Ondřej Škvor
2. listopadu 2015 • 11:32

Dvanáct žlutých a červená. Náhradní sudí Příhoda ale šlágr zvládl

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Do Plzně původně mířil jako brankový rozhodčí, nakonec si narychlo musel přibalit píšťalku. Až v neděli dopoledne se sudí Radek Příhoda dozvěděl, že se má chystat na ligový superšlágr. Původně nominovaný Jan Jílek totiž onemocněl. Náhradník Příhoda velmi vypjatý zápas ovšem zvládl, i když odpískal penaltu, rozdal jednu červenou a dvanáct žlutých karet.



Příhoda měl být podle zákulisních zpráv původně první volbou pro šlágr, ale Plzeň ho údajně neoficiálně vetovala. Důvěru dostal Jílek, kvůli jeho nemoci se však komise rozhodčích nadobro spolehla na Příhodu. Nesáhla vedle.

Zpráva o Jílkově indispozici se objevila v neděli dopoledne. Objevily se i spekulace, že se ze zápasu dobrovolně stáhl, podle informací Sportu ho v sobotu večer zasáhly vysoké horečky, které neklesaly pod 39 stupňů, a lékař na pohotovosti ho poslal s angínou na marodku s odhadovanou dobou léčby deset dní.

Příhoda tak dostal důvěru i přesto, že v sobotu od 17 hodin pískal duel Bohemians s Jihlavou a čekal ho tím pádem velmi zřídkavý dvojboj. Náročný, fyzicky i psychicky, na druhou stranu vyvážený příjmem padesáti tisíc korun.

CELÝ SESTŘIH: Plzeň - Sparta 2:1, Viktoria vyhrála i v deseti
Video se připravuje ...

V sobotu v Ďolíčku ukázal dvě červené a osm žlutých karet. Že se nebojí sáhnout do kapsy ani tady, v první půli potvrdil vrchovatě. Jen do přestávky sedm hráčů napomenul a jednoho vyloučil.

Příhoda dával nejenom za pomoci karet od začátku jasně najevo, že nedopustí, aby se mu duel vymkl zpod kontroly, počínal si poměrně jistě. A hlavně – držel stále stejný metr.

Utkání přineslo dvě nejvíce sporné situace, které deník Sport konzultoval pod příslibem anonymity se čtyřmi rozhodčími.

Ve 21. minutě Michal Duriš spadl v šestnáctce po kontaktu s Davidem Bičíkem. „Já tu penaltu udělal, to přiznám, faul byl,“ přiznal gólman Sparty, jenž vzápětí viděl žlutou kartu. O tom nebylo sporu, řešilo se, zda neměl být vyloučen. Verdikt Sportu : správné rozhodnutí.

Sporné situace ve šlágru podle Sportu

Bičíkův faul
Sparťanský gólman Bičík fauloval v šestnáctce útočníka Ďuriše. Viděl žlutou, neměla být červená? Nikoli, protože Ďuriš si míčem obhodil gólmana směrem od branky, nešlo tedy o zmaření zjevné brankové příležitosti. 
Střet Matějovský versus Procházka
Sparťan Matějovský zajel bolestivě do Procházky, který se neudržel a tělem soka srazil na zem. První dostal žlutou, druhý červenou. Není to špatné rozhodnutí, ale situaci by víc slušely dvě žluté. Matějovský červená nikoli, nejednalo se o surovou hru. U Procházky rozhoduje intenzita i způsob strčení do soupeře – a tady to nebyla žádná divočina. 

Ve 41. minutě Marek Matějovský zajel ve skluzu do Václava Procházky, který střet emočně neunesl a do soupeře strčil. Sparťan dostal žlutou, Plzeňan červenou. „Byl jsem upozorňovaný od rozhodčího, ať jsme v pohodě. Tak jsem kluky zkoušel zklidnit, protože tam nějaké reakce od nás předtím byly. Pak se stala tahle věc, nechal jsem se vyhecovat. Měl jsem se udržet,“ uznal viník Procházka.

Pro zajímavost, „porota“ Sportu se v názoru na tento případ rozcházela, navrhovala tyto postihy: dvě žluté, (Příhodova) kombinace žlutá červená, dvě červené. Verdikt Sportu: sudí zvolil akceptovatelné řešení, byť dvě žluté by byly „příhodnější“.

Když hned ve 48. minutě arbitr ukázal další žlutou Petru Jiráčkovi, viditelně si povzdechl. Pokud by totiž i druhá půle měla znamenat mariáš podobný té prvé, hrozila by zelená louka…

To se naštěstí nestalo, Příhoda zápas udržel na uzdě.

Plzeň - Sparta: Procházka srazil Matějovského a dostal červenou
Video se připravuje ...

Plzeň – Sparta: Bičík fauloval Ďuriše, jeho penaltu ale chytil!
Video se připravuje ...

Plzeň - Sparta: Limberský poslal Konatého ramenem do reklam
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud