29. října 2015 • 05:00

TOP rozbušky mezi Spartou a Plzní: L(ž)imberský, rýpal Vácha i hádky

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
0
  • Duely Sparty a Plzně nabízejí tradičně hodně vyhrocené situaceDuely Sparty a Plzně nabízejí tradičně hodně vyhrocené situaceFOTO: Koláž iSport.cz

    Tahle rivalita není tak letitá, jako třeba mezi Spartou a Slavií, ale souboje Letenských s Plzní se za poslední léta pevně usadily na špici ligových trháků. Před či po vzájemných duelech to vře v zákulisí i mezi fanoušky, na hřišti pak létají jiskry na všechny strany. Už v neděli bude tahle vyostřená bitva na jídelníčku v přímém přenosu iSport.cz, teď vám nabízíme výběr deseti nejkontroverznějších událostí, které vzájemné duely mezi Plzní a Spartou v poslední době přinesly.

  • BŘEZEN 2012: Pilařův pád naštval Švengera

    Liga, Sparta – Plzeň 1:3

    Václav Pilař skáče přes nohy Jiřího Jarošíka. Měla to být penalta? Václav Pilař skáče přes nohy Jiřího Jarošíka. Měla to být penalta?Foto Repro ČT4

    Na začátku druhého poločasu Václav Pilař upadl za stavu 2:1 pro Plzeň ve vápně po souboji s Jiřím Jarošíkem, sudí Kovařík nařídil penaltu. Pavel Horváth neproměnil, nicméně sparťané se po zápase zlobili, že se kopat neměla. „Jestli si (Pilař) bude chodit pro takové penalty, tak to prostě není fotbalista,“ vztekal se tehdejší letenský gólman Milan Švenger.  

  • ZÁŘÍ 2012: Limberského nafilmovaná penalta

    Liga, Plzeň – Sparta 1:0

    David Limberský padá po souboji s Josefem Hušbauerem David Limberský padá po souboji s Josefem HušbaueremFoto Repro ČT

    Moment, po kterém ještě víc vygradovala nevraživost mezi Spartou a Plzní. Limberský ve vápně škrtl o nohu Josefa Hušbauera a upadl, sudí Matějek pískl, byť západočeský obránce pádu hodně přidal. Pavel Horváth úspěšnou penaltou rozhodl o vítězství 1:0, sparťané zuřili. Na konci sezony si někteří z nich stěžovali, že právě tento moment je připravil o titul.

  • ZÁŘÍ 2012: Limberského výroky o Spartě

    Liga, Plzeň – Sparta 1:0

    David Limberský ještě v dresu Sparty v derby proti Slavii David Limberský ještě v dresu Sparty v derby proti SlaviiFoto Michal Beránek Sport

    Sparťanský tábor nejvíc rozzuřily výroky, které David Limberský pronesl bezprostředně po vyhroceném zápase. „Po rohu jsem si narazil míč s Pavlem Horváthem, ten mi to dal fantasticky do běhu. Já si to píchnul, šel dovnitř vápna. Tam jsem zaškobrtl o nějakou sparťanskou nohu. Byl tam určitě kontakt, jasná penalta,“ hájil svůj penaltový pád Limberský. „Někde jsem slyšel, že sparťané nechtěli nastoupit do druhé půle, to mi přijde ubohý. Zrovna Sparta, která dvacet titulů získala tím, že jí pomáhali rozhodčí. Myslím si, že by neměli brečet,“ rýpl si do Sparty a u jejich příznivců si definitivně podřezal větev. Přitom Limberský ve Spartě jednu sezonu odehrál. „Úplně mě pohltila, zamiloval jsem si to tady,“ vyprávěl v létě 2007 pro klubový magazín, když na Letnou přestupoval.

  • ZÁŘÍ 2012: Křetínského kabela

    Šéf Sparty Daniel Křetínský míří na schůzku s Miroslavem Peltou, v ruce drží brašnu s důležitými materiály. Šéf Sparty Daniel Křetínský míří na schůzku s Miroslavem Peltou, v ruce drží brašnu s důležitými materiály.Foto Jaroslav Legner SPORT

    Události po zářijové bitvě nabraly rychlý spád. Už v poločase vyhrocené bitvy sparťané uvažovali o tom, že nenastoupí do druhé půle. „Chtěli jsme poukázat na tendenční vedení zápasu. Probíhala reálná debata, že opravdu nenastoupíme,“ přiznal tehdy šéf sparťanské komunikace Ondřej Kasík. Tři dny po utkání vyrazil majitel Sparty Daniel Křetínský přímo za předsedou FAČR Miroslavem Peltou. Na Strahov přivezl kabelu s dokumenty, které měly naznačovat korupční praktiky v českém fotbale. Vše pak řešila disciplinární komise a soudy, nicméně žádné konkrétní závěry celá kauza dosud nepřinesla.

  • BŘEZEN 2013: Horváth nepodal Matějovskému ruku

    Liga, Sparta – Plzeň 1:0

    Matějovský: Věčně usměvavý Pavel Horváth mi nepodal ruku
    Video se připravuje ...

    Sparťané se na odvetu zářijového duelu nachystali opravdu pečlivě. Tentokrát byli lepším týmem, naopak Západočeši zklamali a museli unést jednobrankovou porážku. Ostrými výroky nešetřil Marek Matějovský. „Jediné, co mě mrzí, že takoví velcí hráči jako Pavel Horváth po zápase nepřijdou a nepodají vám ruku. Vyhrávat umí každý, ale přijmout porážku taky musíte umět. Věčně usměvavý a humorný Pavel Horváth tohle nedokáže,“ vykládal po utkání záložník Sparty.

  • BŘEZEN 2013: Pískot na Limberského

    Liga, Sparta – Plzeň 1:0

    Plzeňský obránce David Limberský znovu na Letné poslouchal nenávistný pískot publika Plzeňský obránce David Limberský znovu na Letné poslouchal nenávistný pískot publikaFoto Koláž iSport.cz, Barbora Reichová Sport

    Sparťanští fanoušci měli v tomto utkání nejvíc spadeno na Davida Limberského. Při každém jeho doteku s balonem na plzeňského obránce pískal celý stadion, tribunami létaly nadávky. „Limberský, ty jsi hovado,“ se stalo proslulým výrokem letenské nenávisti vůči plzeňské opoře. Sparťanští fanoušci na Limberského od té doby pokřikují při každém vzájemném zápase.

  • BŘEZEN 2014: Dvě červené pro Plzeň, Ďuriš dostal tři žluté?

    Liga, Sparta – Plzeň 1:0

    Michal Ďuriš dostal v utkání Plzně se Spartou červenou kartu Michal Ďuriš dostal v utkání Plzně se Spartou červenou kartuFoto Michal Beránek Sport

    Rozhodčí Jiří Jech zvolil na ostře sledované utkání přísný metr. Plzeň opět tahala za kratší konec, navíc jí nepomohla ani zbytečná oslabení. Celkem padlo osm žlutých karet a dvě červené, obě vyloučení šla za hostujícím týmem. Chvíli po přestávce se ze hřiště pakoval Tomáš Hořava, šest minut před koncem ho následoval Michal Ďuriš. Oba hráči šli ven po dvou žlutých, u Ďuriše se dokonce zdálo, že mu sudí Jech ukazuje už třetí. „Rozhodčí se hájil, že to tak nebylo a žlutou kartu před vyloučením Ďurišovi ukázal dvakrát proto, že k němu byl hráč v prvním případě otočen zády,“ vysvětlovala v prohlášení šéfka komise rozhodčích Dagmar Damková.

  • LISTOPAD 2014: Pilař se chytl s Váchou, Limberský seřval Dočkala

    Liga, Plzeň – Sparta 2:0

    Plzeň - Sparta: Strkanice Pilaře s Váchou
    Video se připravuje ...

    Plzeň - Sparta: Hádka Limberského s Dočkalem
    Video se připravuje ...

    Společně bojovali za reprezentaci v úspěšné kvalifikaci na mistrovství Evropy, nicméně během klubových duelů se nejlepší hráči Sparty a Plzně vůbec nešetřili. Na domácím stadionu hrála prim tentokrát Plzeň, frustrovaní sparťané spíš vyhledávali konflikty. Lukáš Vácha se prošel po zádech Václava Pilaře, ten do něj na oplátku nevybíravě strčil. Bořek Dočkal zase tvrdě vlétl do Ondřeje Vaňka, mstít ho šel David Limberský, který si se svým reprezentačním kolegou celou situaci hodně hlasitě vysvětloval.  

  • LISTOPAD 2014: Váchův tweet po Pilařově pádu proti Bohemians

    Sparťanský záložník Lukáš Vácha si rýpl do spoluhráče z reprezentace Václava Pilaře Sparťanský záložník Lukáš Vácha si rýpl do spoluhráče z reprezentace Václava PilařeFoto koláž iSport.cz, ČTK

    Věc, která vzbudila taktéž hodně emocí. Václav Pilař si v domácím utkání s Bohemians došel pro penaltu, v souboji s Lukášem Pauschekem svému pádu evidentně pomohl. „Letecké dny Václava Pilaře pokračují,“ napsal na Twitter letenský záložník Lukáš Vácha. „To že napsal? Ať se stará o sebe. Je to pro mě vtipné od takového hráče, jako je on,“ reagoval Pilař. Oběma hráčům pak domlouval reprezentační trenér Pavel Vrba, aby na půdě národního týmu nedocházelo ke zbytečným půtkám.

    Vrba žertuje o Váchově tweetu: Volal jsem Rosickému
    Video se připravuje ...

  • KVĚTEN 2015: Costa se sápal po Petrželovi, Limberský krotil Dočkala

    Liga, Sparta – Plzeň 0:2

    Costa se sápal po Petrželovi, Limberský krotil Dočkala
    Video se připravuje ...

    Zatím poslední vzájemný souboj znovu ovládla lépe nachystaná a agresivnější Plzeň, na letenské půdě vyhrála 2:0 a zásadně si pomohla k zisku svého třetího mistrovského titulu. V zápase opět plály emoce, docházelo k tvrdým soubojům. Nejvíc se jiskřilo na konci, kdy už bylo o výsledku rozhodnuto. Letenský obránce Costa se dostal do křížku se střídajícím Petrželou, David Limberský opět „domlouval“ spoluhráči z reprezentace Bořku Dočkalovi.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud