého vývoje nebyla s to účinně zareagovat. Ščasný začal tým roubovat na systém 3-5-2, který s úspěchem používal předtím v Teplicích. Měl to být poznávací znak nové Sparty, která v tomto modulu vstoupila do sezony, jenže inkasovala příliš mnoho branek. Ščasný se tak vrátil ke hře se čtyřmi obránci, na tři přechází jen v případě nouze, jako naposledy v Králově Dvoře a v derby na Slavii.

    Střídající Jakub Brabec mohl v závěru derby vyrovnat Střídající Jakub Brabec mohl v závěru derby vyrovnatFoto Michal Beránek (Sport)

  • 3. ÚKOL: LIGA MISTRŮ

    Vertdikt Sportu: NESPLNĚNO

    Byť bylo CSKA Moskva ve III. předkole Ligy mistrů proti Spartě jasným favoritem, majitel letenského klubu Daniel Křetínský netajil velké ambice. „Jsme silnější než předtím. Máme reálnou šanci postoupit,“ prohlásil byznysmen, který přiznal okouzlení novým systémem 3-5-2. Český vicemistr nakonec velkou výzvu nezvládl, byť si z Moskvy přivezl velice slibnou remízu 2:2 a v domácí odvetě vedl už v 16. minutě 2:0. Vysoké tempo ani náskok však Sparta dlouho neudržela, padla 2:3 a stejně jako před rokem do štědře honorovaného play off Champions League nepostoupila.

    David Lafata a Ladislav Krejčí po prohře s CSKA Moskva David Lafata a Ladislav Krejčí po prohře s CSKA MoskvaFoto Dominik Bakeš (Sport)

  • 4. ÚKOL: AGRESIVNĚJI, RYCHLEJI

    Vertdikt Sportu: NESPLNĚNO

    „Musíme hrát podstatně agresivněji,“ prohlásil Zdeněk Ščasný po jarní domácí porážce s Plzní. Kromě toho chtěl hru Sparty i výrazně zrychlit a zefektivnit, balast v podobě nic neřešících kombinací na půli hřiště hodlal nahradit kolmými přihrávkami za obranu. Prohrané derby se Slavií však odhalilo, že šlo jen o zbožné přání. Hráči v rudých dresech udělali v těchto ukazatelích nulový pokrok. Rychlostní předpoklady drtivá většina z nich nemá a agresivitu zaměňují za ošklivé fauly, které na mezinárodní scéně zaplatili Marek Matějovský a Michal Breznaník červenými kartami.

    Zlost Marka Matějovského po červené kartě Zlost Marka Matějovského po červené kartěFoto Michal Beránek (Sport)

  • 5. ÚKOL: ZMĚNA CHARAKTERU

    Vertdikt Sportu: NESPLNĚNO

    Nejvíc za éry Vítězslava Lavičky zaráželo, s jakou spolehlivostí Sparta kolabovala v klíčových zápasech. Häcken, Malmö, Plzeň, Bern, to jsou mementa, která budou ještě dlouho budit fanoušky letenského klubu ze spaní. Zdeněk Ščasný tento nepříznivý trend zastavit nedokázal. Začal prohrou v Liberci, k níž se ještě na jaře přidala už vzpomínaná porážka s Plzní. A neúspěch v derby byl úplný vrchol, domácí outsider předčil ligového lídra ve všech podstatných ukazatelích. „Stále máme velký rozdíl ve výkonnosti doma a venku,“ přiznal Ščasný. Na ambiciózní tým smutné zjištění.

    Slávisté slaví branku v síti Sparty. Slávisté slaví branku v síti Sparty.Foto Michal Beránek (Sport)

  • 6. ÚKOL: POSÍLENÍ TÝMU

    Vertdikt Sportu: NESPLNĚNO

    Nepočítáme-li tři návraty z hostování, přivedla Sparta během letní přestávky pět akvizic, až na Martina Frýdka všechno cizince, které si vyhlédl Zdeněk Ščasný. Při zkvalitňování kádru měl volnou ruku a před startem sezony vděčně prohlásil: „Vedení mi vyšlo ve všem vstříc.“ Jenže už v průběhu soutěže si vyžádal příchod Petra Jiráčka, který s Frýdkem jako jediný z nových hráčů nastupuje v základní sestavě, ostatní posily mají problém se dostat do nominace a jejich angažmá zavání fiaskem. Po facce v derby navíc Ščasný žádá další tři posily. Trochu nepatřičně a hlavně pozdě.

    Zklamaný sparťanský útočník Marco Paixao Zklamaný sparťanský útočník Marco PaixaoFoto Michal Beránek SPORT

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud